Primăria Oradea vrea să majoreze cu 40% preţul gigacaloriei pentru populaţie

Ultima actualizare: 26-11-2021 17:22
Prețul gazelor aproape s-a dublat, iar companiile notifică populația. Cât va costa încălzirea la iarnă
Pro TV

Primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, a declarat, vineri, că gigacaloria pentru populaţie se va scumpi cu 40% faţă de anul trecut pentru orădenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. scrie Agerpres. 

"După toate calculele făcute, preţul de vânzare a gigacaloriei către populaţie trebuie să crească în acest moment cu aproximativ 60%. Dacă până acum aveam un preţ de producere a gigacaloriei de 330,6 lei, după aceste calcule preţul de producere a gigacaloriei vândută persoanelor fizice ar fi de 552,8 de lei. La vechiul preţ, populaţia plătea 283 lei, iar subvenţia primăriei era de 47,5 lei, de circa 14%. Am luat decizia să propunem Consiliului Local majorarea preţului la gigacalorie pentru populaţie cu 40%, diferenţa fiind suportată de la bugetul local. Prin creşterea de 40%, de la 1 noiembrie, preţul va fi de 396,4 lei", declarat, în conferinţă de presă, primarul Florin Birta.

Conform acestuia, Primăria Oradea va creşte, astfel, subvenţia de la 47,5 lei la 129,4 lei, adică 25% din preţul de producere a gigacaloriei.

Pentru lunile noiembrie şi decembrie, efortul financiar făcut de Primăria Oradea pentru acoperirea acestei subvenţii va fi de aproximativ 17,5 milioane de lei.

Primarul a mai precizat că a făcut o evaluare a impactului financiar pe o lună de iarnă, la diferite apartamente. Astfel, preţul încălzirii va creşte de la 340 de lei la 476 lei, la o garsonieră, iar de la 510 lei la peste 700 lei, la un apartament cu două camere. Cu peste 300 de lei vor plăti în plus şi cei care locuiesc în apartament cu trei camere.

În Oradea sunt 72.100 de persoane fizice branşate la sistemul de termoficare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO