Dosarul Microsoft. DNA: Omul de afaceri Nicolae "Niro" Dumitru a primit 7,65 milioane dolari. Cocos a cerut 17,5 mil. euro

×
Codul embed a fost copiat

Au aparut primele ordonante de retinere in dosarul "Microsoft"! Dorin Cocos, Gabriel Sandu, fostul ministrul al Comunicatiilor, primarul Gheorghe Stefan si omul de afaceri Nicolae "Niro" Dumitru si-au petrecut noaptea in arestul Politiei Capitalei.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Stirea este in curs de actualizare!

CITITI in acest articol:

-► Cronologia evenimentelor, marti, 28 octombrie

Citește și
Adriana Ticau
DOSARUL MICROSOFT. Un al doilea fost ministru este urmarit penal de DNA pentru mita si trafic de influenta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

-► Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Dumitru "Niro" Nicolae si primarul Gheorghe Stefan au fost retinuti

-► Cine sunt cei 3 retinuti: Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan

-► DNA: Omul de afaceri Nicolae "Niro" Dumitru a primit 7,65 mil. USD pentru a interveni la Serban Mihăilescu şi Dan Nica

-►DNA: Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu

Toti cei patru isi vor muta declaratiile din birorurile procurorilor anticoruptie in sala de judecata de la Inalta Curte. Pe numele tuturor, anchetatorii au facut propuneri de arestare preventiva pentru 30 de zile, iar un complet de judecata va decide daca suspectii raman dupa gratii.

Primul care a aflat ca pe numele sau a fost emisa ordonanta de retinere pentru 24 de ore a fost fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu. Dupa o zi lunga de audieri, la ora 22:15, a parasit incatusat sediul DNA. Procurorii il acuza in dosarul Microsoft de luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani.

La aproximativ 20 de minute, si omul de afaceri Dorin Cocos a primit acelasi verdict: ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Cocos este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani. Procurorii spun ca el este cel care ar fi intermediat mita ce ar fi ajus la ministrul Gabriel Sandu. Si omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis si Niro, s-a alaturat partenerilor sai in arestul Politiei Capitalei. In jurul orei 1:00, procurorii anticoruptie au emis pe numele sau ordonanta de retinere. Cea mai lunga audiere a fost a primarului de Neamt, Gheorghe Stefan, care a parasit ultimul sediul DNA - abia la ora 3 si un sfert.

Cronologia evenimentelor, marti, 28 octombrie 2014:

ora 13.00 Apar primele ordonante de retinere in dosarul "Microsoft". Dorin Cocos, Gabriel Sandu, fostul ministrul al comunicatiilor, primarul Gheorghe Stefan si omul de afaceri Nicolae Dumitru si-au petrecut noaptea in arestul Politiei Capitalei. Astazi, toti patru isi vor muta declaratiile din birorurile procurorilor anticoruptie, in sala de judecata de la Inalta Curte. Pe numele tuturor, anchetatorii au facut propuneri de arestare preventiva pentru 30 de zile, iar un complet de judecata va decide daca suspectii raman sau nu dupa gratii.

ora 11.30 Comisia juridica a Senatului a decis, marti, sa amane pana dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale votul pe cererea de ridicare a imunitatii senatorilor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu. Mai multe detalii aici.

ora 10.45 Ecaterina Andronescu, la Palatul Parlamentului, le declara jurnalistilor ca este nevinovata: "Comisia o sa decida in cunostinta de cauza. Am citit referatul DNA si in opinia mea nu este nimic legat de mine acolo. Nu sunt probe.

Eu daca as considera ca am o vina as demisiona de ieri, da? Trebuie sa acceptam ca unii oameni pot sa nu fie vinovati si ca atare nu trebuie sa-i ingropam de vii."

ora 09.05 Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, potrivit DNA.

Coform sursei citate, Dorin Cocos, Stefan Gheorghe, Gabriel Sandu si alte persoane au discutat, intr-o intalnire care a avut loc in primavara anului 2009, chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor, condus atunci de Sandu, la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare, respectiv exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere. "In cursul procedurii de achizitie, pentru a sigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocos Dorin a pretins de la de la o persoana implicata in cauza, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza: Gabriel Sandu - 2.700.000 euro si 1.800.000 euro, Gheorghe Stefan - 4.000.000 euro, Dorin Cocos - 9.000.000 euro", potrivit procurorilor DNA.

Din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG. Astfel, in 12 august 2009 a fost semnat un acord-cadru cu aceasta asociere de firme, prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare.

Anchetatorii sustin ca, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Dorin Cocos, Stefan Gheorghe si Gabriel Sandu, a fost infiintata o firma, in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare. "La baza acestei tranzactii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atesta operatiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga sa plateasca suma de 18.153.058 euro", au precizat procurorii.

Sumele de bani pretinse de Dorin Cocos ar fi ajuns in cele din urma in contul unor firme controlate, in mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 de euro), Gheorghe Stefan (4.000.000 de euro) si Dorin Cocos (9.000.000 de euro), potrivit datelor obtinute de procurorii DNA.

ora 09.00 Omul de afaceri Nicolae "Niro" Dumitru a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, in contractul licentelor Microsoft, potrivit DNA.

Conform sursei citate, omul de afaceri Nicolae Dumitru si-ar fi exercitat influenta asupra lui Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft.

"Pentru a-si exercita influenta asupra lui serban Mihailescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers", au scris procurorii in ordonanta de retinere a lui Nicolae Dumitru.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

Procurorii sustin ca, pentru obtinerea unui profit substantial, care sa asigure si plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost incheiat un singur contract pentru administratia publica si astfel, in functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat, respectiv intre 47 si 60 la suta raportat la pretul de lista. "Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate", au precizat procurorii.

Nicolae Dumitru a fost retinut pentru trafic de influenta si spalare de bani si va fi dus marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

03.15 Primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost retinut, marti dimineata, de procurorii anticoruptie, in dosarul licentelor Microsoft. "Am fost adus degeaba", a spus primarul, inainte sa fie dus de politisti in sediul DNA.

00:30 A fost retinut si omul de afaceri Dumitru Nicolae, potrivit Mediafax. Va fi prezentat marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva.

De ce le-a fost frica, nu au scapat!

Nume ca Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu, Dorin Cocos sau Nicolae Dumitru sunt de acum inscrise nu doar pe file CEC cu milioane de euro, ci si pe patru ordonante de retinere de 24 de ore. Susupectii vor fi dusi in fata unui judecator cu propunere de arestare preventiva. Pentru toti patru suspectii in dosarul Microsoft urmeaza o zi grea. Vor ajunge in fata judecatorilor de la Inalta Curte.

Timp de mai multe ore a fost la DNA si Claudiu Florica, denuntatorul principal in acest caz. Acesta a parasit insa institutia marti noaptea, in jurul orei 00.30. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca nu a fost confruntat cu niciunul din cei patru suspecti retinuti azi noapte. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli, ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 achitate de Executiv .

"Dorin Cocoş, m-a primit în biroul său din Euro Hotel, situat lângă Arcul de Triumf. Aici mai erau de faţă Gabriel Sandu, Ministrul Comunicaţiilor si Gheorghe Stefan, vicepresedintele PDL." Aceste este un fragment din marturia unui denuntator in dosarul Microsoft. El povesteste ca cei trei si-ar fi negociat influenta pe care o au in randul membrilor guvernului in schimbul unor sume mari de bani. Daca omul de afaceri vroia sa castige licitatiile pentru achizita de produse microsoft, trebuia sa plateasca milioane de euro comisioane ilegale.

Denuntatorul spune ca 2.300.000 euro urmau sa ajunga la Gabriel Sandu (prin intermediul ESSIM Partners din Cipru), 4 milioane la Gheorghe Stefan (prin intermediul societatii DD Land Oil din Cipru) iar diferenta de aproximativ 9 milioane la Dinu Pescariu. Din aceasta sumă o parte ii revenea si lui Dorin Cocos. Toti cei implicati in aceasta negociere au ajuns luni in fata anchetatorilor dusi de politisti.

Cine este Dorin Cocos

Dorin Cocos a intrat in atentia opiniei publice cand a castigat contractul prin care avea in grija toate locurile de parcare cu plata din Capitala. Intre timp a iesit din acest business, dar a continuat sa ramana un om de afaceri activ. Are in prezent doua hoteluri in Bucuresti si este asociat la mai multe firme.

Celebritatea a cunoscut-o insa dupa ce s-a casatorit cu Elena Udrea, cea care a fost pe rand consilier la primarie, la presedintie, iar mai apoi ministru al Turismului si Dezvoltarii Regionale. Cei doi au divortat, iar Dorin Cocos s-a insurat rapid cu o domnisoara mai tanara cu 25 de ani.

Cine este Gheorghe Stefan

Gheorghe Stefan este acuzat la randul lui de trafic de influenta si spalare de bani.  Om de afaceri s-a lansat in viata publica dupa ce a preluat conducerea clubului de fotbal Ceahlaul Piatra-Neamt. In vara lui 2004 a castigat si postul de primar al orasului Piatra Neamt, din partea PNL. A fost supranumit "Pinalti" pentru inversuarea cu care solicita mereu lovitura de pedeaspa, la orice fază controversată din careul advers. In 2009, si-a inregistrat porecla la OSIM.

Intre timp, a trecut la PDL si este la al treilea mandat de primar. A detinut, pentru un timp, si un post de televiziune cu acoperire nationala.

Cine este Gabriel Sandu

Cel de-al treilea invinuit este Gabriel Sandu, fostul ministru al comunicatiilor, urmarit penal petnru spalare de bani si trafic de influenta. Acesta era membru in cabinetul Boc atunci cand ar fi comis infractiunile.

Mentionat si el in referatele de urmarire penala in dosarul Microsoft, omul de afaceri Nicoale Dumitru , patron al grupului NIRO figureaza ca actionar la 15 societati, si ar avea o avere estimata la 50 de milioane de dolari.

Cronologia evenimentelor, luni, 27 octombrie 2014:

22:41 Omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, a fost retinut, luni seara, de procurorii anticoruptie, in dosarul licentelor Microsoft, potrivit Mediafax.

Dorin Cocos urmeaza sa fie prezentat marti la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva, ca si fostul ministru al Comunicatiilor, retinut cu putin timp in urma. Dorin Cocos a fost adus la DNA pentru a fi audiat in urma cu aproape 14 ore, in timp ce Sandu a fost audiat timp de aproximativ noua ore si jumatate, in dosarul Microsoft.

Pe langa Sandu au mai fost adusi la DNA si sunt in continuare audiati omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, precum si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

22:20 Gabriel Sandu urmeaza sa fie prezentat marti la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva. Fostul ministru al Comunicatiilor a fost audiat, luni, timp de aproximativ noua ore si jumatate, in dosarul Microsoft, potrivit Mediafax.

Pe langa Sandu au mai fost adusi la DNA oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, si Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, precum si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Fostul ministru Gabriel Sandu a fost audiat la DNA si in 20 octombrie. In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

CITESTE SI:

DOSARUL MICROSOFT. Avocat: "Se fac pregatiri pentru retinerea si arestarea lui Gheorghe Stefan"

Avocatul lui Gheorghe Stefan spune ca acesta s-ar fi prevalat initial de dreptul la tacere, ba chiar a cerut o Biblie sa jure ca-i nevinovat. La dosar, recunoaste chiar aparatorul, exista suficiente dovezi, inclusiv legate de traseul banilor, care ar atesta foarte clar ca sume importante din buzunarul statului ar fi ajuns in conturile unor persoane care nu erau indreptatite.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
DOSARUL MICROSOFT. Avocat:
DOSARUL MICROSOFT. Avocat: "Se fac pregatiri pentru retinerea si arestarea lui Gheorghe Stefan"

Avocatul lui Gheorghe Stefan a declarat ca primarul din Piatra Neamt nu a fost audiat pana la acest moment, dar anchetatorii i-au anuntat ca se fac pregatiri pentru retinerea si formularea propunerii de arestare preventiva a acestuia.

DOSARUL MICROSOFT. Un al doilea fost ministru este urmarit penal de DNA pentru mita si trafic de influenta
DOSARUL MICROSOFT. Un al doilea fost ministru este urmarit penal de DNA pentru mita si trafic de influenta

Un fost ministru al Comunicatiilor din guvernul Adrian Nastase a fost, miercuri, oficial pus sub acuzare in Dosarul Microsoft.

Dosarul Microsoft. Funeriu, pus sub acuzare dupa ce in 2011 a comandat de doua ori mai multe licente decat era necesar
Dosarul Microsoft. Funeriu, pus sub acuzare dupa ce in 2011 a comandat de doua ori mai multe licente decat era necesar

Fostul ministru al educatiei, Daniel Funeriu, este primul dintre cei noua fosti demnitari pusi sub acuzare in dosarul Microsoft.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.