Fostul premier Petre Roman, la Parchetul General: ”Niciuna dintre acuzații nu se poate reține împotriva mea”
Fostul premier al României, Petre Roman, a ajuns, vineri dimineață, la sediul Parchetului General, pentru a da declarații în dosarul Mineriadei din iunie 1990.
”Eu am venit acum pentru o declarație prin care să lămuresc toate aspectele ridicate de prezentarea dumnealor, fiindcă nu se poate reține, în ceea ce mă privește, niciun act de acuzație. Niciuna dintre acuzații nu se poate reține împotriva mea și am venit să lămuresc acest lucru.” - le-a spus el jurnaliștilor înainte de a intra în sediul instituției.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Fostul premier este acuzat de crime împotriva umanității după evenimentele din 1990 13-15 iunie, soldate atunci cu moartea a patru persoane și rănirea peste 1300 de persoane care ar fi încercat să dea jos guvernul instaurat de către Ion Iliescu și regimul său de la vremea respectivă.
Sosit la Parchetul General, fostul premier Petre Roman a transmis că nu i se poate reține niciuna dintre acuzațiile aduse de procurori.
A intrat în sediul Parchetului, a stat acolo în jur de 2două ore, iar la plecare a i-a evitat pe jurnaliști, folosind o altă ușă de acces.
Se reia această anchetă, iar audierile ar trebui finalizate, spun procurorii, până la sfârșitul lunii iulie.
Până acum, pe lângă Petre Roman, au mai fost audiați în acest caz și Miron Cozma, dar și fostul șef SRI, Virgil Măgureanu.
Petre Roman, care a fost premier al României între anii 1989-1991, a fost, recent, pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Este o nouă cercetare în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, o redeschidere a acestei anchete, după ce judecătorii instanței supreme au decis că ceea ce făcuseră procurorii militari până atunci nu s-ar fi făcut cu respectarea procedurii.
Pe 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis şi-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.
Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.