Singura fiica a Reginei Ana care nu va participa la funeraliile mamei sale. Sicriul a ajuns marti la Castelul Peles

×
Codul embed a fost copiat

Regina Ana a Romaniei s-a intors marti, pentru totdeauna, in tara pe care a invatat sa o iubeasca din exil. Trupul neinsufletit al celei care i-a stat alaturi 68 de ani fostului suveran a fost adus la Bucuresti, cu o aeronava TAROM.

Avionul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana a atins pamantul Romaniei, pe aeroportul Henri Coanda din Capitala, in prezenta mai multor membri ai Casei Regale si reprezentanti ai Bisericii Catolice si Ortodoxe.

Pe aeroportul Otopeni, si-a asteptat mama, in haine de doliu, Principesa Mostenitoare Margareta, in timp ce Principesa Maria a insotit sicriul din Elvetia. In memoria reginei, Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu a rostit o rugaciune. De fata a fost si arhiepiscopul Targovistei, Nifon. Cortegiul funerar s-a indreptat apoi spre Castelul Peles, acolo unde sunt asteptate miercuri, sa isi ia ramas bun, oficialitatile statului roman. Regina Ana a inchis ochii la varsta de 92 de ani.

Aeronava care a adus trupul reginei Ana din Elvetia a aterizat pe Aeroportul International Henry Coanda la ora anuntata 15. Sicriul a fost purtat de militari din Regimentul 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul". De fata au fost si doi cavaleri ai Ordinului Suveran de Malta.

A urmat un scurt ceremonial romano-catolic sustinut de inalt preasfintia sa Ioan Robu. De fata a fost si reprezentantului bisericii ortodoxe romane.

Citește și
Regina Ana
Doliu national si in Republica Moldova, pe 13 august, ziua inmormantarii Reginei Ana. Mare ei regret legat de Basarabia

Patru din cele 5 fiice ale reginei Ana au tinut sa fie prezente

Printesa Mostenitoare Margareta este prima nascuta in familia regala, departe de tara, in exil. Casatorita cu Principele Radu, Princepesa Margareta a devenit custodele Coroanei romane, dupa ce Majestatea sa Regele a decis sa se retraga din viata publica, din cauza gravelor probleme de sanatate.

Principesa Elena este a doua fiica a majestatilor lor regele si regina. A doua in linia succesiunii la Tron, ea este mama lui Nicolae Medforth-Mills, nimeni altul decat fostul Print Nicolae. In ciuda simpatiei de care se bucura in randul romanilor anul trecut, fara prea multe explicatii, Regele Mihai a decis sa ii retraga acestuia dreptul de a mai fi alteta regala. Nicolae este in continuare iubit nu doar de monarhisti si este asteptat la funeraliile bunicii Ana.

Irina, cea de-a treia fiica a Defuntei Regine, nu mai detine titlul de principesa a Romaniei si a anuntat ca nu va veni la funeraliile mamei sale. A invocat motive personale si a precizat ca este cu sufletul alaturi de familie. Motivul real il reprezinta problemele cu autoritatile din Statele Unite. In octombrie 2014, Irina Walker si sotul sau John Wesley au fost condamnati la trei ani cu suspendare pentru ca au organizat lupte ilegale cu cocosi, la ferma lor din Oregon. Pana la finalul anului viitor, Irina Walker nu poate calatori in afara Statelor Unite.

In schimb, Principesa Sofia, cea de-a patra fiica a Regelui Mihai şi a Reginei Ana ai României, a fost la aeroport, asta desi a fost decazuta din drepturi dupa ce s-a casatorit cu francezul Alain Biarneix. Regele Mihai nu a fost de acord cu mariajul in urma caruia s-a nascut Elisabeta Maria Biarneix. Principesa Sofia a divortat de sotul sau, iar din 2007 si-a reintrat in drepturile succesorale. Locuieste alaturi de fiica sa, la Paris.

Fiica cea mica a regelui - Principesa Maria - a insotit sicriul cu trupul neinsufletit. Este stabilita la Bucuresti, din ianuarie 2015, iar apropiatii Coroanei sustin ca este in relatii excelente cu Principesa Mostenitoare Margareta.

Din Capitala, sicriul cu trupul Reginei Ana a fost transportat la Castelul Peles, unde va ramane pana vineri, cand va fi adus in Bucuresti. 

Regele Mihai nu va participa la aceste ceremonii, ca urmare a recomandarii medicilor.

Portile castelului Peles s-au deschis larg in calea coretegiului. La fel ca la aeroport, ofiterii Regimentul Garda si Protocol au purtat pe umeri sicirul si l-au asezat in holul de onoare. Acolo va avea loc o ceremonie privata.

In aceasta zona, publicul nu are acces. Cu toate acestea, pe domeniu au venit oameni din toate colturile tarii cu flori si lumanari. Pe intreaga duarata a ceremoniei, un elicopter al Ministerului de Interne a surovolat domeniul, iar pe traseu au fost mai multe echipaje de politie si jandarmi.

Trupul reginei Ana va ramane pana miercuri seara la Peles, apoi va fi adus la Bucuresti, la palatul regal.

Intre timp, la Curtea de Arges, in noua catedrala in care va fi inhumata regina Ana, lucrarile sunt in toi. Constructia necropolei a inceput in 2009 pentru ca in vechea biserica nu mai erau locuri, insa din lipsa de fonduri lucrarile au intarziat.

Santierul de la noua catedrala a avansat, acum este amenajata esplanada unde se va aseza catafalcul si unde sambata va avea loc slujba de inmormantare.

In vechea necropola regala de la Curtea de Arges, o adevarata bijuterie arhitectonica, isi dorm somnul de veci primul rege al Romaniei, Carol I si sotia sa, regina Elisabeta, de numele carora se leaga istoria moderna a tarii.

Tot acolo se afla mormintele urmasului la tron al lui Carol I, nepotul sau, regele Ferdinand si al reginei Maria, bunicii regelui Mihai.
 

Miercuri, intre orele 10.00 si 18.00, sunt asteptate oficialitatile care doresc sa-i aduca un ultim omagiu reginei. Miercuri seara, trupul neinsufletit al Reginei Ana va fi adus la Palatul Regal, din Bucuresti si va fi depus in Sala Tronului. Va avea loc o ceremonie privata, urmand sa fie rostita si o rugaciune catolica prezidata de IPS Ioan Robu, in prezenta reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Romane.

Incepand de joi, timp de doua zile, intre orele 8.00 si 22.00, accesul va fi liber pentru toti cei care doresc sa-i aduca reginei un ultim omagiu. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal exista insa si conditii, legate de tinuta decenta, detinerea unui act de identitate, dar si de interdictia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

Sambata, la ora 10.55, sicriul cu corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal, chiar in fata palatului, moment in care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din imprejurimi si de la Catedrala romano-catolica “Sfantul Iosif”.  Accesul publicului in Piata Palatului este liber, in zonele special amenajate pentru participanti. La 11.30 cortegiul mortuar va pleca din Piata Palatului si va merge, cu viteza redusa, pe traseul Piata Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piata Romana – Piata Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piata Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.  De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteza obisnuita, catre Curtea de Arges, in intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogosoaia, Buftea, Titu, Gaesti, Topoloveni, Pitesti, Curtea de Arges. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul calatoriei, dar va incetini viteza in localitati.

Sambata, la ora 15.00, va avea loc slujba de inmormantare a Reginei Ana in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges. Slujba va fi oficiata de IPS Calinic al Argesului, in prezenta IPS Ioan Robu. Sunt asteptati sa participle la funeraliile Reginei Ana reprezentanti ai caselor regale din Europa, presa spaniola dand deja ca sigura prezenta Reginei Sofia. Exista si voci conform carora Casa Regala britanica ar putea fi reprezentata de Printul Charles. Lista oficiala a membrilor caselor regale straine care vor veni in Romania va fi anuntata joi de Casa Regala. Sambata va fi zi de doliu national si in Romania, si in Republica Moldova.

MAI: Aproximativ 1.400 de politisti, jandarmi si pompieri mobilizati pentru funeraliile Reginei Ana

Aproximativ 1.400 de politisti, jandarmi si pompieri vor desfasura misiuni specifice pentru asigurarea masurilor de ordine si siguranta publica in contextul desfasurarii funeraliilor Reginei Ana.

Potrivit unui comunicat al MAI, ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a dispus in cadrul unei sedinte de lucru ca toate actiunile structurilor MAI sa fie coordonate unitar prin Centrul National de Conducere Integrata, cerand o atentie deosebita pentru asigurarea deplasarii fara incidente a cortegiului funerar si a masurilor de siguranta la locul de desfasurare a activitatilor, inclusiv a asistentei medicale de urgenta pentru participanti.

"In acest scop au fost mobilizati aproximativ 1.400 de politisti, jandarmi si pompieri care vor desfasura in intervalul 9 - 13 august a.c. misiuni specifice, fiind disponibile si resurse suplimentare, pregatite in eventualitatea aparitiei unor situatii deosebite. (...) Peste 960 de politisti si jandarmi vor asigura masurile de ordine publica in locurile de desfasurare a activitatilor (aeroport, Castelul Peles, Palatul Regal, Curtea de Arges) si in localitatile tranzitate de convoiul funerar", precizeaza sursa citata.

Pentru dirijarea si fluidizarea circulatiei, vor fi in strada aproximativ 430 de politisti rutieri, care vor lua masuri pentru a asigura deplasarea in conditii de siguranta a cortegiului funerar, inclusiv prin insotirea cu echipaje pe tot traseul si prin impunerea, acolo unde este nevoie, de restrictii de circulatie, informeaza MAI. Pentru prevenirea eventualelor situatii de urgenta pe tot parcursul activitatilor, mai ales in locurile unde este asteptat un numar mare de persoane, va fi asigurata prezenta echipajelor SMURD.

Politia de Frontiera a dispus masurile necesare pentru facilitarea tranzitului frontierei de stat a tuturor participantilor la funeralii, inclusiv a demnitarilor romani si straini si a reprezentantilor mass-media, precizeaza sursa citata.

Potrivit MAI, ministrul Petre Toba a cerut maxima responsabilitate si profesionalism in gestionarea misiunilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne desfasurate in contextul funeraliilor regale, astfel incat toate activitatile sa decurga fara incidente.

Forte de ordine sporite si puncte de prim ajutor la Curtea de Arges in ziua inormantarii Reginei Ana

Fortele de ordine vor fi sporite si vor fi amenajate puncte de prim ajutor la Curtea de Arges pe 13 august, ziua in care va fi inmormantata Regina Ana, a anuntat marti prefectul judetulu, Cristian Soare. "Intrucat estimam ca in ziua de 13 august la Curtea de Arges vor fi multe persoane, dorim sa eliminam orice risc si sa ne asiguram ca nu vor fi probleme. Vor fi amplasate doua corturi de prim ajutor unde vor fi medici, vor fi mai multe ambulante, masini de interventie ISU si vom suplimenta fortele de mentinere a ordinii publice", a declarat prefectul in cadrul unei conferinte de presa.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ultimul drum al Reginei Ana in Romania incepe marti. Lista monarhilor europeni care ar putea participa la funeralii
Ultimul drum al Reginei Ana in Romania incepe marti. Lista monarhilor europeni care ar putea participa la funeralii

Din cauza starii de sanatate, Majestatea Sa Regele Mihai nu va participa la funeraliile sotiei sale, Ana. Decizia oficiala a fost luata luni, la sugestia celor cinci medici care il trateaza pe Suveran.

Doliu national si in Republica Moldova, pe 13 august, ziua inmormantarii Reginei Ana. Mare ei regret legat de Basarabia
Doliu national si in Republica Moldova, pe 13 august, ziua inmormantarii Reginei Ana. Mare ei regret legat de Basarabia

Pe 13 august, cand Regina Ana a Romaniei va fi condusa pe ultimul drum, va fi doliu national si in Republica Moldova.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.