Cîțu, convins că România va avea un rating de țară mai bun. ”Vă garantez eu”
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a vorbit, sâmbătă, despre noul rating de țară al României.
”Vom reveni la perspectiva "stabil'' cât mai curând, iar tot ceea ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei "stabil" pentru România la toate agenţiile de rating”, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, citat de Agerpres.
"Această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui guvern, dar ce vă garantez eu: aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui guvern vom reveni la perspectiva 'stabil' cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce, veţi vedea, la revenirea perspectivei 'stabil' pentru România la toate agenţiile de rating. Acesta este primul pas în direcţia corectă", a spus Cîţu, la Palatul Victoria.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
”Abundau scenariile apocaliptice”
Indicatorii de încredere, publicaţi de Comisia Europenă, aferenţi lunii mai, semnalează o revenire a economiei româneşti peste alte state din regiune, o încredere a agenţiilor economici în perspectivele economiei, a mai afirmat Florin Cîţu.
"La începutul acestei perioade, abundau scenariile apocaliptice despre ce se întâmplă cu România, despre criza economică şi ni se arătau tot felul de scenarii cu o economie care se va prăbuşi. În primul trimestru, ştiţi foarte bine, avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană şi estimările recalibrate ale Comisiei Europene arată că România, chiar dacă este o contracţie a economiei mai mare decât o estimam noi, este sub ceea ce se întâmplă în restul Europei. Deci, până şi Comisia Europeană vede o contracţie economică, dar nu vede o contracţie la fel de mare ca în restul Europei. Măsurile pe care le-am luat - şi aş vrea să le menţionăm pe scurt astăzi: programul IMM Invest, şomajul tehnic, amânarea ratelor la plată, toate au dat rezultate şi se vede astăzi. Dar, cel mai important, şi este o informaţie pe care v-o aduc astăzi în premieră, cel mai important este că indicatorii de încredere aferenţi lunii mai semnalează o revenire a economiei româneşti peste alte state din regiune", a declarat Florin Cîţu, la Palatul Victoria.
El a precizat că încrederea agenţilor economici în perspectivele economiei creşte, iar acesta este susţinută cu eforturi de la buget.
"Dacă vă uitaţi la acest indicator, este publicat de Comisia Europeană, veţi vedea că România este ţara în care încrederea creşte. Este o încredere care vine în special de la agenţii economici, de la agenţii economici în perspectivele acestei economii, o încredere pe care noi trebuie să o susţinem cu eforturile de la buget şi ştiţi foarte bine că urmează un plan economic de investiţii", a mai spus Florin Cîţu.
Potrivit Comisiei Europene, Indicele de Încredere în Economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) s-a prăbuşit, în aprilie 2020, atât în zona euro (-27,2 puncte, până la 67) cât şi în UE (-28,8 până la 65,8 puncte). Aceasta a fost cea mai puternică scădere lunară a ESI înregistrată din 1985, depăşind cu mult recordul negativ anterior din martie. Indicatorii sunt acum mult sub mediile lor pe termen lung de 100 şi foarte aproape de cele mai scăzute niveluri înregistrate în Marea Recesiune din martie 2009.Indicatorul Employment Expectations Indicator (EEI) a scăzut la cel mai mic nivel înregistrat (cu 30,1 puncte la 63,7 în zona euro şi cu 31,2 puncte, până la 63,3 puncte în UE).ESI a ajuns la valoarea 65,3 puncte în România, în aprilie 2020, de la 99,6 în martie, acesta fiind cel mai scăzut nivel din anul 2000.
Ratingul României, confirmat de S&P
Standard & Poor’s (S&P) a confirmat vineri ratingul României la “BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.
Deşi agenţia se aşteaptă ca efectele economice şi fiscale negative provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să ducă la majorarea datoriei guvernamentale nete a României la 43% din PIB în 2020, estimează că vor avea loc măsuri semnificative de consolidare după alegerile generale din 2020.
“Anunţul Standard & Poor’s reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Aşa cum am subliniat şi în trecut, agenţia consideră că situaţia gravă a finanţelor publice a fost cauzată de creşterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat Florin Cîţu.