Fostul premier Tudose, sancţionat de CNCD pentru declaraţiile despre steagul secuiesc


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 07 Februarie 2018 17:03
Categorie: Stiri actuale
premierul Mihai Tudose

CNCD l-a sancţionat miercuri cu avertisment contravenţional pe fostul premier Mihai Tudose pentru afirmaţiile privind drapelul secuiesc.

"Afirmaţia domnului Mihai Tudose conform căreia „Dacă steagul acela [secuiesc] flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag.”, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1 şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Colegiul director a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional, având în vedere faptul că domnul Mihai Tudose şi-a cerut scuze public pentru aceste afirmaţii", a anunţat miercuri CNCD, potrivit News.ro.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Colegiul Director al CNCD recomandă formatorilor de opinie, inclusiv clasei politice, să se abţină de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natură să genereze discriminare.

Fostul premier Mihai Tudose afirma la începutul acestei luni pe Facebook că în 30 ianuarie a fost la CNCD pentru afirmaţiile privind arborarea steagului secuiesc, reluând precizarea conform căreiea nu a fost vorba despre incitare la ură şi spunând că a fost o lecţie din care a învăţat că e "mai multă nevoie de rigurozitate şi atenţie în exprimarea publică".

"În data de 30 ianuarie m-am prezentat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a susţine punctul meu de vedere cu privire la declaraţiile mele din emisiunea ,, Jocuri de putere " din data de 10-01-2017. Prin declaraţia în cauză am dorit să-mi exprim doar punctul de vedere cu privire la necesitatea respectării legii în domeniul folosirii însemnelor oficiale ale statului, respectiv la responsabilitatea funcţionarilor publici de a aplica legea în acest sens", scria Tudose, adăugând că şi pe această cale îşi cere scuze public faţă de orice comunitate sau membrii unei minorităţi care în urma declaraţiei sale "ce a lăsat loc de interpretări de incitare la ură sau violenţă" s-au simtit lezaţi.

El preciza că o astfel de interpretare nu este în acord cu principiile sale şi consideră incidentul o lecţie din care a înţeles necesitatea unei mai mari atenţii în exprimarea publică.

"Această interpretare nu este în acord cu valorile şi principiile mele, respectiv dialogul şi respectul reciproc între comunităţi şi de a mă manifesta împotriva oricărei forme de intoleranţă şi incitare la ură. A fost o lecţie din care am învăţat că e mai multă nevoie de rigurozitate şi atenţie în exprimarea publică pentru a nu genera fără voie interpretări pe care nu mi le asum....", sublinia fostul premier.

În 10 ianuarie, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Ulterior, el şi-a nuanţat declaraţia referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, precizând că s-a referit la mandatele autorităţilor. Tudose a subliniat însă că nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România.

"Vreau să nuanţez o declaraţie pe care am făcut-o miercuri şi care a fost greşit înţeleasă. Îmi menţin foarte clar poziţia ca român că nu este negociabilă sub nicio formă, nici măcar amiabilă, integritatea teritorială a României, nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România. Când m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autorităţile statului care trebuie să aplice legea. Mandatul lor flutură lângă steag dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu despre spânzurat pe nu ştiu cine”, a precizat atunci Mihai Tudose.

 

premierul Mihai Tudose Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News Now

Fostul premier Tudose își cere scuze: ”A fost o lecție din care am învățat”
Fostul premier Tudose își cere scuze: ”A fost o lecție din care am învățat”
Preşedintele Parlamentului Ungariei:
Preşedintele Parlamentului Ungariei: "Atacuri dure împotriva maghiarilor după declaraţiile lui Tudose"
Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc: Promitem că vor flutura și mai multe steaguri secuiești
Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc: Promitem că vor flutura și mai multe steaguri secuiești
Tudose: Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag
Tudose: Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag
VIDEO PROTVPLUS.RO
bonuri fiscale
Loteria bonurilor fiscale, 16 iunie 2019. Bonurile câștigătoare pe luna mai
Loto 6/49, 16 iunie 2019. Numerele extrase duminică
La prânz caniculă, seara vijelii. Luna iunie va fi una a extremelor
Importăm zeci de mii de tone de pește, de 210 milioane €. Felurile preferate ale românilor
Doi adolescenți au fost electrocutați, duminică, pe podul CFR din Herăstrău
Poliţist din Timiş, lovit cu piciorul de un bărbat încătuşat. De ce fusese oprit în trafic
carabinieri
Un șofer român de TIR, erou în Italia. Cum a salvat un tânăr de la sinucidere. VIDEO
Câțiva pensionari au cerut eliberarea lui Liviu Dragnea. Au scris pe pancarte că îl iubesc
Greșeala care i-a fost fatală unui motociclist din Alba. Cum a fost găsit de polițiști
Cine este Zuzana Caputova, prima femeie președinte a Slovaciei. Nu are experiență politică
Lacul Bicaz, loc de întrecere cu caiacul. Cursa de 20 de km, încheiată în 4 ore
Trafic blocat pe Autostrada Soarelui. Patru mașini, implicate într-un accident