DOSARUL MICROSOFT. Avocat: "Se fac pregatiri pentru retinerea si arestarea lui Gheorghe Stefan"

×
Codul embed a fost copiat

Avocatul lui Gheorghe Stefan a declarat ca primarul din Piatra Neamt nu a fost audiat pana la acest moment, dar anchetatorii i-au anuntat ca se fac pregatiri pentru retinerea si formularea propunerii de arestare preventiva a acestuia.

Catalin Dancu, avocatul lui Gheorghe Stefan, a aratat, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, ca primarul municipiului Piatra Neamt este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani, respectiv pentru o suma de peste patru milioane de euro, care ar avea legatura cu faptele de coruptie cercetate in dosarul Microsoft. 

Avocatul a precizat ca Gheorghe Stefan nu a fost audiat pana la acest moment, pentru ca procurorii asteapta sa fie aduse toate persoanele vizate de pe palierul firmelor care ar fi fost implicate in cazul licentelor Microsoft.

Dancu a adaugat ca, desi Gheorghe Stefan nu a fost inca audiat, anchetatorii le-au spus ca se fac pregatiri pentru retinerea si ulterior propunerea arestarii preventive a primarului.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX ca, mai multe persoane urmeaza sa fie retinute in urma audierilor care au loc luni la DNA, in dosarul Microsoft.

Citește și
Daniel Funeriu
Dosarul Microsoft. Funeriu, pus sub acuzare dupa ce in 2011 a comandat de doua ori mai multe licente decat era necesar
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost adus luni, in jurul orei 10.45, la DNA, cu mandat de aducere. 

Tot cu mandat au fost adusi luni la DNA si oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro. 

in 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu.

Surse judiciare precizau atunci, pentru MEDIAFAX, ca anchetatorii au ridicat documente care ar putea constitui probe in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane chitate de Executiv in cadrul contractului.

"Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul «Sistem Educational Informatizat» (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Totodata, anchetatorii au indicii ca cei sase fosti ministri au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane, pentru a fi favorizata firma Fujitsu Siemens Computers la incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Saptamana trecuta, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei Ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare. Si fostul ministru Gabriel Sandu a fost saptamana trecuta la DNA, pentru a fi audiat.

Numele lui Dorin Cocos si cel al lui Nicolae Dumitru sunt mentionate in declaratiile unor martori audiati in dosarul Microsoft, prezentate in documente ale procurorilor anticoruptie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru inceperea urmarii penale a celor noua fosti ministri.

Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor ca omul de afaceri Dorin Cocos si primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe stefan, au primit "opt-noua" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derularii contractelor.

In declaratia unui martor, redata de procurori in documentele mentionate, se arata:

"In cursul anului 2008 sau 2009, in contextul finalizarii contractului dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, Florica Claudiu (fostul sef al Fujitsu in Romania, n.r.) a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut ca avea o relatie buna cu Dorin Cocos pentru a-l sustine in cadrul licitatiei ce urma a se realiza.

Stiu ca Pescariu Dinu a intermediat legatura dintre Florica Claudiu si Dorin Cocos. In perioada respectiva au fost organizate diverse intalniri intre Florica Claudiu si Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicatiilor, fie in alte locatii. Aceste intalniri au fost intermediate de Dorin Cocos. La unele dintre intalniri a participat si Gheorghe stefan, despre care se discuta ca avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.

Ulterior adjudecarii licitatiei de catre firma D.Con.Net., Dorin Cocos a stabilit modul in care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net catre Barringwood Investment Ltd. Cred ca aceasta societate era controlata de Dinu Pescariu. stiu ca printre beneficiarii acestor sume se regaseau Gabriel Sandu, Gheorghe stefan, Dorin Cocos, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele in care urma sa se faca plata i-au fost indicate lui Florica Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus mentionate, la fel si persoanele de contact.

Din discutiile purtate am inteles ca plata efectuata catre Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost facuta in considerarea faptului ca dansul a emis o scrisoare de garantie absolut necesara contractului.

Tot din discutiile purtate am inteles ca sumele remise lui Dorin Cocos au fost in cea mai mare parte remise in numerar, banii fiind retrasi numerar din Elvetia de Pescariu Dinu si inmanati personal de acesta lui Dorin Cocos.

Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe stefan circa 3 milioane de euro. Tot in jur de 3 milioane a primit si Gabriel Sandu. Cred ca banii pentru Gabriel Sandu au fost virati in off-shore.

Din cunostintele mele Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Gheorghe stefan nu aveau firme prin intermediul carora sa presteze servicii IT. Cred ca in privinta lui Dinu Pescariu se discuta despre o suma de circa 3.000.000 euro"

Un alt martor le-a spus procurorilor, la randul sau, despre relatiile dintre fostul sef al Fujitsu Romania, Claudiu Florica, si Dorin Cocos, respectiv Gheorghe stefan. Iata declaratia data de acesta anchetatorilor:

"In decembrie 2008 la conducerea MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informatiilor) a venit Gabriel Sandu, un apropiat al lui Claudiu Florica, prin intermediul relatiilor pe care Claudiu Florica le avea cu Dorin Cocos si Gheorghe stefan, zis Pinalti.

In 2009 expira contractul cadru pe 5 ani pentru inchirierea licentelor Microsoft, iar Claudiu Florica cauta un nou mecanism si o noua firma prin care sa continue acest contract atat de profitabil pentru Claudiu Florica si persoanele carora le platea mita. intrucat in FSC nu mai lucra nici Viktor Malinowski, nici Dragos Nicolaescu, Claudiu Florica nu mai avea nici un mod de a controla si a impune lui FSC subcontractarea unor servicii fictive.

Ca urmare, si-a creat propriul consortiu folosind firme pe care le detinea deja, direct sau prin interpusi, de asemenea achizitionand firma Dim Soft care avea statutul de large account resseler local, acest consortiu urmand sa castige o licitatie trucata pentru reinnoirea contractului de licentiere pe perioada 2009 - 2013.

Licitatia a fost organizata pentru a se crea o aparenta de legalitate si intrucat Claudiu Florica nu a reusit sa determine primul-ministru de la acea vreme sa aprobe incredintarea directa a acestui contract catre firma D.Con-Net.

Pentru a se asigura ca niciuna dintre firmele care ar fi putut participa la licitatia organizata in 2009, de catre MCSI, Claudiu Florica s-a intalnit personal cu patronii firmelor concurente si le-a promis acestora fie sume de bani in conturile personale, fie servicii in valoare de sute de mii de euro din viitorul contract pe care D.Con.Net urma sa-l castige.

Ca urmare, la licitatie s-a prezentat o singura firma si desi acesta ar fi fost un motiv clar pentru a reorganiza licitatia, ministrul Gabriel Sandu a luat decizia de a acorda contractul de 96 milioane de euro, consortiului D.Con-Net, intrucat urma sa primeasca un comision procentual din acest contract din partea lui Claudiu Florica.

Contractul a mai fost extins prin achizitionarea de licente educationale, la fel cum s-a intamplat si in Contractul din 2004 si Actul Aditional nr. 1, in aceleasi conditii de ilegalitate pe care le-am precizat cand am vorbit de actual aditional nr. 1, precum si o extensie de 33 milioane euro, in 2013 ca optiune de buy-out.

Precizez asa cum am mai spus si mai devreme ca in 2009, Guvernul Romaniei avea posibilitatea de a inlocui produsele Microsoft din administratia publica, produse similare care aveau fie un cost de 10%, Corel Office, fie erau gratuite - Open Office.

Aceste noi produse ar fi presupus o instruire minimala, instruire care se putea realiza prin intermediul unor programe de calculator de tipul Computer Based Traning sau pur si simplu filme video, asa cum se intampla in mod curent, cu alte programe.

Oricum serviciile de instalare si instruire ar fi fost o suma infima fata de valoarea de peste 200 milioane de euro platita de Guvernul Romaniei, in perioada 2004-2013. Dar aceste contracte cadru de tip inchiriere de licente, au constituit si constituie mijlocul prin care diferitele guvernari si persoanele de decizie puteau sa obtina sume mari cu titlu de mita, artizanul in toata aceasta perioada fiind Claudiu Florica, prin diferite firme off-shore si diferiti intermediari".

Referitor la fostul sef al Fujitsu, Claudiu Florica, procurorii arata, potrivit declaratiilor martorilor audiati pana la acest moment, ca acesta, in 2003, "a identificat o oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei, sens in care a cooptat in aceasta afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membrii ai Guvernului".

Potrivit DNA, un martor audiat in dosar a aratat, in declaratia sa, ca "Dinu Pescariu este cel care trebuia sa asigure sustinere financiara si relationarea cu persoane ce aveau influenta aspra unor membrii ai Guvernului, sa asigure deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati".

"Florica Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, iar prin intermediul acestuia la Nicolae Dumitru. Acesta din urma era perceput ca o persoana cu potential financiar prin firmele pe care le controla (Grupul Niro) si ca o persoana influenta prin relationarea cu diverse persoane din lumea politica. .... . Florica Claudiu discuta la data respectiva despre un contract de ordinul zecilor de milioane de dolari si lasa de inteles ca e nevoie de sustinere financiara", se mai arata in declaratia martorului DNA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
DOSARUL MICROSOFT. Un al doilea fost ministru este urmarit penal de DNA pentru mita si trafic de influenta
DOSARUL MICROSOFT. Un al doilea fost ministru este urmarit penal de DNA pentru mita si trafic de influenta

Un fost ministru al Comunicatiilor din guvernul Adrian Nastase a fost, miercuri, oficial pus sub acuzare in Dosarul Microsoft.

Dosarul Microsoft. Funeriu, pus sub acuzare dupa ce in 2011 a comandat de doua ori mai multe licente decat era necesar
Dosarul Microsoft. Funeriu, pus sub acuzare dupa ce in 2011 a comandat de doua ori mai multe licente decat era necesar

Fostul ministru al educatiei, Daniel Funeriu, este primul dintre cei noua fosti demnitari pusi sub acuzare in dosarul Microsoft.

DOSARUL MICROSOFT. Cine este considerat
DOSARUL MICROSOFT. Cine este considerat "personaj-cheie" in cel mai mare caz de coruptie din ultimii 25 de ani din Romania

Ancheta in cazul Microsoft, cel mai mare dosar de coruptie din ultimii 25 de ani, in care sunt vizati 9 fosti ministri, a intrat in faza perchezitiilor.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.