Fratele copilului ucis de caini l-ar fi desenat pe Ionut fara cap. Familia dezminte categoric
Aproape in fiecare zi apar noi informatii socante despre cazul Ionut, copilul de patru ani ucis de caini. Vineri, Ring scrie ca fratele sau l-ar fi desenat pe acesta fara cap. Familia baiatului dezminte insa vehement aceasta ipoteza.
Conform unor surse Ring, Andrei Anghel si-a desenat parintii, s-a desenat pe el si l-a desenat si pe fratiorul lui, pe Ionut. Dar l-a desenat pe Ionut... fara cap. Aproape fara cap. Pentru ca o mare parte din cap lipsea. Parea mai degraba ca nu are cap. In acel loc unde trebuia sa fie cap era... o pata alba".
Acest lucru s-ar fi putut intampla din cauza tramuelor suferite de copil, in momentul in care a vazut cum fratele sau este atacat de caini.
Reactia familiei
Avocatul familiei Anghel a declarat pentru StirileProTV ca este vorba doar de "o minciuna, o porcarie" si ca mama baietilor este socata ca a aparut asa ceva.
Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, declara in 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.
Dosarul penal a fost deschis in 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucuresti, iar o zi mai tarziu ancheta a fost preluata de procurorii Parchetului instantei supreme, avand in vedere complexitatea cauzei si intensa mediatizare a acesteia.
Procurorii fac cercetari privind imprejurarile in care a murit Ionut Anghel si verifica daca au fost respectate dispozitiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a cainilor fara stapan. Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta ca dosarul privind uciderea de catre caini maidanezi a lui Ionut Anghel este in faza actelor premergatoare.
Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, a fost audiat in 4 septembrie, el declarand atunci ca nu se simte in niciun fel raspunzator pentru incidentul in urma caruia copilul de patru ani a murit sfasiat de caini.
Bancescu preciza ca a fost chemat de anchetatori pentru a da declaratii in calitate de martor si a adus mai multe documente, intrucat unul dintre cainii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind adoptat in decembrie 2008 de Asociatia Caleidoscop. Acesta afirma ca, din informatiile sale, Asociatia Caleidoscop a adoptat noua caini de la ASPA.
Ulterior, Bancescu a venit de mai multe ori la Parchet, pentru a aduce documentele cerute de anchetatori si pentru a raspunde intrebarilor acestora.
In 6 septembrie, procurorii le-au audiat pe Carmen Secareanu, presedinta Asociatiei Caleidoscop, si pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociatiei Caleidoscop, care in 2008 a semnat, in numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre cainii care l-au omorat pe Ionut Anghel.
Avocata presedintelui Asociatiei Caleidoscop declara, la iesirea de la Parchetul instantei supreme, ca aceasta este incriminata in dosarul privind moartea lui Ionut Anghel, dar nu a fost pusa inca sub acuzare.
Avocatul Valentin Rachiteanu, cel care o apara pe Lavinia Nica, spunea ca aceasta are in prezent calitatea de martor, ca procedurile sunt in curs si ca procurorii efectueaza "expertize criminalistice".
In 9 septembrie au fost audiati Constantin Ciorascu, administratorul firmei pe terenul careia Ionut Anghel a fost omorat de caini, si reprezentantul unui ONG.
In 13 septembrie a dat declaratii la Parchetul ICCJ bunica lui Ionut. La iesirea din sediul Parchetului, Aurica Anghel a declarat ca le-a spus procurorilor tot ce stia si tot ce a vazut, sustinand ca ceea ce s-a intamplat este o tragedie. Bunica lui Ionut a mai spus ca a avut grija de copii, dar cand a sesizat ca acestia lipsesc, nu a stiut unde sa-i caute, zona in care se afla fiind cu multe alei.
Avocatul acesteia, Bogdan Barbuceanu, a declarat ca nu sunt motive juridice pentru punerea sub acuzare a bunicii lui Ionut, ca aceasta va colabora cu anchetatorii pe parcursul anchetei pentru a se stabili adevarul si ca, cel mai probabil, asociatiile de profil privind maidanezii vor fi cele trase la raspundere in acest dosar penal.
In 17 septembrie a fost audiata la Parchetul instantei supreme presedinta Asociatiei "Cutu, cutu", Marcela Pisla. Aceasta a declarat, la iesirea din Parchetul ICCJ, ca Asociatia Caleidoscop este o fundatie serioasa si responsabila.
Sase caini au fost ridicati in 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre acestia, care avea urme de sange pe bot, fusese sterilizat de ASPA si adoptat de Fundatia Caleidoscop in 2008, declara Razvan Bancescu.
Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.