Germania si Cehia nu mai importa castraveti din Romania. Scandalul E.coli loveste in agricultura
Romania este prinsa fara vina in isteria castravetilor cu E.coli, care au omorat pana acum 18 oameni si au infectat peste 2.000. Desi testele au demonstrat ca legumele noastre sunt sigure, doua tari au anuntat oficial ca nu mai vor castraveti de aici.
Problema este una grava la nivelul intregului continent. Aceasta tulpina de E.coli nemaintalnita pana acum pare sa fi fost modificata genetic.
Potrivit micro-biologilor, asta inseamna ca avem de-a face, cu un agent agresiv, iar expertii, inclusiv cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, sunt depasiti de situatie.
Germania si Cehia au decis sa blocheze toate contractele si sa nu mai nu mai cumpere deloc castraveti de la producatorii romani pana cand nu se va hotari care este sursa contaminarii
Pana cand oficialii germani vor afla cu certitudine care este sursa contaminarii, vanzarile nu vor fi reluate.
Mai rau este insa ca reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au confirmat oficial ca bacteria E.coli si-a modificat structura si are doua noi tipuri de gene: E.coli enteroagregativ si E.coli enterohemoragic.
Cehia, Germania nu mai pot vinde castraveti. Consumatorii din aceste tari sunt speriati de alarma falsa si nu cumpara... noi exportam 160 de tone de castraveti din sere, infoliati pe zi.
Aceasta tulpina poate fi decrisa drept un hibrid sau o himera care combina mai multe particularitati agresive.
Cert este ca periculoasa bacterie le-a taiat multora apetitul pentru cruditati. Efectele economice sunt dezastruoase. Pe langa spanioli, fermierii germani pierd cam 4 milioane de euro pe zi, iar cifra de vanzari pentru castraveti a scazut cu aproape 90 de procente. Si un sindicat agricol italian are pierderi de 3 milioane de euro zilnic, in timp ce francezii au raportat o scadere a vanzarilor si cu 80 la suta. In ultimul ceas, nemtii se straduiesc sa dreaga busuiocul, dar suspiciunea initiala a autoritatilor germane, potrivit careia castravetii spanioli ar fi sursa contaminarii, nu a fost confirmata de testele efectuate pana acum.
Replica Madridului a fost prompta: "Ii cerem Germaniei sa-si asume responsabilitatea pentru daunele nedrepte aduse produsului nostru. Vrem ca agricultorii spanioli sa primeasca compensatii."
De partea sa, Comisia Europeana mentine starea de alerta in toata uniunea. Rusii, in schimb n-au ratat ocazia sa interzica importurile de legume din toate tarile europene, pe motiv ca ale lor ar fi mult mai sanatoase.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacterii, castraveti, e-coli, exporturi de legume,
Dată publicare:
02-06-2011 18:28