Comoara ascunsa in aratura. Cum a descoperit un roman 200 de monede de valoare
Un pasionat cautator de vestigii istorice a gasit in comuna Ruginoasa, din Neamt, 200 de monede imprimate cu efigii ale unor imparati romani celebri.
Marius Ioan Irimia, 34 de ani, un silvicultor din Piatra Neamt, pasionat de cautari cu detectorului de metale a facut o descoperire istorica importanta sambata, 5 decembrie, relateaza Adevarul..
Pe un camp proaspat arat in aceasta toamna din comuna Ruginoasa, barbatul a gasit fix 200 de monede romane din argint, bine conservate, resturi de ceramica si un fragment dintr-o podoaba.
"Descoperirea este foarte importanta din punct de vedere istoric, este vorba de vestigii care dateaza din secolele I-III d.H. Specialistii de la Complexul Muzeal Judetean Neamt le vor expertiza si le vor stabili valoarea. Monedele sunt bine conservate, foarte putin oxidate", a precizat Rocsana Josanu, sefa Directiei pentru Cultura, Culte si Patrominiu Neamt, institutie unde comoara a fost predata dupa ce Marius Irimia s-a prezentat cu monedele la primaria comunei Ruginoasa.
Barbatul spune ca cele 200 de monede prezinta efigii ale imparatilor Nero, Galba, Titus Vitelius, Traian, Marcus Aurelius si Septimiu Severus. Spune ca a gasit elementele de tezaur cu oarece usurinta, chiar daca s-a ajutat de detectorul de metale.
"Lumea are impresia ca detectoarele ne ajuta foarte mult, dar ele nu bat foarte adanc. Daca sunt mai jos de 30-35 de centimetri in sol, detectorul nu le vede. Ele sunt mici, de dimensiunea unei monede de 10 bani, cu un diametru de 18 mm, si sunt pozitionate in plan vertical, sau pe muchie cum se spune, dupa cum au fost prinse", a declarat Marius Irimia.