Case și drumuri distruse de furtunile violente. Mulți oameni au rămas doar cu hainele de pe ei

×
Codul embed a fost copiat

Sunt ore de mare încercare pentru oameni din zeci de localităţi, în care furtunile violente de vară au provocat dezastre. Ploile căzute în cascadă au sfărâmat case şi drumuri şi au azvârlit de colo colo lucruri ce păreau de neurnit.

12 judeţe au stat sub semnul vijeliilor, însă cu adevărat dramatic este că apele năvalnice s-au întors în locuri în care au făcut prăpăd şi săptămâna trecută. Din această cauză, mulţi mai au doar hainele de pe ei şi acelea murdare de noroi.

În jurul orei 4 dimineaţa, viitura a măturat din nou localitatea Ocoliş.

Apele care s-au scurs de pe versanţi au năvălit la doar 5 zile distanţă în gospodăriile şi aşa pline de mal. Drumurile erau deja surpate.

Șuvoiaele au săpat pur şi simplu în drumul principal, unde s-a format în adevărat crater. Întreg satul este izolat acum, iar oamenii de aici se tem de ce este mai rău.

În miez de noapte pereţii îmbibați de apă s-au prăbuşit sub greutatea acoperişului. Fiecare a salvat ce a mai putut.

O femeie este în stare de şoc: „Peste noapte a venit din nou viitura, din nou suntem afectaţi ca şi în prima zi, când a venit după-masa. Apa este peste un metru, un metru şi jumătate.”

Mobilizarea de forţe este una impresionantă, pompierii şi militarii au scos până acum din casele oamenilor sute de găleţi de noroi au fost, însă chinul parcă nu se mai termină.

Un gard de beton a fost smuls de vâltoare şi purtat ca o coală de hârtie.

Lucrurile stau la fel de rău şi la 50 de kilometri distanţă, în Bistra. Pârâul din localitate umflat de ploile din ultimele zile a fost de neoprit. Pompierii au scos pe braţe, femei şi copii.

În Alba a plouat atât de tare încât pe şosea nu se mai vedea nimic, ca într-o cursă mortală.

Şi pe Valea Prahovei s-a rupt cerul şi odată cu el case şi drumuri în timp ce maşinile au fost purtate cât colo după ce la Sinaia, pârâul Izvorul Dorului s-a revărsat.

La Buşteni, viitura i-a trezit din somn pe localnici. O femeie de 70 de ani şi fiul său au reuşit să se salveze după ce s-au urcat în podul casei. Oamenii au apucat să îşi salveze viaţa, nu şi lucrurile.

De multe maşini s-a ales praful. Forţa apei a fost atât de mare încât, a mutat ca pe nişte jucării obiecte voluminoase, de sute de kilograme.

50 de gospodării au fost inundate, iar DN 1 a fost blocat total de aluviuni.

În Braşov, un pasaj rutier a fost inundat. Un autobuz şi un tractor cu remorcă au rămas în apă. Pompierii i-au scos cu barca pe şoferii celor două vehicule.

În Neamț, o ploaie torenţială, care nu a durat mai mult de o jumătate de oră, a format şuvoaie pe versanţi. Apele au năvălit în staţiunea Durău.

Iar la Iaşi, din cauza furtunii, traficul aerian a fost perturbat! Cursele Iași-Veneția şi retur au fost anulate. Alte două zboruri internaţionale -spre Bruxelles şi Bergamo-au fost deviate spre aeroporturile din Satu Mare şi Bacău.

Iar în sudul ţării, la Balş, o furtună violentă cu tunete şi fulgere a măturat oraşul.

Citește și...
Coșmar pentru locuitorii din comuna Ocoliș, județul Alba. Viitura i-a lovit a doua oară în câteva zile
Coșmar pentru locuitorii din comuna Ocoliș, județul Alba. Viitura i-a lovit a doua oară în câteva zile

Pentru locuitorii din Ocoliş, coşmarul se repetă. Marți dimineaţă, în jurul orei 4 oamenii au fost treziţi din somn de o nouă viitură.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.