Fructele de toamnă care devin o raritate în piețe. Într-un singur an, producția din România a scăzut de 25 de ori
Este vremea celor mai parfumate fructe ale toamnei: gutuile. Dar cele româneșți sunt tot mai rare. Livezile au fost grav afectate de o boală care a dus la scăderea drastică a producției.
Potrivit datelor de la Statistică anul trecut am adunat de 25 de ori mai puține fructe decât în cel precedent. În aceste condiții, pe tarabe și-au făcut loc gutuile, din Turcia sau Grecia.
Din cei aproximativ 5.000 de gutui din această livadă din Tulcea, trei sferturi au fost afectați de bacteria Erwinia amylovora. Până în urmă cu trei ani, sute de tone de fructe plecau dintr-o singură livadă din România către Ungaria, Germania și Franța, dar și pe piața interna. Acum, producția a scăzut foarte mult.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Valentina Clocotici, administrator de livadă: „Anul trecut produceam aproape 40 de tone pe hectar dar, din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși”.
Reporter: „Cam cât trebuie să aruncați?”
Valentina Clocotici: „Mai bine de jumătate”.
O livadă din localitatea Bălăceanu, județul Buzău, se întinde pe mai bine de 11 hectare. Din cauza secetei și mai ales a bolii, fructele sunt mici iar multe s-au stricat în pom.
Elena Izadi, șefa țeviciului de protecția plantelor și carantină fitosanitară ANF: „Boala provoacă pierderi mari de producție și odată instalată poate distruge tot pomul în numai trei luni de la infecție”.
Infecția este greu de combătut
Gheorghe Lămureanu, cercetător: „Din cauza acestei boli, a scăzut foarte tare interesul pentru această cultură pentru că investițiile pentru livadă sunt foarte mari și când ajungi în anul 3, 4 să recoltezi producția atunci începe să ți se usuce livada”.
În piețe, un kilogram de gutui românești costă aproximativ 10 - 12 lei, dar nu mai sunt la fel de arătoase că cele aduse din alte tari.
Vânzător: „Nu sunt cum trebuie, le ia lumea doar pentru varză la murat, atât”.
Și fabricile care produc gemuri și compoturi aduc gutui de peste hotare.
Rocsana Vârban, șefă de producție la o fabrică de procesare a fructelor: „În România nemaifiind pe piață gutui suntem nevoiți să o aducem din afară. Turcia și Polonia sunt principalii furnizori”.
Potrivit datelor Institutului National de Satistică, producția de gutui a fost de 5 tone de gutui, față de 2022 când livezile de la noi au produs 126 de tone.