Furtunile par de neoprit, în țară. Drumuri și case din zeci de localități au fost distruse: ”A venit din nou viitura”
Furtunile de vară, care lasă în urmă dezastru, pare că nu se mai opresc.
Ploile căzute în cascadă au distrus case și drumuri din zeci de localități și au luat pe sus tot ce au întâlnit în cale, de la garduri, până la mașini, iar mulți oameni au rămas doar cu hainele de pe ei, și acelea pline de noroi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Crunt este că apele au năvălit și în zone în care au făcut prăpăd și săptămâna trecută. Și pericolul încă nu a trecut. Mare parte din țară este vizată până la ora 22:00 de o informare meteo de vreme rea.
Localitatea Ocoliș din A
lba a fost din nou măturată de o viitură.Apele care s-au scurs de pe versanți au năvălit iar, la doar cinci zile distanță, în gospodăriile și așa pline de mâl. Drumurile erau deja surpate.
Șuvoaiele au săpat pur și simplu în drumul principal, unde s-a format în adevărat crater. Întreg satul este izolat acum, iar oamenii de aici se tem de ce este mai rău.
Pereții, îmbibați de apă, s-au prăbușit sub greutatea acoperișului. Fiecare a salvat ce a mai putut. O femeie este în stare de șoc.
Femeie: ”Peste noapte a venit din nou viitura, din nou suntem afectați ca și în prima zi, când a venit joi după-masă. Apa, în cameră, are peste un metru.”
Mobilizarea de forțe este una impresionantă. Pompierii și militarii au scos până acum din casele oamenilor sute de găleți de noroi, însă chinul parcă nu se mai termină.
Femeie: "Nu o să mai stăm aici, o să ne ducem undeva, că nu putem, unul să doarmă, unul să se uite pe geam."
Un gard de beton a fost smuls de vâltoare și purtat că o coala de hârtie.
Lucrurile stau la fel de rău și la 50 de kilometri depărtare, în Bistra. Pârâul din localitate, umflat de ploile din ultimele zile, a fost de neoprit. Pompierii au scos pe brațe femei și copii.
În Alba a plouat atât de tare, încât pe șosea nu se mai vedea nimic, ca într-o cursă mortală.
Și pe Valea Prahovei s-a rupt cerul și, odată cu el, case și drumuri. La Sinaia, mașinile au fost purtate la vale după ce râul Izvorul Dorului s-a revărsat.
La Bușteni, viitura i-a trezit din somn pe localnici. O femeie de 70 de ani și fiul ei s-au urcat în podul casei. Oamenii au apucat să își salveze viața, nu și lucrurile.
Femeie: "Când să ies m-a luat apa pe aici, prin curte, și am intrat repede înapoi. Nici nu știu la ce să mă mai gândesc, deci nu mai pot."
De multe mașini s-a ales praful.
Forța apei a fost atât de mare, încât a mutat ca pe niște jucării obiecte voluminoase, de sute de kilograme.
50 de gospodării au fost inundate, iar DN1 a fost blocat total de aluviuni.
În Brașov, un pasaj rutier a fost inundat. Un autobuz și un tractor cu remorcă au rămas în apă. Pompierii i-au scos cu barca pe șoferii celor două vehicule.
În Neamț, o ploaie torențială, care nu a durat mai mult de o jumătate de oră, a format șuvoaie pe versanți. Apele au năvălit în stațiunea Durău.
La Iași, din cauza furtunii, traficul aerian a fost perturbat. Cursele Iași-Veneția și retur au fost anulate. Alte zboruri internaționale, spre Bruxelles și Bergamo, au fost deviate spre aeroporturile din Satu Mare și Bacău.
În sudul țării, o furtună violentă cu tunete și fulgere s-a dezlănțuit în Balș.
A plouat abundent și în nordul județului Argeș. Mai multe porțiuni de drum au fost blocate de torenți, iar un pod a fost luat pe sus de apele furioase. Autoritățile au decis evacuarea a zeci de persoane, printre care turiști, aflați în vacanță cu rulota ori cu cortul.