Gheorghe Stelian sustine ca i-a dat 10 milioane de euro lui Dorin Cocos pentru solutionarea dosarului de la ANRP
Gheorghe Stelian le-a spus magistratilor ca i-a dat 10 milioane de euro lui Dorin Cocos, asa cum i-a cerut acesta, ca sa intervina la Sergiu Diacomatu, de la ANRP, in vederea solutionarii dosarul in care a cerut despagubiri pentru terenul de 13 hectare.
Gheorghe Stelian, zis Stelu, a dat o declaratie in fata anchetatorilor in 20 noiembrie, cand fostul sef al DIICOT Alina Bica a fost retinuta, aratand ca, dupa ce a cumparat de la Dino Sinigalia, in 2010, dreputurile litigioase pentru terenul de peste 13 hectare din zona Plumbuita, in Sectorul 2 al Capitalei, a vorbit cu Dorin Cocos despre posibilitatea obtinerii de despagubiri de la ANRP. "Dorin Cocos mi-a garantat ca totul va fi bine si sa am incredere in el, moment in care dosarul a fost validat si trimis catre ANRP. Dupa sedinta de evaluare, s-a nominalizat un evaluator cu care m-am intalnit in zona ANRP", a spus Gheorghe Stelian cand a fost audiat de procurori, declaratie citata in motivarea deciziei de arestare preventiva a fostului presedinte al ANPR Crinuta Dumitrean, document obtinut de Mediafax.
Acesta a mai aratat ca, dupa finalizarea raportului de evaluare, in care a fost trecuta o valoare a terenului de aproximativ 377 de milioane de lei, evaluatorul i l-a prezentat. Ulterior, Gheorghe Stelian a luat legatura cu Dorin Cocos pentru a-i spune ca "s-a rezolvat". "Acesta, desi nu avusesem stabilita o intelegere prealabila, mi-a cerut 10.000.000 de euro aproximativ pentru a interveni pe langa factori de decizie din csadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului meu. Cu toate acestea, Dorin Cocos nu a mentionat numele persoanei la care urma sa intervina pentru solutionarea dosarului", a precizat Gheorghe Stelian la audieri.
Gheorghe Stelian a mai aratat in declaratia sa ca, ulterior, Dorin Cocos i-a propus sa cesioneze 25 la suta din drepturi lui Gabriel Gheorghe, Adrian Andrici si Valentin Visoiu, pentru suma ceruta de 10 milioane de euro, fapt care s-a si intamplat. "Ulterior deciziei de restituire, in momentul in care am vandut o parte din actiunile primite (la Fondul Proprietatea, n.r.), i-am remis lui Dorin Cocos, in mai multe transe, suma de aproximativ 10.0000.000 euro, conform intelegerii avute", le-a spus Gheorghe Stelian procurorilor.
Acesta a adaugat ca, dupa solutionarea dosarului, in anturajul lui Dorin Cocos l-a intalnit pe Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP la acea data, despre care a inteles ca era persoana la care a intervenit Dorin Cocos. In dosarul despagubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestati fostul procuror sef al DIICOT Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, presedintele comisiei care a aprobat despagubirea, fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan si expertul evaluator Emil Nutiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepresedinte al ANRP, este cercetata in libertate sub control judiciar, toti fiind acuzati de abuz in serviciu. Si ceilalti fosti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu si deputatul UDMR Marko Attila, precum si Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar, sunt acuzati tot de abuz in serviciu.
Camera Deputatilor a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a deputatului UDMR Marko Attila. Acesta a fost citat joi la DNA, insa nu s-a prezentat intrucat este plecat din tara. Avocatul lui Marko Attila a declarat ca deputatul este in capitala Ungariei, precizand ca nu poate sa spuna cand se va intoarce in Romania. Marko Attila a fost condamnat, in 26 noiembrie, la trei ani de inchisoare cu suspendare, intr-un alt dosar, in care a fost acuzat de abuz in serviciu privind restituirea unor imobile, decizia fiind definitiva. Prin decizia instantei nu a fost dispusa si interdictia de a parasi tara in cazul deputatului UDMR.
In acelasi dosar, procurorii au cerut aviz si pentru arestarea preventiva a deputatului Catalin Teodorescu, insa solicitarea nu a intrunit numarul de voturi pentru aprobare. Teodorescu a fost pus, miercuri, sub control judiciar de catre procurorii DNA si are interdictie de a parasi tara. Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.
Anchetatorii sustin ca, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru - au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, in Sectorul 2 al Capitalei, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 61 de milioane de euro. Procurorii sustin ca activitatea Comisiei Centrale de Despagubiri din care au facut parte cele noua persoane a fost "abuziva, infractionala", intrucat prin intermediari s-a intervenit la acestia pentru ca dosarul de despagubire al lui Gheorghe Stelian sa fie solutionat favorabil acestuia, iar in acelasi scop, evaluatorul ar fi primit pana la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.
Totodata, in documente ale anchetatorilor se arata ca omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe langa factori de decizie din cadrul ANRP" in vederea solutionarii dosarului lui Gheorghe Stelian.
In aceleasi documente se mai arata ca Gheorghe Stelian ar fi impartit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe. Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro.
Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.
Sursa: Mediafax
Etichete: dna, diicot, UDMR, Alina Bica, Marko Attila,
Dată publicare:
05-12-2014 11:59