Greenpeace: Cernavoda e un fel de Fukushima. Replica lui Marmureanu
Reuniti de urgenta la Bruxelles, specialisti in securitate nucleara inclusiv de la noi au discutat subiectul arzator. Guvernele europene iau masuri de siguranta pentru centralele lor. Angela Merkel a anuntat deja ca a inchis provizoriu sapte reactoare.
Pe de alta parte, numele Romaniei a fost pomenit astazi de un specialist Greenpeace, care ar fi descoperit ca centrala de la Cernavoda se afla la intalnirea a trei placi tectonice. "Habar n-are", ii raspunde profesorul Marmureanu.
"Una dintre tarile care ar trebui sa ne ingrijoreze destul de tare este Romania, unde a fost amplasata o centrala nucleara intr-o zona amenintata de intalnirea a trei placi tectonice continentale. Daca acolo ar avea loc vreun dezastru, atunci lucrurile ar semana foarte tare cu ceea ce vedem acum in Japonia", spune Jan Haverkamp, specialist Greenpeace pe probleme de energie nucleara
Specialistii romani il contrazic. "Este un tampit in primul rand ca n-are habar de geologia Romaniei. Centrala nucleara de la Cernavoda e cea mai sigura centrala din lume. Este proiectata la cutremurul mare posibil din Romania, de 7,5 pe scara Richter. De unde vine Greenpeace cu tampenia asta? Faliile nu se intalnesc acolo si nu sunt trei falii in primul rand", explica Gheorghe Marmureanu.
"Nu poate fi vorba de asa ceva sa fie la intersectia unor falii. Cea de la Kozlodui este in zona de influenta puternica a zonei din Vrancea", spune si Dumitru Dragusin, director securitate nucleara Institutul Magurele. Cea mai apropiata centrala de granitele noastre este intr-adevar Kozlodui, construita dupa o tehnologie foarte veche.
Franta si Germania, care au cele mai multe centrale nucleare din Europa, propun standarde noi de siguranta, inclusiv verificarea tuturor sistemelor de racire. Elvetia a suspendat aprobarea pentru trei noi centrale nucleare.
Romania vrea sa termine inca doua reactoare la Cernavoda. Europenii spun ca au descoperit la noi tocmai probleme la asigurarea apei de racire, despre care s-a discutat astazi in Belgia.
Din cele 195 de reactoare nucleare existente in Europa, Franta si Rusia au cele mai multe. In Franta, de exemplu, peste 76% din necesarul de energie electrica este produs de centralele nucleare. Pentru Romania insa mai periculoase sunt centralele aflate aproape de granitele tarii. Pe langa unitatile din Ucraina sau Rusia, cea situata pe malul celalalt al Dunarii, in Bulgaria, este vazuta ca fiind cea mai periculoasa. Centralka de la Kozlodui este sub influenta directa a unui cutremur venit din Vrancea si e cu atat mai periculoasa cu cat nu are anvelopa din otel precum la Cernavoda sau la centralele din Japonia.
LIVE. Panica in Japonia. Un nou cutremur a zguduit tara
HARTA SI TOPUL puterilor nucleare ale lumii: 442 de reactoare
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, japonia, centrale nucleare, cernavoda, greenpeace,
Dată publicare:
15-03-2011 18:30