Furie și nervi pe Otopeni: ”În viața vecilor nu mai calc în acest aeroport de 2 lei”

Ultima actualizare: 31-08-2021 19:56

Aeroportul din Otopeni, cel mai mare din țară, conduce și în clasamentul aglomerației, mai ales la primele ore ale zilei, când sunt foarte multe curse.

Mii de oameni se întorc din vacanță ori pleacă la muncă în alte țări, astfel că traficul aerian este cu doar 16 procente mai mic față de anul de dinaintea pandemiei.

Însă, în această perioadă pasagerii au mai multe formulare de completat, așa că ar fi bine să vină la aeroport cu 3 ore mai devreme.

Dimineața, la ora 6, coada de la ghișeele unei companii aeriene de pe aeroportul din Otopeni se întindea pe zeci de metri. Oamenii se înghesuiau chiar dacă am intrat în al patrulea val al pandemiei.

”Stimați pasageri, vă informăm că în aeroport este obligatoriu să păstrați o distanță minimă de 1,5 metri față de alte persoane”.

Speriați că nu vor mai prinde cursa pentru care și-au luat bilet, unii pasageri s-au luat la întrecere pe culoarele aeroportului.

Pasager: ”În viața vecilor, amin, nu mai calc în acest aeroport de doi lei și cu această companie, clar nu. Cu 3 ore am venit mai repede în aeroport. Câinele e stresat, eu sunt stresat. Toată lumea un stres și un nerv.”

Nebunia începe încă de la chek-in, pentru că unele companii au renunțat la sistemul online și fac înregistrările la birou. Aici este și punctul în care pasagerii trebuie să dea actele la verificat, inclusiv forumularul obligatoriu ”covid track”, fără de care nu pot înainte. Cum este și cazul unor călători care, pentru că nu s-au organizat din timp, nu au mai apucat să ajungă în avion.

Formularul care le-a încurcat planurile unor pasageri este generat de fiecare țară în parte, în funcție de evoluția virusului, și cuprinde informații medicale pe care titularii trebuie să le compleze pentru a fi mai ușor localizați. Însă, pentru că mulți nu știu însă unde să îl caute, la unele ghișee, operatorii aerieni au afișat liste cu site-urile fiecărei țări.

De altfel, și pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe, mae.ro, puteți găsi informații legate de condițiile de intrare în alte țări. Dați click aici, la secțiunea "Atenționări de călătorie covid 19", selectați țara în care vreți să mergeți și aici găsiți toate informațiile de care aveți nevoie. Să luăm de exemplu Spania, aici avem o trimitere către formularul lor. Selectăm formularul individual și completăm cu atenție toate câmpurile.

Sunt cozi și la controlul de securitate, dar și la cel frontieră. Cei cu pașaport biometric pot sări peste ultima coadă, pentru că pot trece prin șase porți electronice care le recunoaște identitatea. Aici sunt acceptați și copiii de peste 12 ani.

Reprezentanții aeroportului „Henri Coandă” din Otopeni recunosc că situația se repetă în fiecare dimineață din cauza numărului mare de zboruri programate într-un interval scurt de timp. Pe aeroportul Otopeni nu există sloturi de zbor, așa că orice companie își alege orele pentru decolare după cum dorește.

Cătălin Peșteșan, director aeroport: ”Dimineață e prima plecare a tuturor aeronavelor. În medie, cam 50 de aeronave pleacă într-un interval de trei ore de la Otopeni. Suntem la nivelul din 2019. În perioadele de vârf, toate ghișeele noi le alocăm companiilor aeriene, avem 100 de ghișee”.

Marți dimineață, însă, multe ghișee erau închise, spre nemulțumirea pasagerilor, pentru că numeroase companii aeroportuare și-au redus personalul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO