Filmul tragediei de la maternitatea din Drobeta-Turnu Severin, unde o fetiță a murit la naștere. Mama, ignorată de medici
O doctoriţă şi o asistentă de la maternitatea din Drobeta-Turnu Severin au fost reţinute, după ce fetiţa unor tineri poliţişti a murit la naştere.
Raportul medico-legal a arătat că mama a fost ignorată în timpul unui travaliu dificil şi că bebeluşul ar fi trăit, dacă nu existau erori medicale. După 24 de ore de reținere, cele două cadre medicale au fost plasate sub control judiciar și sunt acuzate de vătămarea fătului.
Cei doi agenți de poliție așteptau primul copil. Sarcina tinerei de 26 de ani a decurs, timp de nouă luni, fără probleme. Când a venit momentul nașterii, părinții erau în culmea fericirii, dar la maternitatea din Drobeta-Turnu Severin au fost întâmpinați cum nu se putea mai rău.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
Ionuț Tiribentea, tatăl bebelușului, din 9 februarie: „Au venit, din ce mi-a spus ea, pe la ora trei, i-au și spus că o să intre în sala de nașteri, ea sângera, avea stări de vomă, iar când au ajuns la sala de nașteri, i-au zis să se întoarcă înapoi, că vine dimineața să nască la șase”.
Într-un travaliu chinuitor, bebelușul a murit înainte să se nască, iar raportul medico-legal arată erorile medicale care „au dus la decesul intrauterin al fătului”: mama și copilul nu au fost monitorizați frecvent, deși se constataseră creșteri mari ale bătăilor cordului fetal, ultima monitorizare a fost la ora 2:39, ultimul consult la 4:36, iar la 5:50 mama intră în sala de nașteri, unde inima copilului nu mai bătea.
Procuror Gheorghe Ciocan, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți: „Dacă în acest interval de timp se monitoriza sarcina, se putea salva viața fătului. S-a stabilit că există o lipsă a supravegherii permanente, regulate, a stării de bine a fătului, a contracțiilor uterine, a frecvenței cardiace fetale, existând o perioadă îndelungată în care gravida și fătul nu au fost monitorizați, cu toate că existau semne de alarmă”.
Doctorița şi asistenta, care ar fi trebuit să o ajute pe mamă să nască în acea noapte, au fost reținute și au dat explicaţii în faţa magistraţilor, acolo unde s-a cerut arestarea lor preventivă.
Alin Cismaru, avocatul familiei: „Părinții sunt extrem de afectați, urmează să vedem pe parcursul procesului ce se va dispune. Trauma e cumplită, nu se poate descrie, nu se poate cuantifica, e o tragedie”.
Medicul a părăsit spitalul la câteva zile după tragedie şi lucrează în mediul privat, însă asistenta profesează la aceeași maternitate. Cele două sunt cercetate sub control judiciar.