Preşedintele Klaus Iohannis, despre greva generală: ”Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite”
Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că profesorii sunt îndreptățiți să facă grevă generală din cauza salariilor, în contextul inflaţiei pe care o avem.
Aflat în Islanda, la finalul Summitului Consiliului Europei, șeful statului a fost întrebat într-o conferință de presă cum comentează anunțul sindicaliștilor de declanșare a grevei generale în învățămând începând cu 22 mai.
”Prima chestiune, solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite, în condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare. Este clar că aici vorbim de o reașezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România educată. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate. Trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă, este evident, salarizarea. Deci dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate.” - a spus președintele României, care este și profesor.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a ținut să sublinieze faptul că proiectul său din învățământ, ”România, educată”, nu are legătură cu salarizarea cadrelor didactice.
”Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiul public este artificial amestecată cu dezbaterile pe legile educației. În legile educației chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu. Și o să insist pe această chestiune, ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de legea salarizării și grilele care se fac pentru EDU, pentru învățământ, să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut. Eu discut despre nevoile sistemului educațional din România și aici trebuie să avem grijă. Dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să și plătim.” - a declarat președintele.
Sindicaliştii din educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.
Dascălii și personalul auxiliar din învățământ cer salarii mai mari care să țină pasul cu inflația.
Liderii de sindicat le-au cerut părinților ca de luni să își țină copiii acasă, pentru că profesorii sunt hotărâți să mențină greva generală până ce guvernanții le vor creşte salariile.