Final "romanesc" pentru ruinele istorice descoperite la Ramnicu Sarat. Autoritatile locale au decis sa le acopere cu pamant
Povestea vestigilor istorice descoperite la Ramnicu Sarat, dupa prabusirea unei bucati din Drumul European 85, continua cu un final...romanesc.
Autoritatile au luat decizia sa acopere ruinele cu pamant pentru ca nu exista o centura ocolitoare a orasului si, altfel, masinile nu au pe unde sa treaca.
Pe de alta parte, localnicii sunt de parere ca zona putea fi exploatata turistic. Pana atunci, toata lumea va ramane cu imaginea unui camion prabusit intr-o pivnita din timpul lui Constantin Brancoveanu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vestigiile au fost descoperite in luna februarie, in urma unui incident nefericit. O masina s-a prabusit intr-un crater facut in drumul european 85. Zona a fost inchisa, iar arheologii au stabilit ca este vorba despre pivnite din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu.
Initial s-a luat in calcul devierea traficului si exploatarea zonei ca obiectiv turistic. Autoritatile s-au razgandit, iar astazi au acoperit intreaga zona.
Sorin Carjan, primar Rm. Sarat: "Pana cand Ramnicul va avea centura ocolitoare, moment in care vom extinde sapaturile si vom valorifica acest sit arheologic. Credem ca la acest moment Ramnicul nu este pregatit sa ofere ruta alternativa pentru traficul greu in special, ma refer la stazile pe care le are la dispozitie, ceea ce inseamna ca abia in momentul in care Ramnicul va avea o centura ocolitoare vom putea sa extindem aceste sapaturi."
Laurentiu Grigoras, director Muzeul Judetean Buzau: "Daca nu se va dori valorificare sitului sub forma unui muzeu deschis, probabil ca se va opta pentru o conservare primara a sitului adica astuparea cu nisip si redarea catre circuitul firesc a zonei respective, urmand ca in eventualitatea realizarii probabil a unei centuri ocolitoare, zona respectiva sa fie redeschisa si cercetata pe un spatiu mai amplu. Colegii mei au avut mandat sa cerceteze doar zona respectiva, nu sa se extinda mai mult decat ce ati vazut ca s-a surpat acolo."
Localnicii sperau ca zona va fi mentinuta ca obiectiv turistic.
Localnic: "Nu trebuia sa il acopere, trebuia sa mearga in continuare, sa vada pana unde duce toate catacombele astea si ceva sa fie intre ele pe dedesubt.
Reporter: Trebuiau sa faca un punct turistic aici?
Localnic: Era perfect.Ar fi fost nemaipomenit pentru ca aducea un plus la bugetul primariei si oricum erau niste avantaje si veneau multi turisti din multe zone."
Dupa acoperirea integrala a zonei si asfaltare, traficul din Moldova catre Buzau se va desfasoara pe o ruta clasica pe Drumul European 85.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ramnicu Sarat, buzau, soferi, drum, groapa,
Dată publicare:
19-04-2017 17:10