CFR amenință cu greva generală. Luni încep protestele la Ministerul Transporturilor: „Nu mai vrem să fim înjurați”
Sindicaliștii din Transportul Feroviar anunță că luni încep și ei protestele, cu pichetarea Ministerului Transporturilor. Dar amenință cu grevă generală.
Ceferiștii așteaptă o creștere a salariilor cu 25 la sută, prin aplicarea legii privind majorarea salariilor, dar vor și investiții în infrastructura feroviară.
Legea spune ca ei ar trebui să ia deja salarii mai mari de la 1 iulie, dar Guvernul nu a alocat un buget pentru asta. Și nici bani pentru reparații și îmbunătățirea condițiilor de călătorie cu trenul nu există.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România: „Un mecanic debutant are un salariul minim pe economie, în condițiile în care în toată UE salariile mecanicilor sunt între 3.000 și 5.000 euro. Nu mai avem nici bani pentru piese de schimb la locomotivele și vagoanele pe care le avem în parcurs, vine sezonul estival, nu mai vrem să fim înjurați. Mai multe locomotive se defectează decât cele care se repară”.
În cel putin o privință, are dreptate: călătorii sunt, în mare parte, nemulțumiți.
Reporter: Cum vi se par condițiile?
Călător: „Slăbuțe”.
Călător: „Uneori, de exemplu iarna asta, s-a închis căldura, am fost 2 ore fără căldură”.
Călător: „În primul rând, în tren spune că e climatizat, nu e deloc climatizat, e foarte cald, aer condiționat nu există și dacă aș vrea să deschid geamuri, nu sunt geamuri, singura opțiune e să deschizi forțat ușile ca să vină puțină răcoare în timp ce merge trenul, că altfel n-ai ce face”.
La protestul de luni vor participa în jur de 700 de mecanici de locomotivă din cadrul CFR Călători. Iar din 20 iunie, angajații de la CFR Infrastructură vor începe și ei protestele. Pe 26 iunie, sindicaliștii anunță un miting comun.
Adrian Codirlasu, analist economic: „Nu cred că guvernul are bani pentru întreaga administrație publică, deja estimările de venituri la bugetul de stat au fost supraestimate atunci când a fost construit bugetul, la finalul anului trecut, vedem că deficitul e mai mare decat se anticipa. De asemenea, România e într-o procedură de deficit excesiv cu Comisia Europeană”.
Premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, au anunțat că nu vor mai participa la niciun fel de negociere cu sindicaliștii.
Singurul reprezentant al Guvernului care va purta mai departe discuțiile cu protestatarii va fi Ministrul Muncii, Marius Budăi.