Efectul concedierilor la Posta Romana. Mii de batrani merg si 14 km pe jos ca sa isi ridice pensiile

Dată publicare: 24-10-2013 19:12
Dată actualizare: 27-10-2013 00:32


Postasul nu mai suna deloc in ultima vreme la usa, pentru ca Posta Romana se restructureaza si a concediat mii de angajati.

Asa ca in multe sate si catune nu mai are cine sa le duca oamenilor pensiile sau ajutoarele sociale. Un singur postas trebuie sa acopere cateva localitati si strabate zilnic, pe jos, ca un maratonist, kilometri intregi. Nu de putine ori batranii merg pe rand la posta ca sa ridice pensiile si corespondenta pentru toata lumea.

Anisoara si Gheorghe Craciunescu locuiesc intr-un sat din Vaslui rupt parca de lume: Ganesti. Femeia are 80 de ani, iar sotul 82. Sapte kilometri de drum greu practicabil ii desparte de civilizatie.

Inainte exista un postas chiar in satul lor, insa, in urma cu cateva luni, a fost concediat. Asa ca, de multe ori, batranii se duc singuri pana in centrul comunei pentru a-si ridica pensiile. Indiferent de vreme, strabat 14 kilometri dus-intors pe jos sau platesc o caruta din putinii lor bani.

Intr-o localitate din Timis a mai ramas o singura postarita care trebuie sa asigure corespondenta pentru sapte sate. O sarcina imposibila, mai ales iarna. Asa se face ca femeia si-a trasformat propria locuinta in oficiu postal.

Tot in Timis, in comuna Becicherecul Mic, din trei postasi nu a mai ramas niciunul.

Anul acesta au fost concediati aproape 4000 de postasi. In prezent, 84 de localitati din Romania nu au factor postal.


VIDEO PROTVPLUS.RO