Funeraliile Reginei Ana. Iohannis: "Simplitatea Reginei o asaza intre simbolurile Romaniei". Zi de doliu si in R. Moldova
Zi de doliu si rugaciuni la Castelul Peles, unde a fost depus trupul neinsufletit al Reginei Ana. Terasa castelului s-a umplut de flori si coroane aduse de oficialii romani si straini.
Primul a fost chiar presedintele tarii, Klaus Iohannis, care a ajuns la Sinaia la ora 10 dimineata si, dupa ce a transmis condolente membrilor famiiei regale, s-a recules timp de 15 minute, in Holul de Onoare, langa sicriu.
Seful statului a depus o coroana, a aprins o candela si a scris un mesaj in cartea de condoleante."Compasiunea si regretul meu profund pentru disparitia majestatii sale Regina Ana a Romaniei. Simplitatea si caldura umana a Reginei Ana, precum si exemplul personal de comportament si loialitate o asaza intre simbolurile Romaniei contemporane. In aceste momente de adanca tristete, transmit condoleantele mele intregii familii regale. Dumnezeu s-o odihneasca in pace!", este mesajul pe care presedintele Klaus Iohannis l-a scris in cartea de condoleante deschisa la Castelul Peles.
Presedintele a fost intampinat de Principesa Margareta, Custodele Coroanei, si de Principele Radu, cei doi insotindu-l pe seful statului si la iesirea din castel.
In scurt timp au sosit la Sinaia sa isi prezinte omagiile si presedintele Republicii Moldova, Nicoale Timofti, insotit de sotia sa, Margerata. Presedintele Timofti a semnat miercuri si un decret pentru declararea zilei de 13 august drept zi de doliu national si in Republica Moldova.
Celor doi demnitari le-a urmat premirul Dacian Ciolos, care a fost insotit de vicepremierii Dancu si Borc. Ciolos a aprins si o candela pe care a lasat- o linga coroane.
De asemenea, au ajuns la Sinaia Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si reprezentanti ai Academiei Romane.
Pe parcursul zilei s-au recules langa sicriul reginei Ana si fostul presedinte Emil Constantinescu, Raed Arafat, dar si diplomati din Franta, Italia, Germania, Suediea, Austria si Nigeria.
Publicul a avut acces gratuit pe aleea care duce la castel, insa oamenii nu au venit, cel mai probabil din cauza ploii.
O fotografie surprinsa in interiorul noii Catedrale Regale de la Curtea de Arges arata ca lucrarile au avansat mult, fata de saptamana trecuta.
Primele doua locuri, cele acoperite cu huse, sunt rezervate Reginei Ana si Regelui Mihai, fiind primele doua din cele 12 cate au fost amenajate in noua necropola regala. Surse din randul celor care lucreaza la Catedrala sustin ca pe placa Majestiatii sale, Regina Ana, ar scrie simplu - "ANA 1923-2016", fara mentiunea Regina si fara efigii cu coroana sau Casa Regala a Romaniei. Insa pe crucea din lemn, adusa marti la Castelul Peles scrie "ANA REGINA".
Slujba de inmormantare va fi in rit orthodox si va fi sustinuta de Arhiepiscopul de Arges si Muscel.
Nicolae Dinica, consilier eparhial Curtea de Arges: "E o slujba dupa randuiala slujbelor ortodoxe, pentru toti aceeasi."
Tot la Curtea de Arges, Casa Regala a trimis si un drapel nou, care va inlocui vechiul drapel asezat pe sicriul lui Carol al II-lea.
Citeste si: Singura fiica a Reginei Ana care nu va participa la funeraliile mamei sale
Pana miercuri, la ora 18:30, sicriul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana a ramas in Holul de Onoare al Castelului Peles.
Seara, sicriul va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei din Capitala. Aici, potrivit site-ului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, la ora 20:45, este programata o rugaciune catolica prezidata de IPS Ioan Robu, in prezenta reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Romane. Evenimentul va fi privat.
Slujba de inmormantare a Reginei Ana este programata pentru sambata, la ora 15:00, in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges. Regina Ana a murit pe 1 august, la Spitalul din Morges, in Elvetia.
Sambata, Stirile Pro TV vor transmite in direct ceremoniile funerare din Bucuresti si Curtea de Arges.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, Castelul Peles, loc de veci,
Dată publicare:
10-08-2016 08:20