Gazprom a redus livrările către Germania, Italia și Austria. Prețurile la gaz au crescut cu 30%
În numai trei zile, gigantul rus Gazprom a decis reducerea livrărilor de gaze către trei mari companii europene - din Germania, Italia și Austria.
Prețurile la gaze au sărit cu 30% după acest anunț, care arată încă o dată cât de periculos este pentru Europa să se bazeze pe gazele rusești, spun specialiștii.
Deși România are în prezent prețuri plafonate la gaze, asta nu o face imună la efectele din economie. Iar dobânzile sunt în creștere în toată Europa și în Statele Unite, pentru că inflația pare de neoprit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Germanii se confruntă cu cea mai mare reducere a livrărilor gazelor ruseşti, de 40%, prin gazoductul Nord Stream. Țara era puternic dependentă de gazul rusesc înainte de declanșarea războiului.
Către italieni, livrările scad cu 15%. În cazul Austriei, încă nu e clar cu cât vor fi reduse cantitățile.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: „Vor afecta negativ economia acelor ţări - în special Germania, a cărei economie dependenta de gaz. Aceste măsuri ale Gazprom arata cât de riscant este pentru UE să se bazeze încă pe gazul rusesc. Preţul gazelor va continua să aibă o volatilitate ridicată, măcar un an de zile, mai ales în perioada de iarnă.”
Gazprom spune că și-a redus livrările spre Germania pentru că grupul Siemens nu a livrat echipamentul necesar continuării funcționării unei turbine cu gaz. Considerată motorul Europei, Germania ar putea fi nevoită să-şi închidă o parte din industrie, în cazul opririi de tot a gazelor rusești. Asta ar mări riscul intrării în recesiune, care ar afecta întreaga Europă.
România are prețuri plafonate până în 2023. Dar, chiar dacă încercăm deja înlocuirea gazelor rusești cu cele extrase din Marea Neagră și cu cele importate din alte state, nu suntem imuni la efectele în lanț din economia europeană
Prețurile produselor finite au crescut cu 50%
Consecințele războiului se văd deja în industrie. Prețurile producției industriale sau inflația la porțile fabricilor s-au mărit cu aproape 50% față de anul trecut, peste media europeană.
Automat sunt majorate şi preţurile de la rafturi, cele plătite de populație, indicator pentru inflația la nivel european. Banca Centrală a decis deja creșterea dobânzilor și a anunțat că este gata să dea o mână de ajutor țărilor supraîndatorate, pentru a evita o criză majoră.
Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene: „Inflația mare este o mare provocare pentru noi toți. Consiliul Director se va asigura că inflația se întoarce la 2% pe termen mediu.”
Andrei Perianu, cofondator platformă financiară: „Banca Centrală Europeană are un plan de a creşte dobânzile lent şi de a micşora lichiditatea din pieţele financiare, pentru a contracara efectele inflaţiei, la fel se întâmplă şi în SUA. Acolo dobânzile cresc mai repede, pentru noi în România e important pentru că UE e principalul partener comercial, SUA e importantă pentru ca impactează economia globală.”
Tăvălugul inflației nu se oprește la Europa. În Statele Unite ale Americii, dobânda de referință a sărit cu 0,75%, fiind cea mai mare creștere din ultimele 3 decenii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: inflație, germania, Gazprom, livrare,
Dată publicare:
16-06-2022 20:34