Fostul secretar de stat in MAI Florea Oprea, suspectat de plagiat in teza de doctorat. Pasajele identice cu alte lucrari
Fostul secretar de stat in MAI Florea Oprea este suspectat de plagiat in teza de doctorat.
Pasaje intregi din teza de doctorat a chestorului Florea Oprea, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, sunt identice cu texte din articole de specialitate, suporturi de curs sau materiale pentru simpozioane publicate anterior, fiind preluate de la alti autori, inclusiv texte care incep cu formularea “in opinia noastra”, conform news.ro.
Cea mai mare parte a textelor preluate apartin chiar conducatorului sau de doctorat, Costica Voicu. Desi lucrarea sustinuta la Academia de Politie este publicata in 2010, in text se face referire la anul 2009 la timpul viitor. Teza de doctorat este deja in atentia Comisiei de etica a Academiei de Politie, care urmeaza sa transmita un punct de vedere Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florea Oprea a sustinut teza de doctorat si a obtinut titlul de doctor in anul 2010, la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza” din Capitala. Conducatorul sau de doctorat a fost Costica Voicu, fostul sef al Politiei Romane in 1996, fost rector al Academiei de Politie intre 2000 si 2008, in prezent seful Asociatiei Internationale a Politistilor (International Police Association - IPA) - Sectia Romania.
Teza de doctorat sustinuta de Florea Oprea are 344 de pagini si contine pasaje vaste disponibile pe internet. Primul capitol, care poarta titlul “Consideratii asupra criminalitatii afacerilor in Uniunea Europeana”, este identic cu un articol publicat in 2009, cu un an inainte, in Revista de Investigare a Criminalitatii, de catre conducatorul sau de doctorat, Costica Voicu. Pana si titlul articolului de specialitate coincide cu titlul primului capitol al tezei de doctorat a lui Florea Oprea.
Textul din teza de doctorat care este identic la virgula cu cel publicat cu un an inainte curge pana la pagina 17 a tezei de doctorat. De acolo urmeaza un alt text care coincide cu suportul de curs pentru masteranzi al lui Costica Voicu, publicat in 2010, cu titlul “Strategia de Securitate a Uniunii Europene”.
Chiar si opiniile din cele doua texte coincid intr-o formula copy/paste.
“In opinia noastra, excesul de independenta operationala la OLAF si departamentelor corespondente din statele membre blocheaza cooperarea acestora cu Europolul si Eurojust, respectiv cu structurile specializate ale politiei si parchetului din tarile member, accentuand vulnerabilitatile”, este unul dintre pasajele identice din cele doua lucrari.
In varianta lui Florea Oprea difera doar cele doua cuvinte de la final, respectiv “accentuind vulnerabilitatile”, scris cu "i", fata de articolul publicat de Costica Voicu, in conditiile in care, in restul lucrarii textul este scris cu "a".
Primul text pe care aplicatiile software antiplagiat l-au identificat drept original este la pagina 36 si are trei randuri: “In opinia noastra, fara o reglementare chirurgicala a fluxurilor de capital intr-o perioada cand intreaga lume economica si financiara agonizeaza va conduce inevitabil la haos si neincredere, accentuand dezechilibrele”, se arata in teza de doctorat a lui Florea Oprea.
Dupa cele trei randuri urmeaza un nou text care apare in suportul de curs pentru masterat al lui Costica Voicu. Si de aceasta data sunt identice inclusiv textele care incep cu "in opinia noastra…”.
Pana la pagina 75 a lucrarii de doctorat, textul este identic, cu unele diferente in aranjarea pasajelor. De la pagina 96, din nou apar texte care exista si in alte surse. De aici apare un pasaj publicat de Ministerul Integrarii Europene despre proiectiile de buget ale Uniunii Europene. Interesant este ca, desi Florea Oprea publica lucrarea in 2010, facea referire la anul 2009 la timpul viitor.
Un alt fragment de text identic cu cel din teza lui Florea Oprea este publicat in 2010 de Constantin Duvac in Analele Universitatii Constantin Brancusi din Targu Jiu, cu titlul “Deturnarea de Fonduri din Bugetul Uniunii Europene. De asemenea, in aceeasi maniera este inclus in continutul tezei de doctorat si suportul pentru simpozionul “Institutii Juridice Contemporane in Contextul Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana”, din 2008, al Facultatii de Drept a Universitatii Romano-Americane, publicat de Editura Pro Universitaria.
Daniel Torje, rectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", a declarat pentru News.ro ca teza de doctorat a lui Florea Oprea este in atentia Comisiei de etica a institutiei, al carei punct de vedere urmeaza sa fie transmis Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
"Toate suspiciunile care apar in legatura cu tezele de doctorat vor fi analizate in Comisia de etica. Comisia de etica va emite un punct de vedere, care va merge la comisia de specialitate din CNATDCU. (...) Lucrarea domnului Florea Oprea este in analiza Comisiei de etica", a spus Daniel Torje.
Cine este Florea Oprea
Chestorul principal de politie Florea Oprea a avut, in Ministerul Afacerilor Interne, o ascensiune profesionala fulminanta din 2010, de cand a obtinut titlul de doctor. De la sefia Inspectoratului de Politie Judetean Brasov a ajuns inspector-general adjunct al Politiei Romane, apoi secretar de stat in MAI pe ordine publica si subsecretar de stat in acelasi minister. S-a facut remarcat in fruntea ministerului dupa ce le-a cerut jandarmilor sa adopte o atitudine ferma fata de protestatarii de la Pungesti care se opuneau fracturarii hidraulice si exploatarii gazelor de sist ale firmei Chevron.
In februarie 2016, Florea Oprea a fost eliberat din functie la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba.
Pana la ora transmiterii acestui articol nici chestorul Florea Oprea si nici coordonatorul sau de doctorat, Costica Voicu, nu au putut fi contactati. In cazul in care se dovedeste ca ar fi vorba despre un plagiat coordonatorul lucrarii de doctorat raspunde in solidar cu doctorandul, fiind considerat coautor al tezei.
Doctorii Academiei de Politie
Scoala doctorala a Academiei de Politie se afla in plin proces de evaluare din partea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior (ARACIS) pentru 2016-2020. In functie de acesta acreditare se pot face sau nu abilitarile pentru doctorate.
Anul 2010 a fost unul dintre cei mai buni pentru Scoala Doctorala de la Academia de Politie din punctul de vedere al numarului de personalitati care au obtinut titulatura de doctor. Printre ei se numara Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, chestorul Bogdan Despescu, actualul sef al Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, fostul sef al Politiei Romane, Ion Aron, fostul sef al Politiei Brasov, pensionat dupa scandalul cu Marian Godina, si Bogdan Peter Tanase, seful Administratiei Lacuri, Parcuri, Agrement din Primaria Capitalei.
News.ro a obtinut lista celor care au obtinut doctorate la Academia de Politie incepand din 1995. O buna parte dintre cei care au obtinut calitatea de doctor sunt personaje controversate, unele condamnate pentru diverse infractiuni sau cercetate penal.
Printre doctorii care au avut de-a face cu legea penala se numara fostul senator Catalin Voicu, condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare alaturi de omul de afaceri Costel Casuneanu, un alt doctor al Academiei de Politie. Pe lista se mai afla si fostul deputat William Branza, cercetat pentru evaziune fiscala, fostul lider de sindicat Marius Petcu, care executa la Jilava o pedeapsa definitiva de sapte ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, fostul procuror general adjunct al Romaniei, Marcel Sampetru, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, Adrian Barascu, fostul sef al Oficiului de Protectia Martorilor, trimis in judecata de DNA, sau Bogan Buzaianu, patronul Energy Holding, al carui nume apare in ultimul dosar al Elenei Udrea.