Gigacaloria nu se va scumpi în București, promite Nicușor Dan. Prețul plătit de populație va fi la fel ca în primăvară
Gigacaloria nu se va scumpi în București, promite primarul Nicușor Dan. Prețul va fi menținut la nivelul celui din acest an, de 350 de lei pentru populație, susține edilul Capitalei.
Energia termică va fi livrată în aceleași condiții financiare în această iarnă, raportat la primăvara lui 2022, a spus Nicușor Dan.
Însă, prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022, de la 143 lei la 330 lei fără TVA - aproximativ 350 lei cu TVA, dar scumpirea nu a fost simțită pe deplin, pentru că temperaturile exterioare au crescut și nu a mai fost necesară încălzirea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„De la 1 noiembrie o să avem noile preţuri pe care le va da ANRE, atât pentru producţie, cât şi pentru transport, distribuţie, deci şi pentru preţul final al gigacaloriei. Preţul total al gigacaloriei în momentul de faţă, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureştenii plătesc 350 şi primăria 510. Acesta este raportul. De la 1 noiembrie o să avem alte preţuri. Eu mă aştept să nu fie mai mari. În orice caz, nu o să fie mai mari pentru cetăţeni. (...) Vom păstra aceşti 350 de lei şi vreau să menţionez că 350 este, totuşi, preţul cel mai mic din România. Adică sunt localităţi care au 400, sunt localităţi care au 500, 450, 420. 350 e cel mai mic", a spus Nicuşor Dan, la Europa FM, citat de Agerpres.
Primarul Capitalei a estimat că în această săptămână sau „cel târziu săptămâna viitoare" va fi încheiată achiziţia pentru reabilitarea a peste 210 kilometri de reţea de termoficare, cu fonduri UE.
Ce se întâmplă cu datoriile istorice din sistem
Pe de altă parte, Nicuşor Dan a precizat că există „o sincopă" pe fluxul de numerar în ceea ce priveşte datoriile pe care Termoenergetica le are către Elcen. Primăria Capitalei a solicitat sprijinul Guvernului pentru a beneficia de compensări mai mari sau de posibilitatea de a se împrumuta, pentru a-şi achita datoria.
„Există însă o sincopă pe cash flow în ceea ce priveşte datoriile pe care Termoenergetica le are către Elcen, şi Elcen către Romgaz şi pe subiectul acesta am tot solicitat sprijinul Guvernului. (...) A fost o creştere excepţională a preţului de gaz şi faţă de această creştere excepţională a preţului gazului Guvernul a stabilit mai multe măsuri de care au beneficiat disproporţionat localităţile din România care au sisteme centralizate. Adică, Bucureştiul are 550.000 de apartamente şi a primit cam 15 milioane de lei, iar toate celelalte localităţi împreună au tot 550.000 de apartamente pe care le deservesc centralizat şi au primit cam 800 de milioane de lei. Deci, aceasta este diferenţa şi consider justificat să existe o compensare şi pentru Bucureşti, dată fiind această situaţie excepţională a preţului la gaz. Dacă nu, cel puţin să ni se permită să ne împrumutăm pentru a elimina această datorie şi Elcen să poată să iasă din insolvenţă, să poată să acceseze fonduri europene, să se modernizeze", a spus edilul general.