Fosta vila de vacanta de la Predeal a lui Nicolae Ceausescu, scoasa la vanzare. Care este pretul de pornire

Vila Ceausescu

Artmark Historical Estate, divizia casei de licitatii Artmark specializata in vanzarea monumentelor istorice si de arta, a scos la vanzare, miercuri, vila de la Predeal a lui Nicolae Ceausescu.

Pretul de pornire este de 300.000 de euro, suma de pornire si in cazul Culei Greceanu, estimata la o valoare intre 400.000 si 500.000 de euro, potrivit Mediafax.

Artmark Historical Estate, divizia casei de licitatii Artmark specializata in vanzarea monumentelor istorice si de arta, a fost lansata miercuri seara, la Palatul Cesianu-Racovița din Bucuresti, de Alexandru Baldea, managing partner Artmark, Constantin Prisecaru, directorul diviziei, si Alina Chiciudean, membra a Asociatiei Arche, fundatie care dezvolta proiectul "Monumente uitate".

"Artmark Historical Estate este un proiect, la fel ca Artmark-ul, despre frumos. Nu este si nu va fi o agentie imobiliara. Nu vom vinde metri patrati. Nu este despre metri patrati, nu este despre capacitatea locativa, este despre valorile culturale, despre frumos", a declarat Alexandru Baldea, managing partner Artmark, in debutul evenimentului. Din vastul portofoliu de proiecte Artmark s-a creat divizia Historical Estate, sub deviza "Unique Homes for the Connoisseur of Life". Dupa modelul marilor firme internaționale de consultanta imobiliara, Artmark Historical Estate ofera accesul clientilor la acest segment special de piata, dedicat proprietatilor istorice si de arta, precum palate, castele, cetati, conace si vile vechi de secole, repere in Registrul Monumentelor Istorice.

"Proiectul «Monumente uitate» a inceput in studentia unora dintre colegii mei ca un demers scolaresc, respectiv ideea a fost, la momentul respectiv, in 2008, ca studentii, in loc sa predea o lucrare la o anumita materie, sa mearga pe teren si sa identifice conace, castele extraurbane din interiorul arcului carpatic, deci din Ardeal a pornit toata aceasta idee. Ulterior, ea a crescut, am pus bazele unei platforme dinamice. Acest proiect al Artmark vine ca o continuare fireasca a scopului pe care l-am avut noi initial", a spus Alina Chiciudean. Constantin Prisecaru a declarat, la randul sau, ca proprietatile care sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro sunt cele cu care aceasta divizie "pleaca la drum", afirmand ca in Romania sunt aproximativ 1.000 de conace si castele extraurbane, din care aproape 10% au ramas cu probleme litigioase.

Citește și
casa poporului
"Palatul dictatorului blestemat". Cum e vazuta Casa Poporului de un jurnalist strain intr-un reportaj realizat pentru CNN
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Peste 90% sunt calificate juridic. Aceasta a fost o mare problema si din cauza careia au ajuns in stadiul de ruina multe dintre aceste bijuterii. In proprietate publica se afla 30-40% si restul fiind in proprietate privata. Din cele care sunt proprietate privata, faptul ca acele procese de revendicare au durat ani si ani de zile a blocat orice initiativa, din orice parte, atat a statului, cat si a celui care a revendicat, bineinteles nimeni neinvestind pentru conservarea acelui monument. Din pacate, s-a ajuns la aceasta trista situatie in care monumente spectaculoase (...) sufera un proces de degradare", a completat Prisecaru, CEO al diviziei Artmark Historical Estate.

Proprietatile care sunt scoase la vanzare sunt impartite in sase categorii: istorice, artistice, vanatoresti/ alpine, lacustre/ marine, castele/ conace si monumente. Astfel, vila prințului Barbu Stirbey din Mamaia va fi scoasa la vanzare cu un preț de pornire de 450.000 de euro, iar castelul contelui Sámuel Teleki, cancelar al Transilvaniei (1791-1822), din judetul Mures, este estimat la o valoare situata intre 500.000 si 600.000 de euro.

Una dintre atractiile Artmark Historical Estate este vila "Vanatorul" din Predeal, resedinta care i-a apartinut fostului dictator Nicolae Ceausescu. Pretul de pornire pentru aceasta proprietate este de 300.000 de euro, avand un teren de 1.350 metri patrati, opt camere si o suprafata de 322 de metri patrati. Vila a fost ridicata in a doua jumatate a anilor '20, in zona sportiv-turistica Cioplea si a fost reședința de iarna a profesorului Teodor Vasilescu. Construita in stil traditional, ce aminteste de casele cu cerdac din zona munteneasca, vila "Ceausescu" avea sa primeasca acest supranume ca urmare a utilizarii ei de Nicolae Ceausescu in perioada 1950-1958, cand resedința se afla in administrarea Ministerului Fortelor Armate.

In acea perioada, Nicolae Ceausescu, in grad de general-maior de armata, indeplinea functiile de ministru adjunct la Ministerul Apararii Nationale și Sef al Directiei Superioare Politice a Armatei. Astfel, vila devenea prima resedinta de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceausescu inainte de preluarea puterii depline. Dupa 1965, vila de protocol trece in administratia Intreprinderii Economice de Odihna, iesind de sub juristictia Ministerului Apararii chiar in anul in care Nicolae Ceaușescu devenea secretar general al Partidului Comunist Roman (PCR).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Vila lui Nicolae Ceausescu de la Predeal, scoasa la licitatie. Domeniul, in apropiere de fosta casa de vacanta a lui Basescu
Vila lui Nicolae Ceausescu de la Predeal, scoasa la licitatie. Domeniul, in apropiere de fosta casa de vacanta a lui Basescu

Vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceausescu se numara printre cladirile ce vor fi scoase la vanzare de Artmark Historical Estate, divizia casei de licitatii Artmark, specializata in vanzarea monumentelor istorice si artistice.

"Palatul dictatorului blestemat". Cum e vazuta Casa Poporului de un jurnalist strain intr-un reportaj realizat pentru CNN

John Malathronas, un cunoscut jurnalist de turism, a plecat pe urmele lui Nicolae Ceausescu in Bucuresti iar reportajul sau despre Casa Poporului, numit "Palatul dictatorului blestemat" a ajuns unul dintre cele mai populare materiale pe site-ul CNN.

Marturiile soldatului care i-a ucis pe sotii Ceausescu. Cum a ajuns Ionel Boeru sa puna capat regimului comunist
Marturiile soldatului care i-a ucis pe sotii Ceausescu. Cum a ajuns Ionel Boeru sa puna capat regimului comunist

Parasutistul Ionel Boeru, care a descoperit ca o misiune pentru care s-a oferit voluntar era executia sotilor Ceausescu, a declarat pentru The Guardian ca inca mai este "tulburat" cand vorbeste despre acest lucru.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.