Gen. Mîndrescu, fost comandant NATO, despre drona din Marea Neagră: Aparține Americii. Are voie Rusia să o recupereze?
Care este semnificația ciocnirii dintre drona americană și avionul rusesc și cât de periculos ar putea fi acest incident, în contextul războiului din Ucraina.
Despre acest subiect au discutat Cosmin Stan și invitatul său Mircea Mîndrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO
Cosmin Stan: Ce credeţi că s-a întâmplat acolo? A fost un atac deliberat? O greşeală a pilotului rus? O defecţiune tehnică cum sustineu ruşii?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Mîndrescu: În toată această analiză trebuie să plecăm de la nişte elemente obiective şi nu cred că le avem pe toate pentru a trage concluzii. Ceea ce vedem cu adevărat este că dacă aşezăm argumente pro şi contra ambele variante sunt posibile. Există posibilitatea unui incident şi posibilitatea unui accident, ceea ce contează foarte mult este că ambele părţi în acest moment tratează acest lucru ca fiind un incident şi asta este fundamental.
Cosmin Stan: Apar semne de întrebare şi vizavi de timp. Au fost cel puţin 30 de minute in care cele două avioane au înconjurat drona, timp în care ce s-a întâmplat? Au luat legătura ruşii cu americanii pe firul scurt să dezbată această chestiune, mai ales că şi americanii erau la curent cu ce se întâmplă?
Mircea Mîndrescu: Nu ştim, şi nu putem spune nu, nu putem spune da. Înainte de a trage o concluzie sau dacă au luat legătura, cele 30-40 de minute au fost dedicate încercărilor de a împinge dronă de pe cursul care deranja partea rusă. Lăsaţi drona şi gândiţi-vă la un echipaj, la o aeronavă pilotată, care este interceptată de cealaltă parte şi avioanele interceptoare stau cu aeronava interceptată până când aceasta executa ordinele şi părăsesc zona sensibilă.
Cosmin Stan: Dar nu s-a întâmplat în cazul ăsta. Deci nu este plauzibilă variantă că poate drona s-a defectat?
Mircea Mîndrescu: Nimeni nu poate să spună că nu este posibilă această variantă. Dar în acelaşi timp nu trebuie să excludem posibilitatea ca aceasta dronă să fi fost atinsă din greşeală, cred eu. Aproape sunt convins, că nu văd de ce un pilot de pe un avion extrem de scump care trebuie să îşi protejeze şi viaţa ar intra cu avionul într-o elice de aeronavă. Şi avionul a suferit avarii şi a aterizat, din fericire pentru partea rusă, dar avariat. Deci nu este normal să loveşti cu avionul o elice. Nu aş fi avut nicio problemă dacă avionul ar fi încercat cu planul, cu aripa să se aşeze sub aripa dronei şi să facă o mişcare de balans astfel încât să strice echilibrul aerodinamic al dronei. Dar nu s-a întâmplat. Din cauza asta bănuiesc că a fost un incident.
Cosmin Stan: Au fost cel puţin 12 ore de la momentul producerii incidentului până când părţile americane au comunicat public ce s-a întâmplat.
Mircea Mîndrescu: Toată lumea se întreabă şi este absolut normal. Putem pleca de la concluzia că momentul în care drona a fost atinsă şi momentul în caare s-a luat decizia scufundarii ei în mare prin acel joystick din acel moment s-a ştiut că a fost un incident. Avem 12 ore pe care nu le umplem cu nimic. Nu putem decât specula că nu s-a întâmplat nimic, ceea ce nu cred, sau că s-a luat legătura la nivel militar, apoi la nivel politic pentru a se oferi de-o parte şi de alta explicaţii şi s-a ajuns la concluzia că este un accident şi cred eu că în aceste 12 ore părţile au hotărât să trateze acest eveniment ca fiind un accident. Şi nu este rău.
Cosmin Stan: Cum comentaţi prima ieşire publică în care americanii spun că a fost un eveniment riscant, nepotrivit în raport cu mediul şi neprofesionist? Ca o tragere de ureche.
Mircea Mîndrescu: Diferenţa dintre incident şi accident este ca în momentul în care ai un accident acolo nu ai intenţie, ai o culpă, ai o vină. Americanii spun că este vina ruşilor, dar că nu au acţionat cu intenţie, pentru că nu s-au priceput. Aceasta este definiţia pe care partea americană o spune, lipsa intenţiei. Ne-au doborât, dar nu au vrut. Ruşii spun că a fost un accident, dar nu din cauza lo: Noi nu ne-am atins de drona voastră, ci voi americanii nu aţi guvernat-o, poate a avut probleme tehnice, vina vă aparţine vouă.
Cosmin Stan: Atunci de ce nu au putut americanii să îşi ia drona înapoi, de ce nu au putut să o controleze?
Mircea Mîndrescu: După cum vedem sunt multe întrebări şi se construiesc răspunsuri de către oameni care ştiu mai multe decât noi. Eu cred că decizia de a scufunda drona are loc special pentru a îngreuna posibilitatea ruşilor de a recupera această dronă. În momentul în care vine un obiect de la 7.500 de m înălţime şi se izbeşte de mare atunci normal că o asemenea drona explodează din cauza şocului şi toate elementele se imbrastie pe o rază mare. Era relativ aproape de marginea Crimeei, undeva la 100 de km se găsesc anumite instalaţii petroliere pe care ruşii le-au ocupat de la ucraineni. Acele instalaţii au fost transformate de ruşi în baze militare. Putem presupune, şi americanii ştiu asta, acele baze au şi elicoptere. Partea americană, gândesc eu, s-a străduit să facă irecuperabilă această drona, nu din punct de vedere al materialului metalic, ci din punctul de vedere al senzorilor extrem de importanţi, secreţi pe care o asemenea dronă îi are pe ea.
Cismin Stan: Ruşii au spus că vor încerca să recupereze drona, în timp ce americanii e mai degrabă pentru ca apele sunt foarte adânci.
Mircea Mîndrescu: În momentul în care americanii sunt liniştiţi, ei care ar trebui să fie cei mai neliniştiţi, eu am convingerea că îşi cunosc interesul. Au făcut o analiză şi au zis că nu au cum să o recupereze. Din punctul meu de vedere se mai naşte o problemă şi este o problemă legală. Aceasta drona şi părţile componente nu aparţin Rusiei, ci SUA. Are Rusia voie să se ducă şi să ia aşa ceva? Să îşi însuşească elemente din dronă? E o întrebare la care specialiştii în relaţii internaţionale şi în drept internaţional vor trebui să răspundă.