Foreign Policy: Germania construieste discret o armata europeana alaturi de Romania si Cehia
O data la cativa ani, ideea unei armate europene ajunge din nou in atentia publica pentru a genera taraboi intre aliatii care nu doresc o alternativa la NATO.
Insa, Germania a reusit in acest an sa faca un pas radical in directia realizarii unei armate europene, fara sa starneasca mare interes politic, dupa ce a anuntat o integrare a fortelor armate cu Cehia si Romania, scrie Foreign Policy, preluat de news.ro.
Ideea unei armate europene este atat o fantezie, cat si o ”sperietoare” pentru tarile UE.
In acest sens, fiecare federalist sustine ca o forta comuna de aparare este necesara pentru a ridica pozitia in lume a Europei, dar britanicii si-au exprimat oroarea cu privire la o potentiala alianta militara care este rivala NATO.
Totusi, germanii, romanii si cehii au facut un pas radical in directia realizarii unei armate europene, evitand in acelasi timp orice taraboi politic prin anuntarea integrarii fortelor armate.
Armata romana nu se va alatura in totalitate Bundeswehrului, iar acelasi lucru este valabil si pentru fortele armate din Cehia.
Romania si Cehia vor integra in schimb, in urmatoarele luni, o brigada in armata Germaniei.
Brigada Mecanizata 81 ”General Grigore Balan”, care este dislocata in garnizoana Bistrita, se va alatura in urmatoarele luni Diviziei Fortelor de Raspuns Rapid a Bundeswehr.
Iar Brigada 4 de Desfasurare Rapida a Cehiei, care a participat la operatiunile militare din Afganistan si Kosovo, va deveni parte din Divizia 10 Armata a Germaniei.
In acest sens, cehii si romanii vor urma in calea a doua brigazi olandeze, dintre care una s-a alaturat deja Diviziei Fortelor de Raspuns Rapid a Bundeswehr, iar cealalta s-a alaturat Diviziei Armate 1 a Germaniei.
”Guvernul german demonstreaza ca este deschis sa actioneze in directia integrarii militare europene - chiar daca altii de pe continent nu sunt”, a declarat profesorul de politica internationala Carlo Masala de la Universitatea Bundeswehr.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat in mod repetat ideea unei armate europene, care a fost adeseori luata in ras sau ignorata de liderii Uniunii Europene.
Exista putin sprijin printre tarile europene cu privire la forma pe care ar putea sa o aiba o asemenea armata si ce capacitati vor ceva armatele nationale pentru a sustine apararea Europei.
Prin urmare, progresul ar putea sa fie unul extrem de incet, dar asta nu inseamna ca nu sunt luati pasi importanti pentru crearea unei forte comune a UE.
Bruxelles a anuntat in martie crearea unui comandament militar comun, care este responsabil doar pentru misiunile de antrenament din Somalia, Mali si Republica Centralafricana.
Insa, Germania doreste sa construiasca ceva mult mai ambitios - adica o retea de mini-armate europene conduse de catre Bundeswehr.