Fost ministru, judecat pentru luare de mita. Banii din contracte fictive, folositi de organizatia judeteana PSD

Ultima actualizare: 18-06-2016 07:15
onstantin Nita s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in Bucuresti, vineri, 10 iunie 2016 FOTO INQUAM

Fostul lider PSD Brasov Constantin Nita este judecat pentru ca a primit 30.000 de euro si peste 300.000 de lei pentru a-si trafica influenta

Deputatul Constantin Nita a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza ca, atunci cand era ministru al Energiei, a primit de la un om de afaceri 30.000 de euro si peste 300.000 de lei ca sa intervina la primarul unui municipiu pentru atribuirea unui contract, scrie News.ro.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Constantin Nita sub control judiciar pe cautiune, dosarul in care este acuzat de trafic de influenta urmand sa fie judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2013, Constantin Nita, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri, denuntator in cauza, un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu.

“Comisionul a fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Activitatile de exercitare a influentei pe langa functionarul public si de efectuare a promisiunii ca-l va determina sa indeplineasca actele ce intrau in atributiile sale de serviciu au fost infaptuite de inculpatul Nita Constantin in cursul anului 2012”, arata procurorii DNA in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca Nita a cerut suma in cuantum de 5% din valoarea contractului dupa initierea procedurii privind acel proiect, precum si dupa ce primarul de municipiu a solicitat, cu titlu de mita, 10% din valoarea contractului, respectiv in prima parte a anului 2013. “Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul inculpatului”, au scris procurorii in rechizitoriu.
In 21 iulie 2013, Constantin Nita a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in timp ce era intr-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucuresti. “De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014”, au precizat procurorii.

Astfel, suma solicitata nu a fost achitata integral, ci doar doua transe, de 30.000 de euro, respectiv 303.118 lei. “Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin”, au mai aratat procurorii. Din 1997 si pana in martie anul acesta, Nita a condus organizatia PSD Brasov.

Anchetatorii au instituit sechestru asigurator pe imobile aflate in proprietatea lui Constantin Nita, pana la concurenta sumei de 435.823 de lei. In 25 aprilie, procurorii DNA l-au anuntat pe Constantin Nita ca a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 150.000 de lei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO