Reacții după moartea filosofului Mihai Șora. Mircea Cărtărescu: „Mihai Șora nu mai este. Odihnească-se în pace” | FOTO
Reacțiile după moartea lui Mihai Șora, filosoful și eseistul român, nu au întârziat să apară, după ce acesta a murit, sâmbătă, la vârsta de 106 ani.
Mihai Șora, filosof și eseist român, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Decesul a fost anunțat pe contul său de Facebook.
Pe pagina sa de Facebook a fost postată, sâmbătă seara, o imagine însoțită de mesajul: „Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea însăşi”, semnată Aziul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Cărtărescu, scriitor: „Mihai Șora nu mai este. Odihnească-se în pace”.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Mihai Șora nu mai este printre noi. Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi. „Dragi copii, vă doresc să intrați în noul an cu voioșie și înțelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forța binelui: binele discret, dar sigur, autentic și statornic, fără trâmbițe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agățat pe piept, nici coroniță ori prilej de trufie: binele comun. Fiți buni.” (Mihai Șora, 31 decembrie 2021)”.
Oana Pellea, actriță: „Drum bun, Domnul meu. Drum bun, domnule Mihai ȘORA”.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Trăim, astăzi, despărţirea de Mihai Şora, cel care ne făcea să credem în viitor prin tinereţea spiritului său. Mereu deschis spre nou, spre progres, primul ministru al Educaţiei de după Revoluţie a reprezentat un reper de demnitate morală şi intelectuală, demisionând în semn de protest faţă de Mineriada din 1990 şi ale sale crime împotriva celor consideraţi intelectuali. Bertolt Brecht spunea că 'Oamenii care luptă pot pierde. Oamenii care nu luptă au pierdut deja'. Mulţumesc, Mihai Şora, pentru că aţi ştiut să nu pierdeţi, nerenunţând la a lupta permanent pentru noi toţi, într-un mod atât de elegant şi de discret”.
Anca Dragu, politician: „Astăzi este o zi tristă pentru toți cei care l-am admirat pe filosoful și eseistul Mihai Șora, care a murit la spectaculoasa vârstă de 106 ani. L-am urmărit cu drag pe rețelele de socializare, pentru că, o știm cu toții, avea întotdeauna grijă să ne facă să zâmbim, să ne dea încredere, să ne transmită optimismul si energia de care avem nevoie! Domnul Șora va rămâne veșnic în amintirea noastră datorită optimismului molipsitor, a înțelepciunii și a felului în care ne inspira să rămânem copii în suflet! Vă mulțumesc! Drum lin spre cer! Dumnezeu să îl odihnească!”
Templul Coral: „Mihai Șora, un reper moral real pentru întreaga societate românească, ne-a parasit azi. 7 noiembrie 1916 - 25 februarie 2023”.
Clotilde Armand, primarul sectorului 1: „După alegerile din 2016 am simțit lângă mine un domn care mi-a dat avânt să nu renunț la luptă indiferent ce se întâmplă. Era vară, era în Piața Universității. Eram ''eu și tu și el și ea''. Mulțumesc pentru tot Mihai ȘORA. Dumnezeu să îl odihnească”.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „Mihai Șora, acel mare timișorean, a plecat. Au rămas umorul lui fin, rezistența tenace, vitalitatea inepuizabilă și încăpățânarea de a nu renunța la principii. Legătura lui cu Timișoara a durat o viață: aici a mers la școală, din 1927 (!) la îndrăgitul său liceul Loga, aici s-a simțit acasă și aici s-a întors ori de câte ori a avut ocazia. Mihai Șora a fost o inspirație pentru generații de români, a echilibrat revolta cu speranța, generozitatea cu determinarea, înțelepciunea cu amuzamentul. Ne va rămâne un far călăuzitor, în Timișoara, România si Europa. Drum lin!”
Alex Dima, jurnalist PRO TV: „Drum lin!”