Fostul ministru al Economiei Constantin Nita, anchetat de DNA sub control judiciar pe cautiune pentru trafic de influenta

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul Constantin Nita, fost ministru al Economiei, este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, sub controlul judiciar pe cautiune in valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influenta.

El a fost luni la DNA unde i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

Procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, pentru o perioada de 60 de zile, de la 25 aprilie fata de Constantin Nita.

"Inculpatul Nita trebuie sa depuna o cautiune in valoare de 150.000 lei, urmand a comunica procurorului in termen de 6 (sase) zile lucratoare de la data prezentei ordonante daca este de acord sa depuna valoarea stabilita, aceasta urmand a fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia DNA - Sectia de Combatere a Coruptiei la o unitate bancara", se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA sustine ca, in 2013, Constantin Nita, deputat in Parlamentul Romaniei si, la data faptei, ministru al Economiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denuntator) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu.

Citește și
Constantin Nita
Ministrul Constantin Nita, audiat la DNA in dosarul "Mita la Hidroelectrica"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Comisionul a fost pretins de Nita in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca va interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul lui Constantin Nita. In consecinta, la 21 iulie 2013, Constantin Nita a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti", afirma procurorii.

Anchetatorii au constatat ca, la solicitarea lui Nita, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la 2 mai 2013.

"In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013 - iunie 2014. Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Constantin Nita", mai mentioneaza DNA.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, el trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la DNA si la instanta de judecata ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Sectia 1 Politie Brasov, conform programului de supraveghere sau ori de cate ori este chemat; sa nu ia legatura direct sau indirect, in niciun mod, cu anumite persoane mentionate in ordonanta; sa nu depaseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent; sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele sale de existenta; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

"Inculpatului i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar pe cautiune se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive", subliniaza sursa citata.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ioan Mihaila, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul
Ioan Mihaila, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la Hidroelectrica". Decizia este definitiva

Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si fost consilier al fostului ministru al Energiei Constantin Nita, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani de inchisoare cu executare.

Ministrul Constantin Nita, audiat la DNA in dosarul
Ministrul Constantin Nita, audiat la DNA in dosarul "Mita la Hidroelectrica"

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a venit, joi dimineata, la DNA, pentru a fi audiat in dosarul "Mita la Hidroelectrica", legat de negocierea unui contract pentru vanzarea de energie ieftina in valoare de peste 260 de milioane de euro.

Cine este Constantin Nita, fost ministru pentru IMM-uri, propus la conducerea Ministerului Energiei
Cine este Constantin Nita, fost ministru pentru IMM-uri, propus la conducerea Ministerului Energiei

Constantin Nita, propunerea PSD pentru portofoliul Ministerului pentru Energie, este de profesie economist, specializat in marketing. El a mai fost ministru in 2009, in Cabinetul PSD-PDL, detinand portofoliul IMM-urilor.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.