Gaudeamus, cel mai mare târg de carte al anului. De ce titluri mai sunt atrași românii
După doi ani de pauză, iubitorii de carte și-au dat întâlnire la cel mai mare târg de carte al anului - „Gaudeamus". Au fost cinci zile pline de lansări, iar cele 200 de edituri prezente au venit cu titluri noi, abia scoase de la tipar.
Cel mai bine s-au vândut cărțile semnate de autori români. Însă și titlurile de dezvoltare personală sau educație financiară au stârnit interesul cititorilor. Totuși, comparativ cu anii de dinainte de pandemie, vânzările au fost mai mici.
Cu zeci de titluri în mâini și cu altele în gând, pasionații de lectură au luat la rând toate standurile cu noutăți. La Humanitas, cel mai bine s-a vândut "Theodoros", noua carte a lui Mircea Cărtărescu: peste o mie de exemplare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Cărtărescu, scriitor: „Este o carte pe care eu o recomand tuturor mai mult decât alte cărți ale mele pentru că este o carte mult mai ușor de citit, mult mai prietenoasă, mult mai luminoasă decât cele dinainte pentru că și eu m-am luminat puțin după pandemia prin care am trecut cu toții – este o carte mult mai populară, între ghilimele, o carte cu multe peripeții”.
În schimb, la editura Nemira cel mai bine s-a vândut: "Solomonarul", un roman de Florin Chirculescu, medic chirurg, care îl prezintă pe Eminescu, dar și corupția din zilele noastre.
Pe locul doi a fost cartea "Friends, iubiri și marele lucru teribil" – de Matthew Perry, îndrăgitul actor din faimosul serial.
Andreea Lupescu, PR manager Editura Nemira: „În această carte el vorbeste despre adicție și despre lupta lui cu boala, cu sigurătatea, despre miracolul de a fi încă în viață, el a fost la un pas de moarte, i s-au dat doi la sută șanse de supraviețuire și a putut să meargă mai departe”.
Tot la Târgul Gaudeamus, scriitorul Răsvan Popescu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, şi-a lansat volumul "În torent", despre care spune că este o carte la limita dintre fotografie şi scris, construită pe raportul între cuvânt şi imagine, o poveste a timpului nostru.
"Este o carte la limita dintre fotografie şi scris, între viaţa mea aşa cum a fost şi viaţa pe care am recompus-o eu pe hârtie sau pe peliculă, în digital. (...) Deci este relaţia cu personajele mele inventate vreme de 30 de ani şi, în acelaşi timp, cu oameni care mi-au marcat traseul, ca să nu zic destinul şi poveştile pe care le-am scris pentru ei şi pe care le-am realizat împreună. De aceea veţi găsi în carte nume sonore cum sunt Lucian Pintilie, Dan Piţa, Radu Gabrea, Nicolae Mărgineanu, Marius Barna şi personajele pe care le-am scris pentru ei şi care au fost interpretate de actori. Şi iarăşi veţi găsi aici cum au lucrat la aceste personaje, cum le-au dat viaţă oameni ca Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Cecilia Bârbora, Dorel Vişan, Victoria Cociaş, Marcel Iureş, Maria Ploae şi alţii", a spus Răsvan Popescu la lansare.
La Curtea Veche, în top s-au regăsit cărțile de dezvoltare personală – în special „Când corpul spune nu", de Gabor Mate. Însă cerere mare a fost și pentru titlurile de educație financiară.
Sunt îndemnul – Cartea nu e niciodată retro, la târg și-a făcut loc și un anticariat. Cu de toate pentru toți.
Organizat în mod tradițional în Noiembrie, târgul Gaudeamus era momentul mult așteptat de toți iubitorii de carte. Anul acesta, după doi ani de pauză, târgul a fost a avut loc pentru prima dată în decembrie și, deși este luna cadourilor, editurile nu au înregistrat vânzări record, așa cum se întâmpla în mod obișnuit. Iar bilanțul vine după o perioad[ complicată pentru industria de carte. Criza de hârtie a scumpit cărțile cu 20%, multe librării s-au închis, iar editurile renunță la unele tiraje pentru a face față costurilor.
La târg, editurile prezente au venit și cu reduceri, în medie de 15-30%.