Controversata OUG 13 a devenit istorie, dupa ce a fost respinsa in Parlament. Reactia protestatarilor din Piata Victoriei
Ordonanta 13, care a generat cele mai mari proteste din Romania ultimilor 27 de ani, este de marti istorie. Documentul a fost respins de Parlament.
Pana si initiatorul, fostul ministru Florin Iordache, s-a declarat PENTRU abrogare.
"Este un motiv de bucurie, o prima victorie", au reactionat cei care protesteaza de 3 saptamani, seara de seara, in Piata Victoriei din Bucuresti.
Ca for decizional, Camera Deputatilor a adoptat si ordonanta 14, care abroga precedenta.
Cele doua legi votate de deputati sunt trimise acum la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
OUG 14 a primit 292 de voturi "pentru", un deputat s-a abtinut, iar alti trei au fost prezenti, dar nu au votat, in timp ce Legea de respingere a OUG 13 a primit 291 de voturi "pentru", iar trei deputati s-au abtinut si unul nu a votat.
Din sala a lipsit de la vot presedintele PSD, Liviu Dragnea, sedinta de plen fiind condusa de vicepresedintele Petru Vlase.
La presiunea strazii, Puterea a fost, in cele din urma, de acord sa renunte la modificarea, prin ordonanta de urgenta, a Codului Penal.
PSD si ALDE nu renunta insa la ideea de a modifica acest Cod, insa au promis ca o vor face transparent, printr-un proiect de lege ce va fi dezbatut si aprobat in Parlament.
"A fost corectata o greseala" - a spus in plenul Camerei deputatul PNL Raluca Turcan, imediat dupa votul celor doua legi.
"Asta este solutia ca partenerii nostri internationali sa aiba incredere, sa primeasca cu optimism si speranta ca Romania este un partener loial, solid. (...) Ati incheiat epopeea, nu uitati, faceti presiune pe Guvernul dumneavoastra, ca tot si-a recunoscut la Bruxelles greseala, sa demisioneze", le-a spus Turcan parlamentarilor.
FOTO: Rezultatul votului pentru respingerea OUG 13
Anterior, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe articole, Legea de aprobare a OUG 14, fara amendamente.
In cadrul dezbaterilor, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a cerut ca parlamentarii majoritatii sa renunte la atacurile asupra justitiei, a protestatarilor si a multinationalelor.
"PNL va solicita sa incetati cu amenenintarile la adresa celor care au protestat, sa renuntati la atacurile la adresa multinationalelor, sa incetati sa mai descurajati investitorii, romani si straini", a afirmat ea.
Presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a venit la tribuna si i-a dat Ralucai Turcan o replica scurta: "Asa cum am zis, OUG 14 a fost votata in Comisia juridica in unanimitate. Restul sunt declaratii politice".
UDMR, prin vocea deputatul Attila Korodi, a anuntat ca va vota OUG 14 si a cerut ca oricare alte modificari asupra Codurilor penale sa fie facute prin dezbateri in Parlament.
Deputatul ALDE Varujan Vosganian nu a anuntat cum vor vota parlamentarii formatiunii, dar a criticat ca s-a ajuns in actuala situatie din cauza argumentelor "din strainatate".
"Sa nu venim cu argumente ale strainatatii sa ne convingem pe noi. (...) Sa nu incercam sa limpezim lucrurile cu argumente pe care le aflam in afara hotarelor tarii", a afirmat el.
Dupa dezbaterea OUG 14, a fost introdusa in plen si Legea de respingere a OUG 13, care fusese adoptata de Comisia juridica marti dimineata.
USR a incercat din nou adoptarea unui amendament care sa precizeze in textul legii ca OUG 13 si-a incetat efectele, motivand ca exista decizii ale CCR care impun astfel de modificari. "USR este pentru adoptarea acestei legi, respingerea OUG 13, insa am propus amendamente cu singurul scop de a elimina niste vulnerabilitati din punct de vedere constitutional", a spus Stelian Cristian Ion.
Si PNL a cerut ca acest amendament sa fie aprobat de plen, insa nu a fost adoptat de plen.
Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestor proiecte.
Fostul ministru Florin Iordache a votat in Comisia juridica pentru respingerea OUG 13, pe care a promovat-o
Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a votat marti, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, pentru respingerea ordonantei de urgenta 13 privind modificarea Codurilor penale, chiar daca el a fost cel care a elaborat si sustinut acest proiect ce a dus la ample proteste de strada si la demisia sa de la conducerea MJ.Si ceilalti deputati PSD din comisie au votat pentru respingerea actului, astfel ca proiectul de respingere a OUG 13 a primit un raport favorabil cu 21 de voturi "pentru" si 3 abtineri.
In timpul dezbaterilor din Comisia juridica, deputatul PNL Ioan Cupsa a aratat ca deputatii trebuie sa fie atenti sa nu "vulnerabilizeze" legea de respingere a OUG 13 la o eventuala "critica de neconstitutionalitate", motiv pentru care liberalii propun ca textul sa fie amendat.
"In afara de faptul ca trebuie adoptate impreuna cele doua legi de respingere, respectiv de adoptare a unei ordonante, trebuie sa fim atenti sa nu vulnerabilizam legea de respingere a OUG 13 la o eventuala critica de neconstitutionalitate. Asadar, PNL sustine ca textul de la Senat trebuie modificat, trebuie amendat si drept urmare vom formula doua amendamente", a afirmat liberalul.
El a spus ca PNL propune ca textul legii de respingere a OUG 13 sa cuprinda faptul ca actul si-a incetat aplicabilitatea la data intrarii in vigoare a OUG 14.
"In esenta, este nevoie sa introducem un nou articol care sa discute despre aplicabilitatea OUG 13 punand in acord legea pe care noi o vom adopta astazi in Camera Deputatilor cu deciziile Curtii Constitutionale anterior pronuntate. Astfel, propunerile PNL sunt urmatoarele: din articol unic, legea de respingere va avea doua articole. Articolul unu cu continutul adoptat la Senat, iar la articolul doi vom solutiona problemele de eventuala neconstitutionalitate a textului de respingere propunand ca articolul sa aiba urmatorul continut: OUG 13 si-a incetat aplicabilitatea la data intrarii in vigoare a OUG 14", a precizat deputatul PNL.
Proiectul de respingere a OUG 13 a fost adoptat insa in forma trimisa de Senat, fiind respinse toate amendamentele propuse.
Deputatul PNL Ioan Cupsa a afirmat ca, daca amendamentul pe care l-au propus liberalii nu va trece nici la votul din plenul Camerei Deputatilor, este "absolut vulnerabila legea la un control de constitutionalitate".
Sursa: Pro TV
Etichete: deputati, senat, ordonanta, oug, florin iordache, oug 14,
Dată publicare:
21-02-2017 07:45