Chiuariu: O opinie nu atrage raspunderi penale, in cazul Posta am lucrat doar cu documente originale
Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a declarat, luni, la instanta suprema, ca, in cazul Posta Romana, i se imputa o opinie, si ca avizul pe care l-a dat a avut la baza documente autentice.
Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, judecat pentru coruptie, in dosarul Posta Romana, alaturi de fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, a spus ca, in cazul avizului pe care l-a dat privind instrainare unui teren al Postei Romane catre o firma, a avut avize anterioare de specialitate de la Ministerul Finantelor Publice, dar si de la doi judecatori.
Astfel, Chiuariu a declarat in fata instantei ca lui i se "imputa o opinie" si ca inclusiv la acest moment considera ca opinia sa este una corecta "pentru ca a fost bazata pe acte autentice ce se bucura de prezumtia de legalitate".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ministerul Finantelor Publice a spus clar ca acest teren nu era in proprietatea publica a statului, de altfel inca de la HG 371/98 incoace, cand Posta a devenit societate, ea nu mai putea detine bunuri in administrare, iar de la acel moment orice discutie a incetat. Cert este ca, in mod fundamental, o opinie nu poate produce prejudiciu materiale, nu poate atrage raspunderi penale si nici juridice. Spun procurorii anticoruptie ca scopul era avantajarea unor persoane sau a unor firme pe care eu nu le cunosc si de altfel nici in rechizitoriu nu se probeaza astfel de legaturi", a aratat Chiuariu in fata celor cinci judecatori.
In legatura cu acuzatia procurorilor potrivit careia Chiuariu ar fi urgentat emiterea acelui aviz, acesta a aratat ca, la momentul plecarii sale de la minister, a cerut o centralizare a avizelor date in mandatul sau, context in care a constatat ca, din 151 de avize semnate ca ministru al Justitiei, 77 "au avut aceeasi ruta si metoda de avizare ca si cel imputat de procuror, respectiv luni au intrat in minister, iar marti au iesit avizele".
"Inaintea mea la avizare au fost doi judecatori, dintre care unul de carte funciara, iar ambii au aprobat acel proiect de hotarare", a mai spus Chiuariu, adaugand ca, de la varsta de 21 de ani, de cand a intrat in politica, a exercitat numeroase functii publice "cu onestitate" si ca el nu este unul din acei politicieni care s-au imbogatit din aceasta activitate, marturie stand declaratiile sale de avere.
In schimb, a mai spus el, timp de sapte ani imaginea sa publica a avut de suferit de pe urma acestui caz, care in opinia sa nu este o reflectie a realitatii si care ar fi survenit ca urmare a controlului de fond declansat la Sectia a II-a penala din DNA in vremea mandatului sau.
Completul de cinci judecatori a ramas luni in pronuntare in dosarul Posta Romana si urmeaza sa stabileasca un verdict in 24 ianuarie.
Procurorii anticoruptie au cerut luni, la instanta suprema, in dosarul Posta Romana, pedepse cuprinse "in limitele speciale prevazute de lege", respectiv intre 5 si 15 ani de inchisoare in cazul fostilor ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, pe care ii acuza de abuz in serviciu.
Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), condus de presedintele instantei, Livia Stanciu, dezbate recursurile facute de procurorii anticoruptie si de inculpatii din dosarul cunoscut ca "Posta Romana", in care sunt judecati, alaturi de alte persoane, fostii ministri de la Comunicatii si, respectiv, Justitie Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu.
In 27 noiembrie 2012, fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu a fost achitat, in acest dosar, pentru abuz in serviciu, de un complet de trei judecatori ai ICCJ. Instanta suprema a retinut atunci, in cazul lui Chiuariu, ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.
Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot la fondul dosarului, la trei ani si jumatate de inchisoare cu suspendare.
In acest dosar au mai fost condamnati Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), care a primit sase ani de inchisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR - cinci ani si jumatate de inchisoare, Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR - cinci ani de inchisoare si Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99 - un an de inchisoare cu suspendare.
Potrivit anchetatorilor, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developements SA, demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel firma mentionata.
Prejudiciul in acest caz este estimat de DNA la 8.619.787 de euro.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, dna, posta romana, Zsolt Nagy, Tudor Chiuariu,
Dată publicare:
14-01-2014 08:22