Gigi Becali și nepotul său, Vasile Geambazi, urmăriți penal de DNA. Acuzațiile procurorilor
Gigi Becali este urmărit penal. Acesta este învinuit de spălare de bani, în cazul unui teren revendicat. Alături de latifundiar este suspectat și nepotul acestuia, Vasile Geambazi.
La mijloc ar fi vorba despre o despăgubire de 60 de milioane de euro încasată de cei doi, despre care procurorii anticorupție bănuiesc că a fost acordată nejustificat, în urma supraevaluării terenului.
Suspecții resping acuzațiile și invocă în apărarea lor decizii definitive ale unor instanțe de judecată.
Vizibil deranjat și pe alocuri ironic, George Becali a confirmat că este urmărit penal și are calitatea de suspect. După ce a fost condamnat definitiv în 3 dosare și a petrecut un 1 și 10 luni de închisoare, acum este bănuit de spălare de bani. Ar fi primit 60 de milioane de euro despăgubiri în contul unei suprafețe de 21 de hectare de teren în Voluntari.
Becali cumpărase în 2006 drepturile litigioase de la moștenitori și cum statul nu îl putea retroceda în natură, latifundiarul a cerut despăgubiri. Ba chiar s-a judecat cu autoritatea națională de restituire a proprietăților.
Vasile Geambazi este nepotul lui George Becali. Împreună au împărțit banii. O parte au fost folosiți pentru echipa de fotbal unde, oficial, Geambazi este finanțatorul. Și acesta a fost pus sub învinuire tot pentru spălare de bani.
DNA: ”Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urmă supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită.”
Vasile Geambazi: ”Tot spălare de bani? Păi banii primiți de la ministerul Finanțelor sunt bani negri?”
Dosarul în care Becali și Geambazi sunt suspecți nu este unul nou. A fost deschis în 2016 după ce DNA a fost sesizat de corpul de control al Guvernului. Becali chiar se lăuda săptămâna trecută că întreg cazul a fost clasat și că este gata să pună mâna pe certificatul de bună purtare.
Potrivit unor surse apropiate de anchetă, explicații va trebui să dea în acest dosar de corupție și expertul care a evaluat terenul revendicat de Becali și nepotul său, pentru că documentația pusă de el la dispoziție ar fi adus în buzunarele celor doi - nejustificat susțin procurorii - câteva zeci de milioane de euro.
Întrebat de jurnalişti dacă va fi pus sub învinuire, Gigi Becali a răspuns "ba da", continuând ironic: "Mi-e frică, tremur de frică pentru că am spălat bani cu nepotul, că s-au dus banii din contul meu în contul lui nepotu-meu, de la nepot la mine în cont".
Din primele informații, ar fi vorba despre un dosar întocmit în 2016, privind supraevaluarea unui teren, de la 20 de milioane de euro, la 60 de milioane.
Detalii despre caz
Gigi Becali a cumpărat un teren de 21 de hectare în comună Voluntari, în anul 2006. Nu l-a păstrat mult şi l-a vândut nepotului său, Vasile Geambazi, cu un milion de euro. Între cei doi a avut loc un schimb de cesionari şi împuterniciri care, la final, s-a încheiat cu Geambazi proprietar al terenului şi cu Gigi Becali împuternicit să ceară de la ANRP despăgubiri pentru acel teren, pe motiv că nu îl putea folosi.
S-a făcut o evaluare conform căreia terenul valora 20 de milioane de euro. ANRP nu a vrut să plătească, pentru că activitatea sa era blocată. Aşa că proprietarul Vasile Geambazi a dat în judecată statul. Ba mai mult, a adus o nouă evaluare din care reieşea că parcela valora de acum 60 de milioane de euro.
El a depus plângerea la Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii au fost foarte prompţi şi în doar două luni au stabilit termen de judecată, iar într-o singură înfăţişare au şi luat decizia: Geambazi să primească 60 de milioane de euro. Însă Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Le-a fost respinsă cererea, aşa că decizia Curţii de Apel a rămas în picioare. Definitiv.
Geambazi ar fi încasat 240 de milioane de lei, primele două transe. Bani pe care, susţine Becali, i-ar fi înapoiat statului.
Inspectorii guvernamentali spun că evaluările care au însoţit terenul sunt discutabile.
Asta pentru că în acea perioadă preţul pe metru pătrat de pământ în Voluntari costa în jur de 108 lei. Evaluarea a urcat însă până la 328 de lei.
Raportul făcut de Corpul de Control al primului ministru a ajuns acum pe masă procurorilor DNA.