Generalii Coldea și Dumbravă, acuzați de trafic de influență. I-ar fi cerut 700.000 de euro unui om de afaceri

Florian Coldea
Inquam Photos / Saul Pop

Fostul șef al SRI Florian Coldea, generalul Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au fost puși oficial sub acuzare de procurorii DNA și au fost plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.

DNA a anunţat oficial, într-un comunicat de presă, măsurile preventive dispuse în acest dosar, fără însă a preciza numele persoanelor cercetate, transmite Agerpres.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea", a transmis DNA.

DNA nu menţionează numele inculpaţilor, dar este vorba despre generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, iar a patra persoană pusă sub acuzare ar fi Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.

Toți au fost audiaţi timp de aproape 15 ore, fiind lăsaţi să plece din sediul DNA, vineri dimineaţa, în jurul orei 3:00.

Citește și
marcel ciolacu
Ciolacu, despre anchetarea lui Coldea la DNA: Nu-l cunosc pe domnul general, nu judecăm oamenii la televizor
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de omul de afaceri Cătălin Hideg.

În perioada martie 2023 - aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia să pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro", susţine DNA.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraşi sume de bani, în favoarea DNA.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a declarat joi, într-o intervenţie la Antena 3 CNN, că Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

Bani pentru „optimizarea problemelor din justiție”

Dosarul se află în prezent în faza de apel, la Curtea de Apel Bucureşti.

Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus că aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: 'Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii în generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul", a afirmat Cătălin Hideg, la Antena 3.

În schimbul acestor bani, i s-ar fi promis "optimizarea problemelor sale din justiţie", adică să primească o pedeapsă cu suspendare.

"Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanţa de fond şi judecătorul, care a fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani", a spus Hideg.

Cătălin Hideg a mai susţinut că a plătit o primă tranşă de 100.000 de euro, însă nu a mai avut bani, după care ar fi fost ameninţat să achite restul sumei. El a recunoscut că a depus un denunţ la DNA şi peste 20 de înregistrări cu "probe clare" împotriva celor care l-au ameninţat.

Pe de altă parte, Hideg a mărturisit că nu are probe că banii pe care i-a dat avocatului Trăilă ar fi ajuns la foştii generali SRI.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
Citește și...
Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, generalul Dumbravă și un avocat au fost plasați sub control judiciar
Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, generalul Dumbravă și un avocat au fost plasați sub control judiciar

Florian Coldea, fostul șef operativ al Serviciului Român de Informații, este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un caz de trafic de influență și spălare de bani.

Ciolacu, despre anchetarea lui Coldea la DNA: Nu-l cunosc pe domnul general, nu judecăm oamenii la televizor
Ciolacu, despre anchetarea lui Coldea la DNA: Nu-l cunosc pe domnul general, nu judecăm oamenii la televizor

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat joi, cu privire la anchetarea de către DNA a fostului şef executiv al SRI, Florian Coldea, că trebuie ca magistraţii să se pronunţe mai întâi în acest dosar. 

Florian Coldea, audiat la DNA. Surse: Fostul șef operativ SRI ar fi primit 100.000 de euro de la Cătălin Hideg
Florian Coldea, audiat la DNA. Surse: Fostul șef operativ SRI ar fi primit 100.000 de euro de la Cătălin Hideg

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef operativ al Serviciului Român de Informații, este audiat la sediul DNA.

Fostul șef al SRI Florian Coldea, la DNA. Surse: Este suspect într-un dosar de trafic de influență
Fostul șef al SRI Florian Coldea, la DNA. Surse: Este suspect într-un dosar de trafic de influență

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef al Serviciului Român de Informații, a fost chemat la sediul DNA.  

Elena Udrea, în așteptarea extrădării: Nu m-am înţeles cu Florian Coldea să mă scape de dosare!
Elena Udrea, în așteptarea extrădării: Nu m-am înţeles cu Florian Coldea să mă scape de dosare!

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, aflată în detenţie în Bulgaria în aşteptarea extrădării, neagă, într-o postare pe Facebook, că s-ar fi înţeles cu Florian Coldea să o scape de dosare sau că ar fi parteneră de afaceri cu acesta.

Recomandări
"Există o presiune foarte mare". Cât de pregătită este România pentru debutul la EURO 2024. Promisiunea lui Edi Iordănescu

Selecţionerul României, Edi Iordănescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Munchen, înaintea debutului la EURO 2024, că "tricolorii" sunt pregătiți să dea totul împotriva Ucrainei.

Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD:
Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD: "România este roșie. Avem un partid-stat"

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, şi-a anunţat, duminică după-amiază, candidatura pentru funcţia de preşedinte al USR.

Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski
Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a criticat aploarea sprijinului militar și financiar acordat de țara sa Ucrainei și a amenințat că va rezolva "imediat problema" dacă va reveni la Casa Albă.