Fostul director al Postei Romane Mihai Toader, condamnat la 10 ani si sase luni de inchisoare. Sentinta NU este definitiva

Mihai Toader

Fostul director al Postei Romane Mihai Toader a fost condamnat la zece ani si sase luni inchisoare, pentru abuz in serviciu, dupa ce a cumparat produse informatice de la o firma din Cipru, la un pret supraevaluat de 12 ori.

Prejudiciul in acest caz este de 6,5 milioane de euro.

Prin aceeasi decizie a Tribunalului Bucuresti, au fost condamnati si fostul director executiv economic al Companiei Nationale Posta Romana, Emanoil Lepadatu, fostul director executiv dezvoltare strategica, Andrei Marinescu, si fostul sef al Departamentului IT in CN Posta Romana Vasile Barbulet, toti trei primind tot cate zece ani si sase luni de inchisoare, pentru abuz in serviciu.

Conform hotararii mentionate, cei patru fosti directori trebuie sa achite Companiei Nationale Posta Romana 6.583.000 de euro cu dobanda legala aferenta de la data savarsirii infractiunii si pana la achitarea integrala a debitului.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata cu apel. In decembrie 2014, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe Dan Mihai Toader, fost director general al Companiei Nationale Posta Romana, Emanoil Lepadatu, fost director executiv economic, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategica si Vasile Barbulet, fost sef al Departamentului IT in CN Posta Romana, toti fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Citește și
Posta Romana
Efectul concedierilor la Posta Romana. Mii de batrani merg si 14 km pe jos ca sa isi ridice pensiile
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu, Andrei Marinescu, in calitate de directori, si Barbulet Vasile, in calitate de sef departament, "si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".

Produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor, paguba produsa patrimoniului CN Posta Romana fiind estimata la 6.583.000 de euro, a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

Cei patru inculpati ar fi contribuit astfel la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul de vanzare catre Posta Romana, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

"In mod concret, Barbulet Vasile, Marinescu Andrei, Lepadatu Emanoil si Toader Dan Mihai, cu intentie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achizitie publica nelegale, sens in care au propus, respectiv au avizat si aprobat achizitia produselor software cu incalcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, intrucat s-a recurs la negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, desi nu erau intrunite conditiile specifice acestei proceduri, iar pe piata IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care indeplineau cerintele C.N. Posta Romana S.A. si, astfel, se impunea efectuarea achizitiei prin licitatie", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, in realitate, nu a existat o negociere propriu-zisa cu reprezentantii companiei furnizoare care sa duca la diminuarea considerabila a pretului produselor achizitionate, ci s-a urmarit doar intocmirea unor inscrisuri justificative in mod formal.

Contractul avea in vedere achizitionarea unei cantitati de produse mult mai mari decat necesarul real al companiei. In 29 iulie 2008, CN Posta Romana a incheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., in valoare de 6.583.000 de euro, suma ce urma sa fie achitata in sase rate esalonate, in perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie.

Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, in calitate de director general, si de Emanoil Lepadatu, in calitate de director executiv economic.

Ulterior, in 5 decembrie 2008, Toader, Lepadatu si Barbulet au confirmat in scris ca serviciile contractate au fost prestate si acceptate.

"Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neindeplinirea prevederilor contractuale in ceea ce priveste implementarea serviciilor in termenul prevazut in contract. Din probatoriu a reiesit ca procesul de implementare a fost finalizat in perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizata de specialistii Compartimentului IT din C.N. Posta Romana S.A. si specialisti ai altei firme decat cea cu care a fost semnat contractul", au mai aratat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit ca achizitia a fost facuta in conditiile in care nu era inclusa in bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobarii referatului privind achizitie.

Compania Nationala Posta Romana preciza ca paguba suferita este de 6.583.000 de euro si ca se constituie parte civila in aceasta cauza.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile si asupra sumelor de bani, in lei sau valuta, existente in conturile bancare ale lui Toader, Lepadatu, Marinescu si Barbulet, pana la concurenta sumei de 6.583.000 de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu sunt judecati in alte doua cauze, in care au fost trimisi in judecata in decembrie 2010 si octombrie 2009.

In dosarul trimis instantei in octombrie 2009, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, ii acuza pe cei trei in legatura cu semnarea a sase politie de asigurare pentru angajatii Postei Romane, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate, prin care CNPR a fost pagubita cu peste patru milioane de euro.

In cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost trimisi in judecata, alaturi de fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, pentru presupuse fapte de abuz in serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a unei firme. Potrivit DNA, statul roman a fost prejudiciat astfel cu suma de 8.619.787 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Chiuariu: O opinie nu atrage raspunderi penale, in cazul Posta am lucrat doar cu documente originale
Chiuariu: O opinie nu atrage raspunderi penale, in cazul Posta am lucrat doar cu documente originale

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a declarat, luni, la instanta suprema, ca, in cazul Posta Romana, i se imputa o opinie, si ca avizul pe care l-a dat a avut la baza documente autentice.

Efectul concedierilor la Posta Romana. Mii de batrani merg si 14 km pe jos ca sa isi ridice pensiile
Efectul concedierilor la Posta Romana. Mii de batrani merg si 14 km pe jos ca sa isi ridice pensiile

Postasul nu mai suna deloc in ultima vreme la usa, pentru ca Posta Romana se restructureaza si a concediat mii de angajati.

Posta Romana, in atentia DNA. Guvernul a facut o sesizare pentru un prejudiciu de 6,2 mil. de lei
Posta Romana, in atentia DNA. Guvernul a facut o sesizare pentru un prejudiciu de 6,2 mil. de lei

Corpul de control al premierului va inainta DNA un raport privind verificari la Posta Romana in legatura cu unele de contracte in care este, invocat, printre altele, un prejudiciu de peste 6,2 milioane lei.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.