Fostul ministru al Energiei Constantin Nita, condamnat la 4 ani de inchisoare. "Adevar putin, multa fabulatie"

Dată publicare: 26-05-2017 11:39
Dată actualizare: 29-05-2017 06:38


Fostul ministru al Energiei, Constantin Nita, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, cu executare.

Judecatorii instantei supreme l-au gasit vinovat de trafic de influenta in favoarea unuia dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Romania, care l-a si denuntat la DNA.

Pentru serviciile sale, Nita ar fi primit 30 de mii de euro si peste 300 de mii de lei spaga. Sentinta in cazul sau nu este definitiva.

Procurorii au reusit sa ii convinga pe judecatorii de la Inalta Curte ca fostul ministru social democrat este corupt si ca a facut trafic de influenta pentru compania omului de afaceri Tiberiu Urdareanu. Pe langa pedeapsa de 4 ani de inchisoare cu executare magistratii au dispus confiscarea banilor luati spaga. Nita ar fi primit o parte din suma chiar de la Urdareanu intr-un hotel din Bucuresti.

Constantin Nita a cerut sa fie judecat drept, mai ales dupa ce procurorii au recunoscut ca "sumele au fost folosite in mare parte pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid."

Decisiva a fost insa declaratia data de Tiberiu Urdareanu in fata judecatorilor dupa ce oricum l-a denuntat pe Nita.

Tiberiu Urdareanu, decembrie 2016: "Nu a fost usor sa iau aceasta decizie, sa spun aceste lucruri, desi tot timpul puneti in spate acestei decizii interesul de mai usura situatia, sigur ca exista interes. Era normal sa spun cine este domnul Nita si care este implicarea lui in aceasta speta."

"Adevar putin, multa fabulatie", spune la randul lui Constantin Nita.

Acesta a incercat fara succes pana in ultima clipa sa ii convinga pe judecatori ca este nevinovat. Si le-a spus ca nu are fata de prost ca sa fi acceptat sa primeasca spaga de la Urdareanu, intr-un hotel.

La aflarea vestii ca a fost condamnat, fostul ministru al Energiei a anuntat ca va reactiona public printr-un comunicat de presa, insa pana la aceasta ora nu a facut niciun comentariu. El trebuie sa plateasca 18 mii de lei cheltuieli judiciare.

Judecarea in dosarul lui Constantin Nita a inceput in septembrie 2016, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind incheiata dupa zece termene, in 9 mai.

La ultimul termen de judecata, fostul ministru Constantin Nita a aratat, in ultimul cuvant in fata instantei, ca nu a primit niciun ban de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu ca sa ajute firma acestuia sa obtina un contract cu Primaria Iasi, ca este dezamagit de solicitarea procurorului care cerut instantei sa-l condamne la inchisoare cu executare si ca are incredere ca va fi „o judecata dreapta”.

“Sunt extrem de dezamagit de propunerea parchetului. Regret faptul ca sunt intr-o asemenea situatie. Nu i-am pretins niciodata domnului Urdareanu vreo suma de bani, nu i-am promis nimic, niciodata. Nu am participat la nicio semnare de contracat, doar i-am facut cunostinta lui Urdareanu cu domnul Mihai Ghirda (fost lider al PSD Brasov, n.r.). Mai departe, ce au facut ei am vazut in rechizitoriu.

Nu am luat niciun ban din acea societate. Vedeti circuitul banilor, banii nu au ajuns la Nita, nici la partid. Sunt un om responsabil, care a cunoscut sute de oameni de afaceri, a condus colective de oameni. Sunt profund marcat de aceasta cerere a parchetului. Am incredere intr-o judecata dreapta si nu cred ca pot sa fiu condamnat pentru niste fapte pe care nu le-am facut”, spunea Nita la ultimul termen al procesului.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie prezent la ultimul termen de judecata a cerut instantei condamnarea fostului ministru Constantin Nita la o pedeapsa cu executare pentru trafic de influenta, precum si confiscarea de la acesta a 303.000 de lei si 30.000 de euro, bani pe care i-ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu pentru a ajuta firma acestuia sa obtina un contract cu Primaria Iasi.

Magistratul DNA a mai cerut mentinerea sechestrului pe bunuri ale lui Nita si a cautiunii de 150.000 de lei.

Constantin Nita a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in iunie 2016. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2013, Constantin Nita, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdareanu, denuntator in cauza, un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de firma acestuia cu Primaria Iasi.

Anchetatorii sustin ca Nita a cerut suma in cuantum de 5% din valoarea contractului dupa initierea procedurii privind acel proiect, precum si dupa ce primarul de municipiu a solicitat, cu titlu de mita, 10% din valoarea contractului, respectiv in prima parte a anului 2013.

“Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul inculpatului”, au scris procurorii in rechizitoriu, conform News.ro.

In 21 iulie 2013, Constantin Nita ar fi primit 30.000 euro de la Urdareanu, in timp ce era intr-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucuresti.

De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanpism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014”, au precizat procurorii.

Suma solicitata nu ar fi fost achitata integral, ci doar doua transe, de 30.000 de euro, respectiv 303.118 lei, sustin anchetatorii.

“Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin”, au mai aratat procurorii.

Anchetatorii au instituit sechestru asigurator pe imobile aflate in proprietatea lui Constantin Nita, pana la concurenta sumei de 435.823 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO