Fostul ministru al Economiei Constantin Nita, anchetat de DNA sub control judiciar pe cautiune pentru trafic de influenta

Ultima actualizare: 28-04-2016 07:10

Deputatul Constantin Nita, fost ministru al Economiei, este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, sub controlul judiciar pe cautiune in valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influenta.

El a fost luni la DNA unde i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

Procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, pentru o perioada de 60 de zile, de la 25 aprilie fata de Constantin Nita.

"Inculpatul Nita trebuie sa depuna o cautiune in valoare de 150.000 lei, urmand a comunica procurorului in termen de 6 (sase) zile lucratoare de la data prezentei ordonante daca este de acord sa depuna valoarea stabilita, aceasta urmand a fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia DNA - Sectia de Combatere a Coruptiei la o unitate bancara", se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA sustine ca, in 2013, Constantin Nita, deputat in Parlamentul Romaniei si, la data faptei, ministru al Economiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denuntator) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu.

"Comisionul a fost pretins de Nita in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca va interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul lui Constantin Nita. In consecinta, la 21 iulie 2013, Constantin Nita a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti", afirma procurorii.

Anchetatorii au constatat ca, la solicitarea lui Nita, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la 2 mai 2013.

"In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013 - iunie 2014. Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Constantin Nita", mai mentioneaza DNA.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, el trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la DNA si la instanta de judecata ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Sectia 1 Politie Brasov, conform programului de supraveghere sau ori de cate ori este chemat; sa nu ia legatura direct sau indirect, in niciun mod, cu anumite persoane mentionate in ordonanta; sa nu depaseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent; sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele sale de existenta; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

"Inculpatului i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar pe cautiune se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive", subliniaza sursa citata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!