Fostul deputat Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu ANI, dupa ce a fost declarat incompatibil

Petre Roman

Instanta suprema a decis, joi, definitiv, ca Petre Roman a depus prea tarziu contestatia fata de raportul ANI care l-a declarat incompatibil cu functia, anuland o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti care ii dadea castig de cauza fostului premier.

”Admite recursul declarat de parata Agentia Nationala de Integritate impotriva sentintei din 22 aprilie 2016 a Curtii de Apel Bucuresti.  Caseaza sentinta civila recurata si, rejudecand: Admite exceptia tardivitatii formularii contestatiei, invocata de parata prin intampinare. Respinge contestatia formulata de reclamantul Petre Roman impotriva Raportului de evaluare nr. 10447/G/II/12.03.2014 intocmit de parata Agentia Nationala de Integritate, ca tardiv formulata. Definitiva”, se arata in minuta judecatorilor de la instanta suprema.

Petre Roman a fost gasit incompatibil de catre ANI in 2014. Agentia anunta ca Petre Roman este in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat in mandatul de deputat a avut si calitatea de persoana fizica autorizata la “Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata”.

In aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, insa a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucuresti, in conditiile in care instanta competenta sa judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucuresti.

Astfel, in ianuarie 2015, Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea. ANI a inceput in acel moment o lunga corespondenta cu Parlamentul, in care a cerut vacantarea postului de deputat detinut de Petre Roman, pe motiv ca decizia de incompatibilitate a ramas definitiva, nefiind atacata in termenul legal.

Citește și
Petre Roman
Petre Roman, chemat la Parchetul General. A fost inculpat in mod oficial pentru infractiuni contra umanitatii
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Intre timp, Petre Roman a continuat seria de sesizari si contestatii, insa, dupa lungi tergiversari - care au culminat cu sanctionarea contraventionala a deputatilor din Comisia juridica, cu 2.000 de lei pentru fiecare membru, avand in vedere neaplicarea unei decizii a instantei - Camera Deputatilor a votat, in februarie 2015, incetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.

Ulterior, fostul deputat PNL a castigat o prima batalie in fata Curtii de Apel Bucuresti, care i-a acceptat o sesizare si a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat ca a fost in incompatibilitate, insa decizia nu a fost definitiva.

In aceste conditii, Petre Roman a sesizat Camera Deputatilor, afirmand ca vacantarea mandatului sau nu a fost legala. In iunie 2016, Comisia juridica a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit caruia incetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a facut in conditii legale. In septembrie 2016, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in premiera, un proiect de Hotarare potrivit caruia Petre Roman isi reia mandatul de deputat, dupa mai bine de un an. Proiectul de Hotarare a fost adoptat cu 216 voturi ”pentru” si o abtinere.

Petre Roman, dupa ce a fost declarat definitiv incompatibil: E o eroare; cer revizuirea erorii tot in justitie, pe o alta cale

„Pentru mine este clar ca e vorba de o eroare si, asa cum a rezultat din intregul ansamblu al masurilor care s-au luat si al dovezilor pe care eu le-am furnizat, in consecinta, revizuiesc aceasta eroare tot in justitie. Eroarea aceasta pe care o constat acum, care nu schimba tot aspectul de justitie de pana acum, inseamna ca am fost tot timpul in situatia de a dezbate, de a ma apara in justitie si merg mai departe pentru revizuirea acestei erori. Cer revizuirea acestei erori tot in justitie pe o alta cale”, a declarat Petre Roman.

Chestionat care ar fi aceasta cale, fostul deputat a spus: „Calea o stabilesc avocatii, nu sunt eu cel in masura. Dar ea exista, asta este important”.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Petre Roman, primul lider din decembrie '89 audiat de procurorii militari.
Petre Roman, primul lider din decembrie '89 audiat de procurorii militari. "Romanii au fost admiratia intregii lumi"

Fostul premier Petre Roman a fost audiat miercuri de procurori, in calitate de martor, in dosarul Revolutiei. Asta dupa ce anchetatorii au extins cercetarile pentru infractiuni contra umanitatii.

Petre Roman, chemat la Parchetul General. A fost inculpat in mod oficial pentru infractiuni contra umanitatii
Petre Roman, chemat la Parchetul General. A fost inculpat in mod oficial pentru infractiuni contra umanitatii

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat marti dimineata la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari in dosarul "Mineriada", in care este acuzat de infractiuni contra umanitatii.

Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu si Petre Roman, pusi sub acuzare. Marian Munteanu:
Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu si Petre Roman, pusi sub acuzare. Marian Munteanu: "Poate va sosi momentul adevarului"

Parchetul Militar a anuntat ca in dosarul Mineriadei au fost puse sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Virgil Magureanu si Petre Roman.

Parlamentul Romaniei, locul unde orice e posibil. Petre Roman a devenit din nou deputat si isi cere salariile restante
Parlamentul Romaniei, locul unde orice e posibil. Petre Roman a devenit din nou deputat si isi cere salariile restante

Petre Roman revine in Parlamentul Romaniei. In premiera, parlamentarii au votat ca acesta sa isi recapete functia de deputat, revocata la inceputul anului trecut, dupa ce ANI l-a declarat incompatibil.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.