Fost comandant român în structurile NATO, după ofensiva Iranului: „Nimeni nu dorește un conflict extins în Orientul Mijlociu”
Un atac de două ori mai puternic decât cel din aprilie. Așa a fost catalogată de experți lovitura Iranului. Chiar și fără urmări serioase este considerată o escaladare majoră.
De aceea, lumea așteaptă acum răspunsul Israelului, care a promis răzbunare.
Generalul-locotenent în rezervă Cătălin Tomescu, fost comandant al Corpului Național de Sud-Est, structură regională NATO pe teritoriul țării noastre, a fost invitatul lui Cosmin Stan în studioul Știrile PROTV.
Cosmin Stan: Ce a vrut să demonstreze Iranul prin acest atac?
Gen.lt.(r) Cătălin Tomescu: În primul rând pentru Israel, că pot să-i lovească. Pentru publicul lor, că îi susțin în continuare pe Hezbollah și către trupele Hezbollah, sunt aliatul lor de nădejde.
Urmările n-au fost dramatice. Iron Dome și-a făcut treaba, a fost atunci doar așa, o demonstrație de forță?
Poate fi luată și ca o demonstrație de forță. Dar ei au vrut să demonstreze că pot să-i lovească. Dacă data trecută au fost foarte multe drone și puține rachete balistice, acum au fost multe rachete balistice. Asta înseamnă că vectorul de deplasare poți să pui pe el până la 500kg de dinamită și chiar și mai mult. Ceea ce înseamnă că efectele ar fi mult mai grave. Iron Dome este știut în sensul super performant, să nu minimalizăm nici sprijinul aliat al Statelor Unite și al celorlalte țări care au care ajutat Israelul.
Cât de greu a cântărit?
Păi a cântărit, pentru că ei nu au dus acolo sisteme de atac sau echipamente, nave de atac, i-au adus echipamente de pe anumite categorii speciale pentru timpul ăsta de misiune și principal de apărare antieriană, care să sprijine Israel în doborârea acelor rachete.
La ce ne putem aștepta? Credeți că vor vor ținti inclusiv obiective nucleare?
Capitolul nuclear totdeauna e un pas politic foarte important. Nu cred că vor acționa acolo. În schimb, infrastructură militară, industrie de apărare, facilități aeroportuare vor fi lovite cu certitudine, fără niciun fel de problemă.
Cât de mare este totuși riscul izbucnirii unui conflict extins în Orientul Mijlociu?
Eu nu cred că se va ajunge la asta, pentru că nu dorește nimeni. Cel puțin în lumea occidentală între susținătorii statului Israel, începând de la Statele Unite în jos, nu dorește niciunul. Sunt jucători care încă nu și-au spus ultimul cuvânt, dar pot avea reacții neașteptate, gen Turcia, președintele Erdogan, gen China, Rusia sigură are un cuvânt de spus.
Interviul integral cu gen.lt.(r) Cătălin Tomescu poate fi urmărit în clipul video mai sus.