Fost luptator anticomunist, deshumat la 32 de ani de la deces. Misterul din jurul mortii lui Mugur Calinescu

×
Codul embed a fost copiat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va deshuma un fost luptator anticomunist la 32 de ani de la moarte pentru a stabili modul in care a murit

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) va deshuma, miercuri, in Botosani, un fost luptator anticomunist, la 32 de ani de la moartea sa, pentru a stabili conditiile in care a murit, precum si "cauzele reale” ale mortii sale, specialistii considerand ca leucemia i-a fost cauzata de anumite proceduri de tortura la care a fost supus de Securitate si spunand ca o persoana poate fi iradiata si prin ingestia unor substante care se pun in bauturi.

"Pe baza contextului, a evolutiei si particularitatilor specifice acestui caz, la care se adauga unele marturii, exista suspiciunea ca moartea lui Mugur Calinescu a putut fi provocata de tratamentul ce i s-a aplicat la Securitate. Conform parerii specialistilor in domeniu, exista posibilitatea ca o persoana sa poata fi iradiata si prin ingestia unor cantitati de substante care se pun de obicei in bauturi. Izotopii radioactivi se fixeaza in tesuturile organismului, reactionand in timp cu efect negativ asupra starii de sanatate a persoanei contaminate, putand provoca boli grave care duc la moarte, leucemia fiind una dintre acestea”, spune Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Specialistii spun ca exista si alte cazuri similare semnalate in special in cursul anilor 1970-1980, in care mai multe persoane au decedat in urma unor proceduri suportate in timpul anchetelor Securitatii.

"Era si aceasta o tehnica subtila si 'curata' pentru a se scapa de cei incomozi intr-un timp relativ mai lung si nu chiar pe moment, care nu lasa insa urme vizibile pe trupurile victimelor. Din pacate, niciodata pana in prezent astfel de cazuri nu au fost verificate si cercetate de institutiile abilitate ale statului pentru a putea fi dovedite. Din aceasta optica, cazul Iulian Mugur Calinescu poate servi ca exemplu si ar putea deschide o lunga lista de victime decedate in astfel de conditii", subliniaza IICCMER.

Citește și
roman italia
Reactia MAE, dupa ce romanul mort in Italia a fost inlocuit cu un italian. Strainul trebuie deshumat si repatriat

Potrivit Institutului, actiunea de investigatie va fi realizata de mai multi arheologi si istorici ai Institutului si va consta in deshumarea lui Iulian Mugur Calinescu, luptator anticomunist, decedat la varsta de 20 de ani din cauza leucemiei, pentru a stabili daca boala i-a fost sau nu cauzata de procedurile de tortura la care a fost supus in perioada comunismului.

Iulian Mugur Calinescu s-a nascut in Botosani in 1965 si a fost unul dintre elevii si studentii care au incercat sa se impotriveasca prin diverse metode sistemului autoritar si regimului Ceausescu.

Acesta scria pe zidurile cladirilor si pe garduri diverse lozinci, precum "Vrem sindicate libere”, "Vrem libertatea cuvantului“, "Jos Ceausescu!“, "Vrem hrana, Vrem respectarea tuturor drepturilor, Vrem libertate”, "Ne-am saturat de stat la cozi imense, Nu mai putem accepta mizeriile si nedreptatile din tara asta”, "Vrem democratie”, "Vrem dreptate si libertate” si altele.

"Toate aceste texte au fost scrise cu creta si cu litere majuscule, fiind executate numai dupa lasarea intunericului, cand nu mai era circulatie pe strazile orasului. Prima inscriptie a fost realizata in seara tarzie a zilei de 12 septembrie 1981 pe zidul cladirii Comitetului Judetean al PCR, fiind descoperita de autoritati a doua zi. In noaptea urmatoare au fost scrise alte texte pe trei panouri de tabla ale gardului ce imprejmuia santierul de constructie al Casei de Cultura a orasului”, precizeaza reprezentantii IICCMER.

Mugur Calinescu a fost prins intr-o noapte in timp ce scria pe un zid astfel de lozinci si transportat la sediul Securitatii, care a pornit o ancheta. Securitatea facea filaje si ii inregistra convorbirile telefonice, tanarul mergand periodic la sediul Securitatii, unde, potrivit IICCMER, era obligat sa stea ore intregi in fata unei lampi aprinse si sa bea o ceasca de cafea.

Dupa fiecare astfel de vizita la sediul Securitatii, Mugur Calinescu ii spunea mamei sale ca nu se simte bine si ca are dureri de cap, precizeaza reprezentantii Institutului.

Tanarul a primit ordin de incorporare in armata in 1983. La examinarea medicala, acesta a fost gasit inapt si a fost internat la Spitalul Militar din Iasi, iar ulterior la Spitalul Judetean Sf. Spiridon, unde a fost diagnosticat cu leucemie, asociata cu ciroza hepatica si icter mecanic.

Mugur Calinescu moare doi ani mai tarziu, ultimele sale cuvinte fiind: "Mama, ce calai de oameni pot fi!”, spune Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Iulian Mugur Calinescu a primit, in 2008, post-mortem, de la Comisia pentru Constatarea Calitatii de Luptator in Rezistenta Anticomunista (CCCLRA), titlul de luptator anticomunist.

Citește și...
Presedintele Lech Kaczynski, deshumat la 6 ani de la catastrofa de la Smolensk. Polonezii vor sa caute urme de explozibili
Presedintele Lech Kaczynski, deshumat la 6 ani de la catastrofa de la Smolensk. Polonezii vor sa caute urme de explozibili

A fost sau nu un atentat? Este intrebarea spinoasa care ii macina inca pe multi polonezi, la 6 ani de la catastrofa aeriana de la Smolensk, din Rusia.

Reactia MAE, dupa ce romanul mort in Italia a fost inlocuit cu un italian. Strainul trebuie deshumat si repatriat
Reactia MAE, dupa ce romanul mort in Italia a fost inlocuit cu un italian. Strainul trebuie deshumat si repatriat

Ministerul roman de Externe reactioneaza dupa incurcatura care a revoltat o familie din Valcea.

"Cocosila", barbatul ucis de comunisti cand avea doar 20 de ani, deshumat in Caras-Severin. Ce s-a intamplat cu osemintele

Impuscat in cap si tinut cu picioarele pe jar de Securitate, un partizan al miscarii de rezistenta din timpul comunismului a fost deshumat in Caras-Severin.

Recomandări
Guvernul introduce „taxa pe soare” în plină criză energetică. Ce prevede ordonanța și cine este vizat
Guvernul introduce „taxa pe soare” în plină criză energetică. Ce prevede ordonanța și cine este vizat

O decizie controversată a Guvernului bulversează, din nou, piaţa energiei electrice. De data aceasta, sunt vizaţi consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice.

Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin

Rușii par să se fi săturat de război, potrivit unui studiu realizat de serviciul rus de informații, ajuns în presa occidentală. Doar 25% dintre ei vor continuarea războiului, iar Kremlinul și-a reînnoit apelurile la negocieri.

CM 2022 | Anglia - Senegal 3-0. Britanicii s-au calificat în sferturi și urmează un duel de foc cu Franța
CM 2022 | Anglia - Senegal 3-0. Britanicii s-au calificat în sferturi și urmează un duel de foc cu Franța