Gigacaloria s-ar putea scumpi cu aproape 70% în Capitală. Cât vor plăti bucureștenii în funcție de numărul de camere

Ultima actualizare: 26-11-2021 21:12

Primarul Capitalei propune scumpirea gigacaloriei cu aproape 70 la sută în Capitală.

Astfel, cei care stau la bloc și sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire ar putea plăti pentru un apartament cu două camere de la 160 de lei la 280 de lei, pentru apă caldă și căldură într-o lună de iarnă. Iar acesta este prețul subvenționat, pentru că prețul real al gigacaloriei este de aproape 1000 de lei.

Pentru a trece iarna cu bine, Nicușor Dan are nevoie de bani de la Guvern, dar noul ministru al Finanțelor nu a dat un răspuns clar.

Nicușor Dan a anunțat că le propune consilierilor generali să voteze scumpirea gigacaloriei cu peste 70 la sută. Asta înseamnă că de la 164 de lei, cât plătesc acum bucureștenii, o gigacalorie ar ajunge la 280 de lei.

Prețul real este însă mult mai mare. Din cauza scumpirii gazului, prețul gigacaloriei a urcat de la 320 de lei la 980 de lei. Diferența de 700 de lei ar urma să fie subvenționată de autorități.

Nicușor Dan susține că a ajuns la suma de 280 de lei pe gigacalorie, după ce a calculat că prețul ar fi mai mic decât plătesc bucureștenii care au o centrală de apartament. În plus, spune că locuitorii Capitalei beneficiază de cel mai mic cost la căldură și apă caldă din țară.

Bucureștenii plătesc mai puțin decât cei cu centrală, dar la calitate mai proastă. Nu s-au operat din 2011 majorări”, a transmis Nicușor Dan.

Prețurile ar putea crește și în funcție de suprafața apartamentelor:

1 cameră: 105 lei - 180 lei
2 camere: 160 lei - 270 lei
3 camere: 200 lei - 340 lei
4 camere: 250 lei - 430 lei

Primarul Capitalei are susținere pentru majorarea anunțată din partea PNL și PMP. PSD este împotrivă, iar USR ar fi de acord, dar cu anumite condiții.

Cei fără venituri, care nu-și permit această majorare să fie ajutați de primărie”, spune Vlad Voiculescu.

Reprezentanții USR spun că bugetul Capitalei nu are cum să susțină subvenționarea gigacaloriei.

Nicușor Dan susține că a cerut aproape un miliard de lei de la Guvern pentru perioada ianuarie - iulie 2022.

Doar că, întrebat dacă va ajuta Primăria Generală, noul ministru de Finanțe a fost critic la adresa lui Nicușor Dan.

Primăria Capitalei să știți că are bani, un primar gospodar rezolvă problema. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă pentru că cineva nu e gospodar”, a spus ministrul Finanțelor.

Dacă Nicușor Dan nu va găsi susținere în Consiliul General iar noul preț al gigacaloriei nu va fi votat, prețurile vor rămâne neschimbate. Asta ar duce însă la pierderi uriașe pentru Primăria Capitalei, de 8 milioane de euro în fiecare lună.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO