Filmul inaugurării autostrăzii de 1 m din Moldova. Mii de români şi-au unit vocea la protest

Ultima actualizare: 15-03-2019 19:27

Mii de români şi-au unit vineri vocea şi le-au cerut celor care conduc ţara autostrăzi. S-au alăturat în acest fel protestului pornit de un întreprinzător din Suceava, care a construit din banii lui primul metru de autostradă din Moldova.

Lucrarea a fost inaugurată vineri, la ora 15:00, când o parte din România s-a oprit din lucru pentru un sfert de oră. Peste două mii de oameni s-au strâns la Suceava.

"Dacă eşti profesor, lasă elevii cu 15 minute mai mult în pauză! Dacă eşti zidar, lasă mistria jos 15 minute! Dacă eşti şofer, lasă maşina pe avarii 15 minute! Dacă vrei să pleci din România, mai stai 15 minute!" - este mesajul pe care Mandachi l-a lansat la începutul săptămânii trecute.

Peste două mii de oameni, potrivit estimărilor jandarmilor, au răspuns chemării omului de afaceri Ştefan Mandachi, care a inaugurat simbolic, la 8 kilometri de Suceava, primul metru de autostradă din Moldova. Veniţi din mai multe judeţe ale ţării, unii cu maşinile personale, alţii cu TIR-urile firmelor, au cerut ca statul să construiască autostrăzi.

"Eu vreau autostradă aici, în Suceava, în Bucovina! Transilvania vrea autostradă! Moldova vrea autostradă! Bucureşti vrea autostradă! Eu vreau autostradă!”, le-a spus Ștefan Mandachi celor prezenți la inaugurare.

"Este un protest împotriva indiferenței”, a spus un șofer de TIR.

"E o stare de furie. O stare care spune totul. Nu au făcut nimic pentru noi”, a spus alt șofer. 

Cătălin Urdoi, vicepreședinte Asociația 8: "Noi, astăzi, transmitem un mesaj şi aş vrea să văd guvernanții că se apucă de treabă. De mâine aş vrea să văd că ei se apucă de treabă."

Protestul a fost susţinut şi din aer. Un avion care purta un afiş cu mesajul "Bucovina vrea autostradă" a survolat mai multe minute locul unde s-au strâns românii.

Demersul pornit de omul de afaceri din Suceava a strâns la un loc toate categoriile sociale. De la muncitori, la întreprinzători cunoscuţi şi de la primari, la poliţişti.

Bogdan Bănica lucrează la Serviciul Criminalistic din Suceava şi spune că în lipsa autostrăzilor, pe drumurile de la noi mor oameni nevinovaţi.

Bogdan Bănică, polițist criminalist: "Sunt un cetăţean scârbit. Noi aici am rămas ca di-n căruţă. Sunt criminalist şi sunt îndreptăţit să afirm că mor oameni nevinovați pe străzi. Mii de poliţişti din ţară şi-au întrerupt activitatea astăzi, la 15, şi au intrat în pauză de masă."

La Bucureşti, mesajul oamenilor a ajuns până la preşedintele republicii.

Klaus Iohannis: "Vreau să ştie protestatarii că sunt alături de ei şî eu."

În schimb, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a lansat un atac dur la adresa iniţiatorului mişcării şi l-a numit pe Ştefan Mandachi ”şmecher”. În dispută a intervenit şi şeful ALDE.

"Ca să ţipe unii acum că nu se fac autostrăzi şi nişte şmecheri care, vezi doamne, fac ei un metru de autostradă... Dacă tot avea banii ăştia, putea să i dea la o casă de copii sau să-i doneze undeva. Ei fac circ, noi facem autostrăzi. Ei ţipă, noi dezvoltăm România", a spus Liviu Dragnea.

"Ritmul de construcţie al autostrăzilor din România a fost unul inacceptabil de lent şi aici este o responsabilitate partajată a tuturor partidelor care s-au derulat la putere în România în ultimii 20 de ani sau 30 de ani", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Înainte de protestul de la Suceava, Ministrul Transporturilor a mers în Bacău şi a inagurat lucrările la centura ocolitoare a oraşului, despre care a spus că este parte din Autostrada Moldovei. În realitate, este o doar o şosea cu două benzi pe sens.

Pe de altă parte, în ultimii 30 de ani, România a reuşit să construiască puţin peste 800 kilometri de autostradă, dar an de an autorităţile promit sute de noi kilometri. Anul acesta, de pildă, responsabii anunţă 180. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO