Filtrele de poliţie vor împânzi toată ţara de 1 mai. În ce condiții puteți face grătar
Polițiștii, jandarmii și militarii se pregătesc intens pentru 1 mai. Își vor petrece ziua muncii în misiune, ca să-i oprească pe cei care nu vor să respecte ordonanțele militare și au de gând să încingă un grătar, ori să dea o fugă până la mare.
Se vor suplimenta efectivele, anunță Ministerul de Interne, iar elicopterele, vor supraveghea drumurile.
"Trebuie să înțelegem că aceste zile pot fi un moment cheie în lupta cu epidemia de coronavirus", spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
De acest 1 mai nu vor mai sfârâi grătarele în poieniţe, iar petrecerile la malul mării sunt interzise. Suntem încă în plină restricţie de circulaţie, avertizează autorităţile, şi orice încălcare a regulilor va fi sancţionată dur.
Zeci de mii de poliţişti, militari, poliţişti locali şi jandarmi vor fi organizaţi în filtre speciale pentru a se asigura că restricţiile în vigoare sunt respectate.
Pe lângă cei 36 de mii de oameni ai legii care sunt deja pe teren, de 1 mai efectivele vor fi suplimentate cu încă 1.500 de persoane. Vor fi 150 de grupe de intervenţie cu câte 10 membri care se vor asigura că nu vom pleca la munte, la mare, sau să facem grătare. Pe de altă parte, monitorizaţi vom fi şi din aer, unde vor survola aeronavele Inspectoratului general de aviaţie.
Filtrele de poliţie vor împânzi toată ţara şi mai ales drumurile spre munte şi mare.
Efective importante vor fi la intrarea pe Autostrada soarelui, la intrarea pe vechiul drum spre mare, pe DN1, pe autostrada A3 şi autostrada A1.
Puteţi face grătar acasă, în propria curte, atâta vreme cât la petrecere participă doar cei care locuiesc acolo.
Dacă, în schimb, sunteţi prinşi afară, într-o zonă unde grătarul sau picnicul sunt interzise, veţi fi sancţionaţi dublu.
Trebuie să fim extrem de vigilenţi, spun şi oficialii din sănătate, pentru că orice abatere ar putea să distrugă ce am reuşit să facem până acum: limitarea răspândirii comunitare.
Şi este cât se poate de simplu. Un om care stă în casa infectează, în medie, 1-2 persoane. Cel care iese, bolnav, în stradă, poate să infecteze 7-8, care la rândul lor pot infecta pe alţii.
Nelu Tătaru: "Încă nu suntem sus pe pantă, să aşteptăm un pic să vedem care este valoarea maximă, evoluatia ca şi decese şi după să vedem dacă ne putem gândi şi la o vacanţă. Deocamdată nu. În alte ţări, măsurile sunt şi mai dure. În Turcia, de pildă, de 1 mai autorităţile au interzis circulaţia în condiţiile în care, de ziua muncii, se organizau manifestaţii de amploare."