Gheorghiţă: Tulpina indiană se asociază cu reducerea anticorpilor obţinuţi după vaccinare

Dată publicare: 29-04-2021 16:00
Dată actualizare: 29-04-2021 16:03


Oamenii evită vaccinul AstraZeneca, iar Valeriu Gheorghiță dă asigurări că e la fel de sigur ca și Pfizer ori Moderna

Valeriu Gheorghiţă, afirmă că tulpina indiană a coronavirusului are două mutaţii "care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor".

El a îndemnat oamenii să se vaccineze într-un număr cât mai mare, pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii, scrie News.ro.

"Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, două mutaţii care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii", a declarat, joi, Valeriu Gheorghiţă.

El a afirmat că varianta indiană a coronavirusului nu este neapărat mai contagioasă.

"Nu este neapărat mai contagioasă, aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale astfel încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinurilor. Vaccinurile cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare, tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm, rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi", a explicat el.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că a fost identificată o variantă "indiană" a coronavirusului, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, sosită în România în urmă cu o lună. Varianta diferă de cea identificată iniţial de PHE England care ar fi generat situaţia epidemiologică actuală din India. Totodată, este investigat un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcţii din Colonia Bod, judeţul Braşov, fiind vorba de persoane venite din India.

Ministerul Sănătăţii a precizat că persoana la care s-a confirmat varianta indiană este din focarul din Colonia Bod.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO