Filosoful Mihai Şora va fi înmormântat marţi. Sicriul va fi depus la Biserica Albă

×
Codul embed a fost copiat

Sicriul lui Mihai Șora va fi depus la Biserica Albă, în centrul Capitalei. Vor putea trece pe la căpătâi, pe parcursul acestei nopți, toți cei care l-au apreciat pe regretatul filosof și eseist român, membru marcant al societății civile.

Vestea că Mihai Sora s-a stins din viață a stârnit un val de emoție. În ciuda vârstei înaintate, datorită bunătății sale și a spriritului tânăr, anunțul morții i-a întristat pe mulți.

În fața muzeului Antipa, "la girafă", unde Mihai Șora și-a dat de multe ori întâlnire cu cei care îi împărtășeau ideile, oamenii continuă să aprindă lumânări și să aducă flori.

Filosoful a fost o figură emblematică în Piața Victoriei, acolo unde, în ultimii ani, s-au dus luptele societății civile pentru adevăr.

Moment de reculegere la Teatrul Naţional

Aseară, actorul Victor Rebengiuc și-a încheiat spectacolul de pe scena Teatrului Naţional cu un omagiu. Sala întreagă a încremenit.

Citește și
Mihai ȘORA
Cum vedea Mihai Șora ziua morții sale: „Știu că va veni. Dar nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine”

Victor Rebengiuc, actor: „S-a prăpădit domnul Mihai Șora. Să păstrăm un minut de reculegere în memoria lui”.

Cuvintele frumoase la adresa filosofului și eseistului român au curs pe internet în ultimele două zile.

Inclusiv Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a lasat un mesaj: „Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi.”

Până în ultimele sale zile, Mihai Șora a avut o viață activă. La 106 ani, încă participa la evenimente și de curând a călătorit.

În 5 februarie era în aeroport, când un angajat l-a poftit să treacă pe la intrarea diplomaților, dar a refuzat politicos.

Anul trecut, filosoful a trecut prin momente grele după ce l-a pierdut pe Andrei, unul dintre cei trei copii ai săi.

Pâna în ultima clipă i-a fost alături a doua sa soție, Luiza Palanciuc-Șora.

Filosoful va fi înmormântat marţi

Trupul neînsuflețit vă fi depus la ora 21:00, la Biserica Albă de pe Calea Victoriei, pe care Mihai Șora o numea biserica inimii lui. Aceasta va fi deschisă toată noaptea pentru cei care vor să îi aducă un ultim omagiu, iar slujba de înmormântare vă avea loc joi, la ora 13:00.

Despre ziua în care va pleca spre nemurire, Mihai Șora spunea, nu cu mult timp în urmă: „Nu mă gândesc la ea. Am totală încredere că totul va fi bine. Știu că va veni". Mihai Sora va fi înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Bellu.

Cine a fost Mihai Șora

Mihai Șora s-a născut în 1916, în satul Ianova din Timiș, atunci când România, așa cum o știm acum, nu exista.

Mihai Șora (2018):Sunt contemporan cu țara mea. M-am născut cvasi odată cu ea și am mers împreună cu ea, pas cu pas, de-a lungul întregii mele vieți".

A prins, pe rând, monarhia, nașterea și căderea comunismului în România, și, în cele din urmă, democrația. Pentru care a luptat cu toată îndârjirea. A devenit o figură emblematică în Piața Victoriei, acolo unde, în ultimii ani, s-au dus luptele societății civile pentru adevăr. Și a dat curaj miilor de suflete cu care a strigat la unison pentru dreptate.

Mihai Șora:Nu pot să nu protestez. Şi mă simt solidar cu protestul lor, care este şi protestul meu. Vreau ca această ţară să fie condusă în aşa fel încât interesele majorităţii, ca să nu spun unanimităţii cetățenilor, să fie respectate şi realizate". 

Deși a avut episoade scurte în care s-a implicat în politică, Mihai Șora și-a dedicat viața cărților. Un erudit căruia curiozitatea nu i-a dat pace până în ultimele zile.

La 101 ani a început să studieze limba japoneză, citea, desena, era conectat la actualitate și foarte activ pe rețelele de socializare.

Pagina sa de Facebook avea peste 280.000 de urmăritori și a ajuns repede să fie foarte iubit de toate generațiile, îndeosebi de cei tineri.

Vestea morții sale a stârnit un val de emoție pe internet și mii de oameni, de la tineri la vârstnici, au vrut să-i transmită un gând bun de despărțire.

Andreea Şerban, studentă: „Un impact important asupra generației noastre pentru că, da, într-adevăr, există o discrepanță între vârste. Domnia sa a oferit până la urmă, și lasă, o moștenire generoasă pe zona culturală, în special pe zona filosofie”.

Robert Șerban, scriitor:Era ca o lumină care atrăgea în jurul său fel de fel de oameni și, în primul rând, oameni tineri pentru că instinctul spune că trebuie să te înconjori de oameni de la care ai ce să afli. Profesorul Șora, fără să fie didactic, fără să fie filosof, spunea unele lucruri cu o simplitate formidabilă care îți mergeau direct în creier și apoi în inimă".

Theodor Paleologu, eseist, profesor și diplomat: „Este o figură cu care ne obișnuisem cu toții. Ne era dragă de atâta timp. Eu însumi îl cunosc de peste 40 de ani. Îl vedeam pe vremuri, când eram copil, la Casa Scriitorilor. Era foarte drăguț cu mine, juca șah, mâncam prăjituri împreună. Un om foarte bun, înțelegător. Era o figură de străbunic de-a dreptul".

A fost căsătorit de două ori. În 2014, la 98 de ani, după moartea primei soții, scriitoarea Mariana Șora, s-a recăsătorit cu Luiza Palanciuc-Șora, cea care i-a rămas alături până în ultimele clipe.

Citește și...
Familia Regală a României, despre Mihai Șora: „Unul dintre reperele intelectuale şi civice ale României ultimelor decenii”
Familia Regală a României, despre Mihai Șora: „Unul dintre reperele intelectuale şi civice ale României ultimelor decenii”

Familia Regală a României consideră că Mihai Şora a fost unul dintre „reperele intelectuale şi civice” ale României ultimelor decenii.

Cum vedea Mihai Șora ziua morții sale: „Știu că va veni. Dar nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine”
Cum vedea Mihai Șora ziua morții sale: „Știu că va veni. Dar nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine”

Cunoscutul filosof și eseist Mihai Șora s-a stins din viață, la 106 ani. În ciuda vârstei greu de egalat, Mihai Șora și-a păstrat mintea limpede până în ultima clipă.

Eveniment la girafa de la Muzeul Antipa, în amintirea lui Mihai Șora:
Eveniment la girafa de la Muzeul Antipa, în amintirea lui Mihai Șora: "Mulţumim pentru camaraderie!"

La girafă, la Muzeul Antipa. Era locul unde Mihai Șora obișinuia să se întâlnească cu oamenii care mergeau la manifestații în Piața Victoriei. Tot aici va fi organizat un eveniment în memoria sa.

Reacții după moartea filosofului Mihai Șora. Mircea Cărtărescu: „Mihai Șora nu mai este. Odihnească-se în pace” | FOTO
Reacții după moartea filosofului Mihai Șora. Mircea Cărtărescu: „Mihai Șora nu mai este. Odihnească-se în pace” | FOTO

Reacțiile după moartea lui Mihai Șora, filosoful și eseistul român, nu au întârziat să apară, după ce acesta a murit, sâmbătă, la vârsta de 106 ani.  

Recomandări
România riscă să piardă sute de milioane de euro, bani europeni, dacă nu rezolvă problema reciclării deșeurilor
România riscă să piardă sute de milioane de euro, bani europeni, dacă nu rezolvă problema reciclării deșeurilor

Pentru că nu reciclează aproape nimic din deșeurile produse, România este la coada Europei, cu un procent rușinos de nici 5 la sută, în condițiile în care media europeană de reciclare este de 10 ori mai mare.  

Fraţii Tate, eliberaţi din arestul preventiv în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Primele lor reacții
Fraţii Tate, eliberaţi din arestul preventiv în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Primele lor reacții

Fraţii Andrew şi Tristan Tate au părăsit, vineri seară, arestul Poliţiei Capitalei, după trei luni de arest preventiv. Instanţa a decis ca ei să rămână în arest la domiciliu.

Occidentul, desemnat drept
Occidentul, desemnat drept "amenințare existențială" în noua doctrină de politică externă a Rusiei. Ce urmărește Putin

Rusia a adoptat o nouă doctrină de politică externă, în care califică Occidentul drept o "ameninţare existenţială" a cărui "dominaţie" Moscova trebuie să o combată, descriindu-se pe sine în acelaşi timp drept o "civilizaţie" apărătoare a rusofonilor.