Fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru fermierii ingenioși. Suma oferită de UE
În România sunt fermieri care lasă varza să putrezească pe câmp, aruncă lâna la gunoi sau vând merele pe nimic, deși ar putea câștiga bine dacă ar investi în procesarea produselor agricole.
Fructele pot fi transformate în sucuri, iar laptele în brânzeturi. Pentru asta, Uniunea Europeană le oferă fermierilor români 183 de milioane de euro fonduri nerambursabile.
Proprietarul unei livezi din Bistrița a adunat 30 de tone de mere. Nu le poate vine rapid la un preț bun, așa că a apelat la o fabrică mobilă de sucuri.
Instalația montată într-un camion aparține unui brașovean care se plimbă prin toată țara, oriunde este chemat.
Florin Iliucă, tehnolog fabrică mobilă de suc: "Lumea ne cheamă pentru că putem procesa instant fructele și legumele lor, imediat ce au fost culese."
La poarta livezii, merele se vând cu 2,5 lei kilogramul, dar transformat în suc, același kilogram de mere valorează 8 lei. Fermierul se gândește să ceară fonduri europene nerambursabile pentru procesarea produselor agricole.
Darius Pripon, administratorul fermei pomicole: "Motivul cel mai important este că putem să avem un lanț foarte scurt de la măr la suc."
Ideea de a prelucra materia primă le-a venit deja altor fermieri din centrul țării. 80 de crescători de vaci și asociații agricole au format o cooperativă și construiesc o fabrică de procesare a laptelui lângă Târgu Secuiesc.
Investiția se ridică la 4 milioane de euro. Jumătate sunt fonduri europene nerambursabile. Zilnic vor ajunge aici aproape 50 de mii de litri de lapte care se vor transforma în unt, brânză, frișcă sau iaurt, cu brand propriu. Asta va însemna un venit mai mare cu peste 50 la sută pentru fiecare litru de lapte.
Zoltan Haller, managerul proiectului: "Dacă astăzi discutăm de 1 leu și 10 bani la poarta fermei, cât oferă unii procesatori, în momentul în care această unitate va fi funcțională, 1 leu 70 pe litrul de lapte va fi garantat."
În acest moment sunt disponibile 183 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Fermierii români pot investi banii în instalații pentru prelucrarea produselor agricole. Întreprinderile mici pot primi 800 de mii euro, în timp ce asociațiile, până la 1.5 milioane de euro.
Claudiu Coadă, director general adjunct AFIR: "Toată gama produselor agricole și zootehnice sunt eligibile în cazul acestei submăsuri și înseamnă depozitare, ambalare, sortare, procesare, comercializare și marketing. Vorbim de un sprijin nerambursabil care pleacă de la 40 la sută pentru întreprinderile mari și poate să ajungă până la 70 la sută pentru cooperative."
Din 2015 și până în prezent, fermierii români au derulat 440 de proiecte de înființare și modernizare a capacităților de procesare. În total au primit 352 de milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ue, fermieri romani, fonduri nerambursabile,
Dată publicare:
24-10-2021 19:11