Presedintele Lech Kaczynski, deshumat la 6 ani de la catastrofa de la Smolensk. Polonezii vor sa caute urme de explozibili

Ultima actualizare: 18-11-2016 00:15

A fost sau nu un atentat? Este intrebarea spinoasa care ii macina inca pe multi polonezi, la 6 ani de la catastrofa aeriana de la Smolensk, din Rusia.

Au pierit atunci presedintele Lech Kaczynski, dar si zeci de inalti demnitari ai Poloniei. Chiar daca unele familii s-au opus, Parchetul a inceput exhumarea ramasitelor pamantesti ale victimelor.

Obiectivul prioritar - care nu este insa oficial - pare sa fie cautarea unor urme de explozibil. Parerile - privind exhumarile, care au inceput luni - sunt impartite printre familiile victimelor. Cei care n-au fost de acord si-au facut cunoscuta nemultumirea intr-o scrisoare trimisa autoritatilor. Dar, li s-a raspuns ca exhumarile nu pot fi contestate in justitie, pentru ca, in ancheta precedenta, din 2010, au fost "erori grave si omisiuni".

De asemenea, Moscova nu ar fi furnizat documentatie suficienta, sustin anchetatorii polonezi. Si, oricum, refuza in continuare sa predea Poloniei epava avionului TU-154 si cutiile negre.

Ramasitele pamantesti a 83 dintre cele 96 de victime vor fi reexaminate; in primul rand, fostul sef de stat Lech Kaczinsky si sotia sa, inhumati intr-o cripta a castelui regal Wawel, din Cracovia.

Barbara Dolniak, vaduva lui Grezgorz Dolniak: "Nu este necesar sa fie dezgropate toate victimele, pentru ca toti cei care au pierit calatoreau cu acelasi avion. Sunt unele familii care au fost de acord cu exhumarea si nu le punem la indoiala decizia. Dar, lasati-ne in pace pe noi ceilalti, care nu vrem!"

Rafa Grupianski: "In opinia mea, Jaroslav Kaczinsky tulbura somnul de veci al fratelui sau doar ca sa demonstreze ca toata lumea ar trebui sa fie de acord cu exhumarile. Dar e zadarnic, nu cred ca poate fi dovedit ceva nou."

Prima ancheta poloneza a fost facuta de precedentul guvern, de orientare liberala. Si s-a ajuns la concluzia ca a fost un accident cauzat de erori umane si de conditiile meteo nefavorabile.

Dar, partidul Dreptatii si Justitiei, al lui Jaroslav Kaczynski - fratele geaman al presedintelui mort in catastrofa aeriana - sustine inca ipoteza unei explozii. Deflagratia s-ar fi produs la bord, inainte ca avionul sa se prabuseasca la Smolensk, in sud-vestul Rusiei.

Marek Pasionek, Adjunctul procurorului general: "Inca de la inceput, aceasta investigatie a avut legaturi cu politicul, iar aceste conexiuni persista pana azi. Examinarile trebuie sa stabileasca si cauzele, si felul in care a murit fiecare victima. Aceasta este prioritatea noastra. Suntem profesionisti si scopul nostru este sa reconstituim exact aceasta tragedie. Vom verifica toate ipotezele."

Asadar, chiar daca nu declara oficial, investigatorii cauta, probabil, si eventuale urme de explozibil.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO