Filmul ororilor din Maramureș: copiii nemți erau înhămați la căruță, alături de animale
De la oră la oră apar informații noi, din ancheta care vizeză centrul în care copiii nemţi erau reabilitaţi în casa din Valea Vinului, judeţul Maramureş.
Procurorii spun că, în centrul respectiv, adolescenții erau înhămați la căruță alături de animale, ori erau sedați când autoritățile făceau verificări. În Maramureş a ajuns şi Viceconsulul Germaniei de la Consulatul German din Timişoara, care încearcă şi el să stea de vorbă cu toţi cei implicaţi. Există suspiciunea că şefii centrului ar fi beneficiat de complicitatea unor polițiști, angajați ai primăriei și asistenți sociali, care îi anunțau dacă veneau în control!
Când au cerut arestarea pedagogului neamţ şi a colaboratorilor lui, anchetatorii le-au vorbit judecătorilor şi despre metodele de tratament - descrise de ei drept barbare - folosite în centrul din Vişeu de Sus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe lângă faptul că ar fi fost bătuţi şi puşi să facă munci grele - peste puterile lor, ar fi existat situaţii în care adolescenţii nemţi au fost legaţi cu funii şi înhămaţi la căruţa alături de animale.
Din metodele de tratamemt folosite în centru făcea partea şi izolarea adolescenţilor într-un aşa-zis arest. Locul - demunit "2 la 1" - este o construcţie cu două încăperi în care cei care nu respectau regulile impuse de pedagogul neamţ erau ţinuţi sub paza de doi adulţi.
Jonelle Kooi a ajuns în centrul din Vişeu de Sus în septembrie anul trecut cu tulburări grave de comportament. Spune că a stat trei luni acolo după care a fost dată în grija unei familii din zonă. Fata a descris condiţiile în care erau supravegheaţi cei care ajungeau la "2 la 1".
Jonelle Kooi, fostă beneficiară a centrului: "Te duci la lucru, mănânci normal, dar trebuie să stai în cameră. La 2, la 1 stai cu unul care lucrează, stai cu el în cameră...doarme cu tine."
În fața anchetatorilor, unii dintre colaboratorii pedagogului neamţ au recunoscut că - în centrul din Vişeu de Sus - adolescenţii erau pedepsiţi prin izolare şi forţaţi să facă munci peste puterile lor.
Au susţinut însă că tinerii ajungeau în aşa-zis-ul arest doar dacă nu socializau cu alţi adolescenţi din centru ori aveau un comportament violent în familiile în care erau dăţi în plasament şi furau. Acuzaţii mai susţin că tinerii erau izolaţi dacă se băteau între ei, băteau animalele sau dădeau foc la lucruri.
Localnicii din Vişeu de Sus care acceptau copii din centru în plasament primeau în fiecare lună de la pedagogul neamţ câte 600 de euro.
Acum patru ani, Gheorghe Pop a luat de la centru un băiat de 16 ani.Bărbatul susţine că adolescentul i-a povestit chinurile pe care a trebuit să le îndure.
Gheorghe Pop, localnic: ”Copilul mi-a spus că a fost maltratat, a fost bătut. Îi era frică şi normal să mai meargă pe vale. Mi-o spus că l-o pedepsit şi l-o bătut de groaznic a fost .... Acolo e ca într-o puşcărie, aşa a zis copilul.Acolo s-au întâmplat nişte lucruri grave, până la urmă sunt copii. "
Anchetatorii susţin că pedagogul neamţ şi colaboratorii lui aveau complici în poliţie, primărie şi serviciile de asistenţă socială care îi anunţau de eventualele controale. Mai mult, ar fi existat cazuri în care unele autorităţi nu ar fi intervenit când adolescenţii au fost bătuţi în centru.
Unul dintre tineri le-a povestit anchetatorilor că la începutul anului trecut a venit aici, la postul de poliţie din Vişeu, să ceară ajutor. Şi, în loc să i se ofere sprijin, oamenii legii i-au sunat pe reprezentanţii centrului care au venit şi l-au dus înapoi pe tânăr.
Reprezentanţii postului de poliţie nu au vrut să comenteze întâmplarea.
Strigător la cer este şi că în momentul în care aveau loc controale în centru - anchetatorii susţin că adolescenţii erau sedaţi şi niciodată nu erau lăsaţi singuri cu inspectorii.
Pe de altă parte, anchete se fac şi la spitalul din Viseul de Sus - unde unei fete de 15 ani din centrul pedagogului neamţ i-ar fost fost montat un dispozitiv anticoncepţional.
Tânăra a susţinut în fata anchetatorilor că a fost ameninţată să îl accepte.
Vladimir Macovei, director adjunct Spitalul Vișeu de Sus: S-a prezentat o domnişoară în vârstă de 15 ani însoţită de o doamnă supraveghetoare de la centrul de reabilitare cu rugămintea de a-I fi împlântat un dispozitiv anticoncepţional.
Reporter: Cine a avut rugămintea?
Vladimir Macovei: Doamna supraveghetoare. Dânsa a invocat că există o recomandare. N-aş putea să vă dau toate detaliile.
Reporter: Unii medici ar putea fi sancționați?
Vladimir Macovei: Păi dacă se face o anchetă şi se afla că nu s-au respectat procedurile legat de consimţământul, de acceptarea consimţământului pacientului, da, vor fi sancţionaţi.
În urma izbuncnirii scandalului, părinţii adolescenţilor internaţi în centrul din Vişeu de Sus ori daţi în plasament la familiile din zonă au început să sosească în România.
Familiile care au în plasament adolescenţi nemţi şi care le iau apărarea celor din centru, încearcă să îi reducă la tăcere pe cei care îndrăznesc să vorbească despre chinurile la care erau supuşi adolescenţii
Centrul din Viseul de Sus primea finanţarea de la mai multe autorităţi din Germania - în faţa cărora pedagogul neamţ promitea că se ocupa de recuperarea socială a adolescenţilor cu probleme comportamentale. Iată ce spunea într-un film de prezentarea centrului:
Schumann Bert Sieghard, inițiatorul ”Projekt Maramureș”: "Noi facem un program şi după un sfert de an sau patru cinci luni eşti o zi şi schimbi ceva şi apoi eşti un drum deschis, noi vedema sta la un copil. Aşa arată un copil, deschis şi eşti în curent viaţa şi asta este o satisfacţie enorm de mare şi n-am avut asta mai în …. În viaţă mai înainte."
La percheziţiile făcute în locuinţa pedagogului neamţ, anchetatorii au găsit aproape 140 de mii de euro. Bărbatul nu a putut justifica suma. Procurorii bănuiesc că banii provin din fonduri pe care cetăţeanul german le primea pentru îngrijirea şi tratamentul adolescenţilor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, maramures, neamț, orori, adolescent, abuz,
Dată publicare:
30-08-2019 12:43