Poate face fata Centrala de la Cernavoda unui cutremur ca cel din Japonia?
Grupurile 3 si 4 de la Cernavoda vor trebui sa fie proiectate astfel incat sa reziste la un cutremur cu o magnitudine mai mare comparativ cu cea la care ar face fata unitatile existente.
Evenimentul Zilei: Efectele dezastrului nuclear din Japonia se propaga si in Romania. Cu doua reactoare operationale la Cernavoda, care asigura circa 18% din necesarul intern de electricitate, dar si cu alte doua grupuri noi in plan, autoritatile vor trebui sa reevalueze standardele de securitate de la centrala nucleara. De altfel, Comisia Europeana, care in decembrie 2010 si-a dat avizul pentru construirea reactoarelor 3 si 4, a cerut atunci Romaniei inasprirea indicatorilor de siguranta, inclusiv a celui de rezistenta la cutremure, conform noilor prevederi europene. "Cand s-a cerut avizul CE, ni s-a pus in vedere imbunatatirea securitatii nucleare, comparativ cu grupurile 1 si 2. Una dintre problemele puse de inspectorii europeni a fost ridicarea gradului de seismicitate la care sa fie adaptate reactoarele", ne-au spus oficiali ai Ministerului Economiei si specialisti din sector.
Romania Libera: Barbatul care a invins patru forme de cancer intr-un an Slabut la trup si cu capul bandajat, Florian se ridica sprinten din pat cand ma vede intrand in salon. Sotia este alaturi de el si asta-l face sa treaca mai usor peste necaz. Pana anul trecut nu avusese niciodata probleme de sanatate. In aprilie 2010, s-a dus la o clinica privata din Galati sa-si scoata o galma ca o boaba de fasole care-i aparuse la subrat. In timp ce astepta rezultatele biopsiei, intr-o noapte a simtit o durere groaznica de cap. In scurt timp, barbatul de 42 de ani avea sa afle ca sufera de melanom, de tumoare la creier si de metastaze la plamani. „Medicii au spus atunci ca tumorile la creier nu se pot opera. Am facut chimioterapie si cobaltoterapie si, dupa cateva luni, o parte dintre ele au disparut de tot. In urma tratamentului, au disparut si metastazele de la plamani", spune Florian. In decembrie, anul trecut, Florian a aflat ca avea metastaze si pe intestinul subtire. Avea greturi, tot ce manca ii venea inapoi, si avea dureri care-i treceau cu algocalmin. S-a operat si a scapat si de aceste metastaze.
Gandul: Incepe constructia la HIDROCENTRALA DE UN MILIARD DE EURO din Cluj. Care este data oficiala de finalizare a investitiei CJ Cluj a dat aviz favorabil proiectului de constructie a unei hidrocentrale care va costa aproximativ un miliard de euro, fara TVA. Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a sectorului energetic al Ministerului Economiei si ar trebui sa fie finalizat pana in 2018 Hidrocentrala de la Tarnita-Lapusesti, un proiect al Ministerului Economiei in valoare de 1,029 de miliarde de euro, fara TVA, a primit avizul prealabil privind oportunitatea intocmirii documentatiei, din partea Consiliului Judetean Cluj. "Este un prim inceput in ceea ce priveste atributiile noastre ca si autoritate judeteana. Este primul pas - planul urbanistic zonal, planul urbanistic de detaliu si certificarea urbanistica. Noi suntem obligati, ca autoritate judeteana, sa facem tot ce tine de partea urbanistica si de partea de colaborare cu autoritatea locala, urmand ca finantarea sa o gestioneze Ministerul Economiei, prin Hidroelectrica", a declarat pentru gandul presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Jurnalul National: Marturie-socanta despre "caracatita Sorin Blejnar" Fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor il indica pe Sorin Blejnar drept "regina" caracatitei coruptiei, descrie un sistem infernal de colectare politica a spagilor si pomeneste, in premiera, de existenta unui "rege" pe tabla de sah. Radu Marginean a negat intr-o interventie televizata ca ar fi autorul scrisorii si ca ar fi dispus sa dea declaratii similare in fata anchetatorilor, iar Sorin Blejnar a spus, pentru Jurnalul National, ca "avem de-a face cu inca o dovada ca se incearca demonizarea si intimidarea mea, ca urmare a declaratiei ca ANAF va incepe sa taxeze averile cu provenienta nejustificata." Dat fiind faptul ca, asumata sau nu, scrisoarea dezvaluie un mod de actiune probat de realitatile ultimei perioade, redactia ziarului nostru a decis publicarea integrala a documentului, pe care-l tine la dispozitia organelor penale pentru confirmare.
Adevarul: Casuneanu jr a distrus 17 profesori Procurorii au trimis in judecata 17 cadre didactice din Bacau, acuzate ca i-au incheiat in fals situatia scolara mezinului familiei Casuneanu. Ionut Casuneanu s-a transferat doar pe hartie la Colegiul „Ion Ghica“ din Bacau, de la un liceu din Germania. Profesorii i-au dat note desi tanarul nu dadea pe la cursuri. Intregul scandal in care este implicata familia lui Costel Casuneanu a inceput in urma unui denunt anonim facut la Parchet, in martie 2007. In acesta se reclama faptul ca Ionut Casuneanu (23 de ani), transferat de la o scoala din Germania la liceul din Bacau, a incheiat cu brio clasa a XII-a desi venea foarte rar la ore. In urma cercetarilor, toti cei care i-au fost profesori mezinului lui Costel Casuneanu la Colegiul „Ion Ghica" au fost trimisi in judecata de Parchet, fiind acuzati ca i-au incheiat situatia scolara desi tanarul era plecat din tara. Pe langa acestia, mai este invinuit si Ovidiu Relu Cojocaru, fost director al liceului si sef al Inspectoratului Scolar Judetean in perioada 2007-2009, fiind acuzat de instigare la fals intelectual.
Ziarul Financiar: Un laureat Nobel pentru Economie ne avertizeaza: Reformati piata muncii daca nu vreti sa ajungeti ca in Spania Christopher Pissarides, profesorul englez care a primit anul trecut Premiul Nobel pentru Economie, a spus la Bruxelles ca solutia pentru crearea de noi locuri de munca dupa revenirea din criza o reprezinta flexibilizarea pietei muncii prin folosirea contractelor temporare de munca, aceasta fiind singura modalitate prin care tinerii vor avea acces la piata muncii. In Spania, unde rata somajului in randul tinerilor a ajuns la maxime istorice, de 43%, aproape ca nu s-au folosit deloc contracte temporare de munca, pe cand in Germania, unde exista in prezent deficit de forta de munca si cel mai scazut nivel al ratei somajului din ultimii 18 ani, a avut cea mai rapida revenire pentru ca a permis flexibilizarea pietei muncii prin contracte temporare si prin reducerea salariilor si a timpului de lucru. In Romania, aproape unu din cinci someri inregistrati in toamna anului trecut aveau sub 29 de ani, cand 160.000 tineri nu reuseau sa-si gaseasca un loc de munca.